Despre oameni și despre iubire (II)

8b492929a319704a0fa4e057ff000caf

Dacă vreodată vei vrea să-mi iei ceva, te rog, nu-mi lua libertatea. De a trăi, de a iubi, de a simți.
Lasă-mi un colțisor în viața mea, care să-mi aparțină numai mie, un loc în care să mă pot refugia ori de câte ori simt nevoia să stau de vorba doar cu mine. Contează enorm de mult, căci într-o zi mi-am pierdut acest colțisor.

Într-o zi oarecare nu m-am mai simțit liberă. Omul pe care îl iubeam la momentul respectiv mi-a îngrădit sentimentele și mi-a limitat viziunea asupra vieții și asupra iubirii. Nu m-am mai simțit nicicând atât de prinsă într-o capcană și nici măcar nu prețuisem până atunci libertatea pe care o aveam. În momentul în care mi-a fost luată treptat, fără să-mi dau seama, am conștientizat că o aveam pentru că îmi lipsea. Nu-ți lipsește decât ce ai și pierzi.
Iubirea lui se transformase în obsesie, iar a mea în dispreț. El mă vedea ca pe un bun care îi aparține, iar eu îl vedeam ca pe paznicul unei închisori din care trebuia cu orice preț să evadez.

În prezent, nu îl mai condamn. Nici măcar nu îi mai port ranchiună. Am asimilat câteva lecții extrem de importante în acea perioadă și în cea imediat următoare. Mai precis, am învățat că nu gelozia menține interesul celuilalt și nu gelozia demonstrează că îți pasă. Gelozia e un vierme care odată ce ia naștere în sufletul omului i-l consumă, și-apoi distruge orice urmă de iubire în sufletul celuilalt.
În iubire nu dai explicații, nu ceri voie și nu ți-e teamă. În iubire nu păzești sentimente și nu posezi.

Iustina Ţalea

5 răspunsuri la „Despre oameni și despre iubire (II)”

  1. asa este…..asa mi.am petrecut eu 25 de ani din viata….cand dintr.odata am simtit k trebuie sa evadez….si am facut.o…….si chiar k ar fi cea mai mare pedeapsa de la D.zeu sa.mi se ia libertatea….

  2. nu crezi ca ceea ce tu afirmi te contrazice? E interesant ceea ce spui si, teoretic, asa ar trebui sa si fie. Si e placut sa visezi ca astfel de oameni pot exista dar… Spui ca in iubire nu dai explicatii nu ceri voie si nu ti-e teama… Din pacate ai incalcat una din poruncile iubirii. Deja ceri inainte de a putera oferi. De ce? Pentru ca ti-e teama si ai incalcat si o a doua porunca…Si din pacate ajungem si la a treia porunca: sa nu dai explicatii… Si daca citesti acest pucru undeva in launtrul tau vei dori sa dai niste explicatii (sau nu) si astfel dispare si a treia porunca… Nu cunosc cum ar trebui sa fie atunci cand iubim. Cunosc cum e doar in cazul meu… Si doare… Mult. Pana la infinit. SI simti cum te innalti si in momentul cand nu mai esenta, energia ce face toata aceasta pasare sa te innalte…, cazi… De ce? Eu cred ca datorita, sau din vina noastra… Nu pentru ca iubim. Iubirea doar te innalta. Depinde doar de tine daca vrei sa iti gasesti echiliblul acolo sus si sa ramai vesnic acolo…
    Cand dam vina pe altul pentru inchisoarea in care ne aflam nu mai e iubire e doar un egoism bolnav si te rog sa ma ierti daca te supar sau daca te ofensez… Dar vorbesc din experienta… Si stiu… E mult mai usor sa dam vina pe altii inloc sa cauta in noi cauza…

    Dar ai dreptate:
    „În iubire nu dai explicații, nu ceri voie și nu ți-e teamă. În iubire nu păzești sentimente și nu posezi.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *