Copilul, de Fiona Barton

32682516_1936349893063406_6331843252521533440_n

„O casă veche este demolată într-o zonă a Londrei ce urmează să fie modernizată… și un muncitor descoperă scheletul unui copil, îngropat cu mulți ani în urmă. Pentru jurnalista Kate Waters, este o poveste care merită atenție. Ea scrie câteva rânduri pentru ziarul la care lucrează, dar în lipsă de răspunsuri, poate doar să pună o întrebare: ale cui sunt rămășițele găsite pe șantier?
Pe măsură ce investighează, Kate descoperă legături cu o infracțiune care a zguduit orașul cu mai multe decenii în urmă: un copil a fost furat din maternitatea unui spital și nu a fost găsit niciodată. Părinții fetiței au fost devastați de pierderea suferită. Dar povestea nu se oprește aici, iar Kate este atrasă în trecutul oamenilor care au trăit odinioară în cartier. Curând, ea află o serie de secrete neașteptate din viețile a trei femei și este sfâșiată între ceea ce poate și ceea ce nu poate dezvălui…”

„Atunci când adevărul e înlocuit de tăcere, tăcerea e o minciună.”
– Evgheni Evtusenko 

Adevărul are căi nebănuite de a face lumină în întuneric, de a dezgropa secrete demult uitate și îngropate, de a redeschide răni vechi, niciodată vindecate. Acțiunea acestui roman se concentrează pe descoperirea unui adevăr. Dar adevărul sinistru din această poveste nu vine singur. El dezgroapă și alte secrete dureroase, care schimbă pentru totdeauna viețile personajelor implicate.

Trei femei, trei povești, trei secrete incredibile. Un copil nou născut îngropat într-o grădină și unul dispărut dintr-o maternitate în urmă cu 40 de ani. Care poate fi legătura dintre aceste situații tragice? Povestea lui Emma și a lui Jude cu povestea Angelei nu par să aibă nici o legătură. Dar apariția scheletului de copil le zdruncină pe fiecare în parte. Angela este mama copilului dispărut dintr-o maternitate în urmă cu 40 de ani. Deși nu a fost găsită niciodată, în sufletul Angelei golul lăsat de micuța pierdută nu a fost umplut. O comemorează în fiecare an și speră ca într-o bună zi să afle adevărul, oricât de dureros ar fi. În preajma unei astfel de „aniversări” este dezgropat acel schelet de copil, iar în sufletul ei, Angela este convinsă că acele oscioare îi aparțin lui Alice, micuța ei pe care se pare că o pierde din nou… În același timp, aceeași veste pare să tulbure liniștea altor două personaje-Emma și Jude-o mamă și o fiică recent reunite, cu o legătură emoțională extrem de fragilă și de bizară. Și Emma și Jude par copleșite de vină, însă nu de aceeași vină. Pe măsură ce ancheta avansează, apar noi indicii, noi dezvăluiri, iar povestea devine din ce în ce mai încâlcită.

Kate Waters este omul care leagă toate poveștile și care prin perseverența ei merge pe fir înapoi și dezgroapă toți „morții”. Mi-a plăcut Kate. Nu este genul de reporter de cancan. Ea căuta povești reale, gândea în perspectivă și nu acționa din impuls. Pot spune chiar că putea fi cu ușurință o concurență serioasă pentru orice detectiv. S-a implicat emoțional în viața celor trei femei, deși în meseria ei asta poate fi cea mai mare greșeală. (Kate este personajul care dezleagă și misterul din Văduva, primul roman al Fionei Barton).

În romanul Copilul accentul nu se pune pe un personaj anume, ci pe legăturile dintre ele și pe trăirile acestora. Relația mama/copil este una dintre cele mai puternice legături afective. Și cea mai fragilă totodată. Mama este centrul universului unui copil. Iubirea și grija ei formează adultul de mâine, iar stabilitatea emoțională a acesteia este fundația pe care se formează personalitatea copilului. Se spune că adulții cu probleme emoționale sunt în cea mai mare proporție copii care au fost abuzați sau cărora nu le-au fost oferite iubirea și atenția cuvenite. Copiii nu sunt niciodată o greșeală. Noi, adulții, greșim. Greșim și nu ne asumăm răspunderea. Acest roman explorează o astfel de temă profundă și o face într-un mod tragic. Finalul a fost cu totul și cu totul neașteptat. Dureros aș spune.

Copilul este o poveste despre iubirea unei mame, despre relația fragilă dintre mame și copii, despre pierderea copilăriei și a inocenței, despre greșeli care te schimbă pentru totdeauna, despre vină și regrete.
Mi-a plăcut mult. Recomand pasionaților genului și nu numai.

Mulțumesc Libris pentru exemplarul oferit. Cartea poate fi comandată aici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *