Astenii de buzunar, Marius Tucă

Analizând cu atenție rafturile bibliotecii mi-a sărit în ochi această carte. Inițial, titlul și autorul mi-au stârnit curiozitatea, apoi coperta care m-a cucerit definitiv. Știu, nu ar trebui să judecăm o carte după copertă, și totuși, din instinct ne îndreptăm către cele care au un ceva special.

Cum nu urmăresc emisiuni despre politică și în general talk-show-uri nu pot spune că aveam o părere clară despre Marius Tucă. Din câte am văzut la televizor pare un bărbat sobru și oarecum rece. Citindu-i cartea însă, am descoperit un cu totul alt om. Are o sensibilitate aparte pentru un bărbat, sentimente foarte profunde îmbrăcate în cuvinte simple, venite din adâncul inimii.
Mi-au plăcut câteva capitole în mod special, capitole în care vorbește extrem de frumos despre anotimpuri (despre toamnă îndeosebi), despre oameni, despre mare.
Are deasemenea un capitol superb în care caracterizează femeia cât se poate de simplu și de complex în același timp.
Stilul de a scrie te cucerește extrem de repede, încă de la prima pagină și cu greu te poți lăsa de citit.

Cuvintele o recomandă fără doar și poate:

„Tot prezentul nostru trece prin trecut. Nu putem face un pas, nu putem lua o gură de aer, nu putem privi cerul fără să ne întoarcem în trecut. Avem un trecut în suflet, un trecut în inimă, un trecut în ochi, Doamne, atâtea trecuturi și tot atâtea poveri.”

„Toamna este un sentiment, toamna nu este un anotimp. Este sentimentul acela nedeslușit al scurgerii timpului fără să-ți pese, al abandonului ca ultimă formă de frondă, de libertate, de răzvrătire, în cele din urmă.”

Vara nu pleacă niciodată din noi. Ne bântuie cu tot cu amintiri și prin ceilalți timpi ai anului, uneori atât de dureros, încât nu mai știm de e toamnă, iarnă sau primăvară.”

Dacă v-am făcut și pe voi curioși, aici puteți găsi cartea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *