Distanța dintre noi, de Jhumpa Lahiri

jhumpa-lahiri---distanta-dintre-noi-site_1_

 „Doi frați, o singură tragedie. Două civilizații, o singură viață. Un trecut de coșmar, o revoluție, o iubire ce trece dincolo de moarte, un roman despre distanța dintre oameni și lumi și despre imposibila apropiere.” 

„Acest roman poetic explorează teme precum singurătatea, izolarea, secretele de familie, voința politică și puterea iubirii necondiționate. Lahiri înțelege că problemele nesoluționate din trecut ne pot determina să ne clădim un stil de viață pe care de obicei îl evităm. Conflictele ce nu au fost rezolvate îi împing pe oameni să-și aleagă parteneri de viață nepotriviți, cu care vor dezvolta relații complet nesatisfăcătoare. Romanul demonstrează cu detalii meticuloase că înfruntarea unui trecut dureros și conștientizarea secretelor de familie reprezintă adeseori cheia fericirii adevărate. […] Pentru cei care încă se chinuie să accepte și să facă față unor relații complicate de familie și pentru cei care au tendința să dezvolte relații romantice nesănătoase și să-și aleagă parteneri nepotriviți, Distanța dintre noi reprezintă o lectură obligatorie. Distanța dintre noi este un mărturie a capacității umane de a înfrunta și de a trece peste acest gen de provocări.“-The Huffington Post

Această carte a fost… altfel decât mi-am închipuit eu că o să fie. Cu totul altfel. Am vrut să o abandonez la un moment dat, dar totuși nu am făcut-o. E destul de profundă pe alocuri, chiar indiferent nu te lasă, dar modul în care este scrisă mie una nu mi-a plăcut. Cărțile fără dialog ma obosesc foarte tare, nu-mi plac, motiv pentru care le și ocolesc (dacă știam că asta e așa mai mult ca sigur aș fi zis pas).

Am ales să încep cu acel scurt review de la Huffington Post pentru că mi se pare că sintetizează foarte bine tematica multiplă a romanului. În contextul politic al Indiei anilor 60-70 începe de fapt drama unei familii. Povestea debutează cu adolescenții Udayan și Subhash, doi frați pe cât de asemănători ca aspect fizic, pe atât de diferiți ca și caractere și interese. Udayan era o fire rebelă, idealistă, care credea în schimbarea în bine pe plan politic a țării lui, însă acest crez îl împinge către decizii greșite, care schimbă viețile tuturor persoanelor care îl iubesc și generează în același timp un lanț întreg de alte decizii greșite.

Romanul atinge astfel mai multe teme emoționale, dintre care cele mai aprofundate au fost – moartea unui om drag si modul in care fiecare membru al familiei merge mai departe, singurătatea în doi și izolarea. Aceasta este de fapt „distanța dintre noi” – distanța dintre două suflete care nu se recunosc unul pe altul, care nu se (mai) regăsesc sau nu se acceptă. Cumva, doi oameni sunt mai străini deși împart același pat decât dacă ar locui pe continente diferite, pentru că distanța dintre suflete este adesea nesfârșită.

Gauri, personajul feminin al romanului are o fire duală și imprevizibilă. Nu am putut să o îndrăgesc, căci alegerile ei m-au revoltat de cele mai multe ori.

Distanța dintre noi nu e genul de carte care se citește pe nerăsuflate. Deși e folosit un stil simplu ca și vocabular, exprimările și felul de a povesti sunt greoaie. Am rezonat destul de târziu cu povestea, motiv pentru care i-am dat 3 din 5 stelute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *