Duelul vrăjilor, de Sebastien de Castell

37335625_2062476307120318_3414784650004922368_n

„Magia este înșelătoare. Kellen are aproape 16 ani și abia așteaptă să devină mag. Are o singură problemă: magia sa aproape că a dispărut. Confruntat cu posibilitatea unei vieți ingrate, ca servitor în casa propriei familii, Kellen se hotărăște să folosească ultima armă care i-a mai rămas: șiretenia. Curând, cu ajutorul lui Ferius Parfax, o călătoare misterioasă, Kellen va afla că există multe alte căi prin care îți poți învinge adversarii, pentru a deveni… stăpânul vrăjilor.”

 „Magia nu este nici bună, nici rea; felul în care o folosim îi dictează scopul.” 

Știți ceva? Uitați tot ce credeți că știți despre magie. În această carte magia este regândită și înfățișată într-un mod destul de diferit și original față de cum ne-a fost prezentată până acum. Ca să ne înțelegem, eu sunt pentru totdeauna fan Harry Potter. Pentru mine magia și vrăjitoria e direct legată de universul creat de J.K. Rowling și de cum și-a imaginat ea această lume fantastică. Însă Sebastien de Castell vine cu o nouă abordare. Magii sunt diferiți de vrăjitorii cu care suntem obișnuiți. „Lucrează” tot cu vrăji, dar într-un mod diferit.

Clanul Jan’Tep era clanul magilor, iar aceștia erau la rândul lor împărțiți pe case-casa Ke, casa Ra etc, de unde li se formau și numele de magi. Cei care nu reușeau să-și activeze magia până la vârsta de 16 ani deveneau slujitori și făceau parte din clanul Sha’Tep. Din motive aparent inexplicabile, Kellen, personajul principal al poveștii, nu reușește să-și activeze sigiliile, lucru care îl îndepărtează atât de propria familie, cât și de cei pe care îi credea prieteni. Să devii Sha’tep era o mare rușine în această lume magică.
Printr-o coincidență-sau nu-în această perioadă dificilă din viața lui Kellen, în orașul magilor își face apariția o femeie misterioasă, care este bănuită că ar fi o spioană Daroman (un clan rival), pe nume Ferius Parfax. Mi-a plăcut mult acest personaj. Ferius i-a arătat lui Kellen o nouă cale, i-a demonstrat că nu orice luptă se câștiga cu ajutorul magiei și că magia sau absența ei nu te definește ca individ. Ferius, o străină, i-a sporit lui Kellen încrederea în sine însuși, în timp ce propria lui familie încerca să-l distrugă, considerându-l o anomalie și o rușine.

Un alt „personaj” interesant a fost pisica-veveriță, Reichis, care devine un fel de aliat al lui Kellen și care are cele mai savuroase replici din tot romanul. E un animal, da, unul vorbitor pe deasupra, însă n-ai cum să nu-i iubești sarcasmul. E foarte amuzant, serios. Și el are o contribuție la schimbarea lui Kellen.

Duelul vrăjilor te vrăjește. La propriu. Începând cu coperta absolut fermecătoare, care ilustrează perfect cele două personaje pricipale ale romanului-Kellen și Ferius-și elementele care le definesc. Este un roman despre căutarea identității și despre acceptarea imperfecțiunii, despre magie și joc de cărți, despre putere și distrugere, despre adevăr. Kellen pornește într-o aventură de descoperire a adevărului și a sinelui. El găsește răspunsuri la întrebări pe care nu și le-a pus niciodată, cu privire la lucruri despre care nu avea nicio îndoială.

Mi-a plăcut mult. Recomand pasionaților genului fanstasy și nu numai. Dacă vreți să schimbați puțin stilul pe care mergeți de obicei și să vă aventurați într-o lume diferită aceasta este cartea potrivită.

Mulțumesc mult editurii Rao pentru exemplarul oferit. Cartea poate fi comandată de aici.

Iustina Dinulescu

Fragmente:

 „- Care este dușmanul care nu poate fi învins de magie?
Mer’esan s-a uitat la mine cu o față atât de tristă, încât i se citea pe ea fiecare an pe care îl avea.
-Adevărul, a răspuns ea.”

„Istoria este scrisă de învingători, însă adevărul iese întotdeauna la suprafață.”

„E primul lucru pe care îl afli atunci când cutreieri lumea, puștiule. Fiecare crede că este eroul propriei povești.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *