Dragoste și ură, de Rhidian Brook

62502340_1142587695950457_23344603247673344_n

„Hamburg, 1946. Mii de oameni rămân captivi în ceea ce se numește acum Zona de ocupație britanică. Însărcinat să supravegheze reconstrucția orașului ruinat și denazificarea localnicilor, colonelul Lewis Morgan primește o vilă superbă pe malul fluviului Elba, unde se va muta împreună cu soția sa, Rachel, și fiul lor, Edmund. Contrar uzanțelor, colonelul Morgan nu-i obligă pe proprietarul vilei, Stefan Lubert, și pe fiica lui să plece, ci insistă să locuiască împreună. În această atmosferă încărcată și claustrofobică, fiecare trebuie să se confrunte cu sine însuși pe măsură ce ostilitatea și durerea dau naștere la pasiuni nebănuite și trădări sfâșietoare. Dragoste și ură este un roman cutremurător despre convingerile noastre cele mai puternice, despre dorințele noastre cele mai adânci și despre forța transformatoare a iertării.”

Au trecut aproximativ două săptămâni de când am terminat de citit romanul. Două săptămâni în care m-am tot gândit ce să spun despre el. Motivele sunt multe și nu e vorba doar despre carte, dar totuși nu mi s-a mai întâmplat de multă vreme să scriu la atât de mult timp după ce termin de citit. Recenziile mele sunt de obicei „la cald”.

Mi-am dorit foarte mult cartea pentru că… Skarsgard pe copertă! Și Keira! 😀 Nu am văzut filmul și oricum nu l-aș fi văzut înaintea cărții. Coperta a fost un mare plus pentru roman, pentru că m-a ajutat să atribui câte o față fiecărui personaj principal, lucru care nu ar fi fost posibil din narațiune. Descrierea personajelor e aproape inexistentă, la fel ca și legătura pe care o stabilești cu acestea. Nu m-am putut „lipi” de niciun personaj, pentru că nu mi s-au părut credibile. Nici ele în sine, nici acțiunile sau interacțiunile lor.

Contextul istoric a fost cel care mi-a plăcut și cel pe care s-a centrat mai mult romanul. Hamburgul de după război, viața nemților de după război. Totul era o ruină, viețile oamenilor erau o ruină. Totul trebuia reclădit de la zero după alte reguli. Tensiunea politică se resimțea în fiecare cotlon al orașului și fiecare putere încerca să câștige teren și să se impună. Colonelul Morgan încerca să rămână om și să ajute cu adevărat pe cei rămași fără nimic. Era un om bun, de bună credință, astfel că spre deosebire de ceilalți colegi care dăduseră afară familiile care dețineau locuințele rechiziționate, el îl lasă pe Herr Lubert să rămână în casă și să se mute la etaj împreună cu fiica lui.

Probleme încep să apară însă după ce se mută în casă și soția colonelului, împreună cu fiul lor. Deși în primă fază, Rachel refuză vehement să împartă casa cu un neamț, sentimentele pe care începe să le aibă pentru Stefan devin din ce în ce mai contradictorii. Relația cu soțul său fiind foarte rece, Rachel își găsește alinarea în brațele omului pe care era hotărâtă să îl deteste. Nu m-ar fi deranjat acest triunghi amoros clasic dacă ar fi fost cât de cât veridic. Totul s-a întâmplat mult prea repede. Nu am simțit niciun fior, nu am simțit pasiunea, conexiunea lor. Nici măcar scenele de sex nu mi s-au părut reușite. Parcă au fost aruncate din avion și au nimerit în locul nepotrivit, în momentul nepotrivit. Sincer, cred că autorul a avut o idee sclipitoare, dar a dat-o în bară atunci când a așezat-o în context. Trebuia fie să dezvolte mai mult partea istorică, fie să o dezvolte pe cea romantică în contextul istoric ales. Îmbinarea celor două a fost nereușită pentru că a fost prea puțin din fiecare.

Un alt lucru care mi-a displăcut și care chiar m-a deranjat pe parcursul lecturii a fost alternarea perspectivelor multiple în mod haotic. Pe parcursul unui singur capitol se desfășoară mai multe lucruri în același timp, fiecare din perspectiva unui personaj diferit, de la care se sare brusc, astfel încât ajungi să nu mai știi despre cine citești. Uneori a trebuit să recitesc fragmente întregi ca să mă asigur că am înțeles despre cine e vorba acolo.

Recomand acest roman doar pasionaților de subiect – Germania de după război și a pasionaților de ficțiune istorică în general. Nu este genul de roman pe care să ți-l amintești multă vreme după ce l-ai citit, dar nici nu regreți că l-ai ales.

Romanul Dragoste și ură a apărut la editura Trei și îl găsiți la Libris.

Rating Goodreads: 3/5*

Iustina Dinulescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *