Arsă de vie, Suad

 

„Așa era în satul acela, domnea legea bărbaților. Fetele și femeile erau, cu siguranță, bătute zilnic și în celelalte case. Le auzeam țipând, deci era normal să fie bătute, rase pe cap și prinse de o bară în grajd. Nu exista un alt mod de a trăi.”

Așa statateau lucrurile în satul lui Suad, din Cisiordania. Un loc unde a fi femeie era un blestem din naștere, paradoxal, având în vedere că doar femeia poate da naștere copiilor, respectiv băieților atât de doriți în acele locuri. Femeia avea o valoare mai mică decât un animal atât în ochii părinților ei, cât și în cei ai soțului său. Era o slugă și atât. O cantitate neglijabilă de care se putea lipsi oricând.
Cu fiecare pagină citită nodul care s-a format în gât s-a tot mărit. Am simțit pe rând frică, furie, neputință, tristețe, ură, resemnare și speranță.

Cartea-document „Arsă de vie” este povestea uneia dintre prea multele femei musulmane cu această soartă cumplită, de a fi omorâte cu sânge rece în cele mai crude moduri în numele onoarei. Este o poveste șocantă și tulburătoare.
Noi suntem norocoase. Atât de norocoase pentru că avem dreptul de a trăi așa cum alegem și de a iubi. Da. Suad nu a avut nici unul dintre aceste drepturi, iar pentru că a îndrăznit să se îndrăgostească, să iubească a fost arsă de vie de către cumnatul său, la ordinul părinților ei. Dar a supraviețuit. A fost o luptătoare.

Vă recomand cu toată încrederea această carte. Este mai mult decât o mărturie, este o lecție de viață, de curaj, de speranță, de putere și de credință.

„Dragostea este un mister pentru mine, încă și astăzi. La noi se vorbește doar despre căsătorie, nu despre dragoste. Despre ascultare și supunere totală, nu de relații de iubire între un bărbat și o femeie. Doar despre o relație sexuală obligatorie între o fecioară și soțul ei care a cumpărat-o. Dacă nu – uitarea sau moartea. Atunci unde este iubirea?”

Cei interesați pot găsi cartea aici.

Un răspuns la „Arsă de vie, Suad”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *