Cei care merită să moară, de Peter Swanson

_0f78eef2745d252403eb1a2d05f8e23766621ea2bea36c78e5_pimgpsh_fullsize_distr

„Într-un zbor de noapte de la Londra la Boston, Ted Severson o întâlnește pe fascinanta Lily Kintner. La un pahar, cei doi, străini până atunci, încep un joc al adevărului, dezvăluindu-și unul altuia detalii foarte intime.
Ted povestește despre căsnicia lui ratată și despre cum e convins că soția sa, Miranda, îl înșală. Se pare că au fost nepotriviți din start: el e un om de afaceri bogat, ea, un spirit artistic liber – contrast care le-a aprins cândva pasiunea, dar care a devenit acum un clișeu. Jocul capătă însă o notă mai sumbră atunci când Ted afirmă, mai în glumă, mai în serios, că ar fi în stare s-o ucidă pe Miranda pentru purtările ei.
Fără a sta pe gânduri, Lily îi propune să-l ajute. La urma urmei, unii oameni – de pildă, o soție mincinoasă și infidelă – merită să moara…
La Boston, legătura perversă dintre conspiratori se adâncește pe măsură ce pun la cale moartea Mirandei. Dar trecutul lui Lily ascunde un secret pe care ea nu i l-a dezvăluit lui Ted: experiența în arta crimei, dobândită de timpuriu în viață. Brusc, cei doi se trezesc implicați într-un joc de-a șoarecele și pisica din care nu poate supraviețui decât unul… cu un detectiv isteț și foarte hotărât pe urmele lor.”

 „Îmi vine să te omor!”-spunem sau gândim cu ușurință atunci când cineva ne enervează peste măsură. Și se consideră a fi o glumă. În general. Pentru unii dintre noi. Pentru alții nu este deloc o glumă sau chiar dacă este în primă fază o glumă ea devine un țel, o răzbunare atent plănuită și pusă în practică.  Din această categorie face parte și Lily, personajul central al acestei povești. Genul de criminal pe care ajungi să-l simpatizezi. Știu, e ciudat să spun asta, căci se contrazice cu toate principiile mele, dar asta e meritul autorului, deoarece a construit un personaj atât de complex.

Dacă am învățat ceva din Criminal Minds ar fi faptul că oamenii nu se nasc criminali. Devin criminali. Și cel mai adesea cauza care declanșează acest instinct este adânc înrădăcinată în copilărie. Lily a fost un copil crescut într-un mediu lipsit de iubirea și atenția părinților, nu pentru că ar fi fost orfană, ci pentru că părinții ei pur și simplu nu au fost capabili să-și asume responsabilitatea care vine odată cu apariția unui copil. Lily era aproape inexistentă, motiv pentru care devine o fire introvertită și își creează propriile metode de apărare. Treptat, înstinctul de supraviețuire se transformă însă într-unul criminal. Deși inițial e vorba mai degrabă de paranoia decât de supraviețuire, Lily descoperă că îi place sentimentul pe care îl are atunci când ucide. Nu are niciodată remușcări, e meticuloasă și organizează crimele până în cele mai mici detalii, fiind întotdeauna cu un pas înaintea victimei. Mi s-a părut un personaj cu adevărat fascinant.

Povestea e spusă din perspectiva mai multor personaje. În prima parte din perspectiva lui Ted și a lui Lily, în a doua din perspectiva lui Lily și a Mirandei, iar în ultima din a lui Lily și a detectivului Kimball. Acest stil îți oferă posibilitatea de a analiza personajele atât prin prisma propriilor lor gânduri, cât și prin ochii celorlalte personaje, iar în cazul de față nu putea fi o alegere mai bună.

Mi-a plăcut cartea. M-a ținut în suspans de la început până la sfârșit și chiar dacă la un moment dat am intuit anumite lucruri; asta nu a făcut-o mai puțin interesantă. Tot a reușit să mă surprindă. Finalul m-a nemulțumit. A fost puțin prea brusc. Nu m-a deranjat că e deschis, lăsat la imaginația cititorului. Asta chiar mi-a plăcut. Dar parcă i-a lipsit ceva. Ceva-ul ăla care te face să dai 5/5 pe Goodreads!

 Cei care merită să moară este genul de thriller psihologic alert, cu o poveste atent construită, cu personaje plăcute și credibile, care te prinde de la început și te ține prizonier între paginile lui până la final. Recomand pasionaților genului și nu numai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *