8 reguli de care să ții cont atunci când stai pe lângă o mamă

13909103_1231829433515459_6949562987272092039_o

1. Nu o enerva. Asta e cea mai importantă și de asta e și primul loc. Nervii ei sunt deja întinși la maxim și orice scânteie poate produce o explozie. La propriu. Serios, nu enerva o mamă!
2. Nu o contrazice dacă nu ai argumente solide pentru că se ajunge din nou la punctul 1.
3. Când spune că nu mai poate, crede-o. Ea mai poate chiar și atunci când zice că nu mai poate, dar uneori chiar simte nevoia să ia o pauză. Când a devenit mamă a ieșit din zona ei de confort pentru totdeauna și responsabilitatea semnată pe viață devine din când în când extrem de copleșitoare.
4. Dacă o poți ajuta cu ceva, oricât de neînsemnat ar părea, nu ezita să o faci. Poate că nu cere întotdeauna ajutor, dar are nevoie de el destul de des.
5. Nu încerca să o faci vinovată de ceva ce îl include și pe puiul ei. Mamele devin extrem de agresive atunci când persoanele care le fac observație vorbesc în necunoștință de cauză. Știți, noi femeile suntem născute pentru asta, dar nu învățam decât pe parcurs ce trebuie făcut. Devenim mame fără să știm cu adevărat ce presupune. Ne putem închipui, dar de cele mai multe ori realitatea bate imaginația…
6. Respectă distanța pe care ți-o impune.
7. Acceptă că femeia de dinainte de a deveni mamă încă e undeva pe acolo și își mai cere din când în când drepturile. Cere să fie răsfățată, să aibă timp pentru ea și uneori tânjește aproape cu disperare după puțin timp de singurătate. Dacă poți, acordă-i-l!
8. Înțelege că e obosită și nu te supăra dacă nu mai e „de cursă lungă”. Da, e foarte obosită pentru că nu a mai dormit demult o noapte întreagă și totuși funcționează. Uite-o, are puterea să mai și zâmbească și să fie drăguță.

Uneori, ajungem să ne îndepărtăm de cei din jurul nostru sau cei din jurul nostru se îndepărtează de noi pentru că nu mai suntem pe aceeași lungime de undă. Cei care devin părinți se schimbă pentru că așa e firesc, pe când ceilalți rămân la același stil de viață. E destul de greu ca unii să mai țină pasul cu ceilalți. Prioritățile se schimbă, concepțiile se schimbă, timpul liber de asemenea suferă modificări. Cu toții ne spunem că vom rămâne la fel și după ce devenim părinți sau ne imaginăm noul capitol cu totul altfel. În realitate lucrurile se așază diferit decât așa cum ți le plănuiești și doar atunci când ajungi în situația de a le înfrunta îți dai seama că i-ai judecat greșit pe cei dinaintea ta.

 

Cu drag,
Iustina

2 răspunsuri la „8 reguli de care să ții cont atunci când stai pe lângă o mamă”

  1. Bună Iustina dragă.
    Felicitari ptr Noul rol în care ai intrat,cel de mama.Să fiti sănătoase alături de familie!
    Ai citit cumva cartea „O inima de broscuță” de Gheorghe Virtosu?
    Mulțumesc 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *