Ceea ce nu poate fi ascuns, de Agnes Martin Lugand

„Reine este o femeie de succes care, împreună cu cel mai bun prieten al său, Paul, are o agenție de comunicare. E foarte pasionată de munca ei și duce o viață fericită alături de Noe, băiatul său de șaptesprezece ani, care se pregătește de bacalaureat. Într-o zi, prin intermediul unuia dintre clienții săi, Pacome, de care se simte foarte atrasă, Reine îl reîntâlnește pe iubitul ei din tinerețe, Nicolas. E o revedere dulce-amară, căci Nicolas a părăsit-o atunci pentru o altă femeie, nestiind ce lasă în urmă. Dar unele lucruri nu pot fi ascunse la nesfârșit, iar adevărurile dureroase ies la iveală, bulversând viața lui Reine, care trebuie să-și limpezească sentimentele și să hotărască pe cine iubește cu adevărat.”

Lugand este genul de autor cu care ajungi să dezvolți o relație de genul love and hate. Te atrag cărțile ei, nu îți plac toate, uneori zici că ai terminat-o ea, dar continui să-i cumperi cărțile și să le citești. Cam așa și eu. Lumina unui nou început mi s-a părut atât de slabă și de mediocră încât am zis că am încheiat pentru totdeauna capitolul Lugand. Până a apărut acest titlu nou, cu această copertă tomnatică. Am încercat să-i rezist, pe cuvânt, dar în cele din urmă am cedat (din nou) ispitei și chiar mă bucur că am făcut-o…

În acest roman am avut surpriza să descopăr o autoare mai implicată, mai atentă la detalii, la atmosferă, la personaje. Acțiunea nu a mai fost grăbită și în ciuda unor evenimente previzibile, finalul m-a surprins puțin, deși o parte din el l-am anticipat. Mă bucur că de această dată a fost unul clar, nu deschis, nu lăsat la interpretarea fiecăruia, așa cum obișnuia să facă Lugand până acum.

Reine este o femeie de 40 de ani, care și-a crescut fiul singură și care are o viață liniștită până în ziua în care dă nas în nas cu trecutul pe care s-a străduit să-l îngroape și să-l uite vreme de șaptesprezece ani. Ceea ce nu poate fi ascuns nu va rămâne niciodată ascuns. Adevărul are căile lui de a ieși la lumină și are întotdeauna darul de a te bulversa.

„Există momente când totul încremenește, când îți vezi viața trecându-ți pe dinaintea ochilor într-o fracțiune de secundă. E un lucru înfricoșător, te destabilizează, mai ales că nu poți lupta împotriva lui. Există un înainte și un după.”

Pe când era o tânără de 22 de ani, Reine s-a trezit însărcinată și singură. Deciziile pe care le-a luat ulterior nu au fost toate cele mai bune, dar hei, s-a descurcat cum a putut. Și-a crescut frumos fiul și a făcut-o purtând pe umeri regretele și vina, lucru care nu cred că e ușor deloc. Prin prisma jobului său, ea ajunge să întâlnească doi bărbați care îi tulbură existența – pe Pacome, de care se îndrăgostește fulgerător și pe Nicolas, tatăl copilului său. Problema apare când descoperă că cei doi sunt cei mai buni prieteni și asociați. Bum! Și uite așa explodează bomba…

Nu e un subiect nemaiîntâlnit, ba chiar ai fi tentat să crezi că pare a fi o telenovelă, dar plusul romanului este locația în care are loc o mare parte din poveste – orașul Saint Malo, un orășel fortăreață de pe malul mării, care te cucerește de la primele descrieri. Ah, și personajele, de ce nu. Mi-au plăcut toate, fără excepție. Au interacționat frumos, firesc, nu a fost nimic forțat.

Ceea ce nu poate fi ascuns este un roman emoționant, care te face să meditezi asupra unor teme esențiale: iubirea, despărțirea, iertarea.

– Paris Match

Ceea ce nu poate fi ascuns este un roman despre a-ți asuma cine ești și ce ai făcut. Este un roman despre iubirea unei mame și despre toate temerile ei, despre iubirea care pleacă și iubirea care rămâne, despre iubirea care îți dă aripi și iubirea care îți crește rădăcini și mai este și un roman despre cum te eliberează adevărul de toate poverile sufletești. Niciodată nu e prea târziu ca să-ți înfrunți greșelile. Chiar dacă uneori așa pare. Chiar dacă pe moment ne dă complet peste cap viețile pe care le credeam liniștite. Sufletul îngreunat de regrete nu poate fi vindecat decât de adevăr.

Romanul a apărut la editura TREI, în colecția Fiction Connection și îl găsiți aici.

Rating Goodreads: 5/5*

Iustina Dinulescu

Fragmente:

„Doare să iubești. Nu contează pe cine. Îi pierdem mereu pe cei dragi. Nu facem copii ca să-i păstrăm lângă noi, trebuie să-i lăsăm să plece și să-și trăiască viața. Însă, deși existența lor reprezintă cea mai mare fericire, e dureros să-i iubești. Să iubești un bărbat. Să iubești o femeie. Într-o zi, pierzi ființa iubită, dorită, din cauza unei despărțiri, din cauza morții. Și asta doare, doare întotdeauna smulge o bucată din tine.”

„Anumite lucruri, anumite persoane lasă urme de neșters, pe care totuși le credem ascunse undeva foarte adânc în noi.”

Un răspuns la „Ceea ce nu poate fi ascuns, de Agnes Martin Lugand”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *