Fandom: Fantezie periculoasă, de Anna Day

43351618_766365623755830_2651808470356983808_n

„Până unde ai merge pentru a face parte din povestea preferată? Violet şi prietenii ei iubesc romanul Dansul pe eşafod, însă ajung să… îl trăiască pe propria piele, iar singura soluţie pentru a reveni acasă este ca Violet să se sacrifice, jucând rolul care va permite poveştii să reintre pe făgaşul său normal. Oare merită să mori pentru o fantezie?”

Cum ar fi ca într-o zi oarecare să schimbi rolurile și din fan să devii personajul principal al romanului tău preferat? Cum ar fi să aterizezi pe nepusă masă în universul unor lumi precum Jocurile foamei, Divergent sau Urzeala tronurilor? La romanele astea m-am gândit atunci când m-am apucat de Fandom. Îmi plac romanele distopice, îmi place să-mi imaginez acele universuri paralele create de scriitori, să mă pun în pielea personajelor și să trăiesc alături de ei aventura. Îmi place să-mi imaginez (subliniez). Dar în romanul ăsta ajungi să trăiești cu adevărat povestea și ești nevoit să lupți la propriu pentru viața ta, având surpriza să constați că nici măcar respectând scenariul cunoscut nu ai garanția că finalul e același.

În Londra distopică imaginată de Anna Day, după un război civil oamenii s-au împărțit în două categorii: OIM-i-oamenii perfecți, gen Barbie & Ken, îmbunătățiți genetic din toate punctele de vedere, care controlau lumea și care trăiau în zonele privilegiate și Imperfecți-oamenii obișnuiți, normali, imperfecți, care erau servitorii/sclavii OIM-ilor și care erau depersonalizati, reduși la un număr de ordine, care trăiau în sărăcia și în teroarea instituită de guvern. Săptămânal, era organizat un eveniment sinistru numit „Dansul pe eșafod”, unde erau spânzurați Imperfecți, eveniment care era un spectacol de divertisment pentru OIM-i, o modalitate prin care își demonstrau superioritatea.

Într-o zi, în timpul evenimentului Comic Con al zilelor noastre ceva se întâmplă, astfel că patru adolescenți prezenți la întâlnirea cu actorii care au jucat în ecranizarea romanului „Dansul pe eșafod” sunt transpuși în mijlocul acțiunii acelui roman pe care îl iubeau atât de mult. Prezența lor acolo schimbă însă cursul acțiunii inițiale, deși o bună bucată de timp ei se străduiesc să rămână la scenariu, repetând din memoriile replicile și acțiunile personajelor. Violet, Nate, Alice și Katie pornesc așadar într-o cursă contracronometru. Sunt aruncați într-un univers pe care îl cunosc prea bine, dar care se dovedește a fi mult mai periculos în realitate decât în imaginație. Violet este nevoită să-i ia locul lui Rose, devenind astfel noul personaj principal al Dansului pe eșafod. Deși urmează pașii lui Rose, Violet își dă seamă că scenariul deraiază complet, astfel încât este nevoită să ia propriile decizii și să-și urmeze instinctele.

Una peste alta povestea asta avea destule ingrediente pentru a fi una de succes, însă i-a lipsit exact acela care face diferența. Aminteam la început de Jocurile foamei și de Divergent, ale căror personaje principale – Katniss, respectiv Tris – sunt menționate și în carte. Ei bine, raportându-mă la ele Fandom este departe de a fi memorabilă. Katniss și Tris sunt două personaje foarte bine conturate și puse în valoare, puternice, speciale, inconfundabile. Violet, pe de altă parte, este o versiune slabă a celor două. Autoarea nu a reușit să valorifice personajul, să-i ofere unicitate. S-a insistat foarte mult pe panica și pe frica ei, pe senzațiile de vomă și de leșin cauzate de situațiile limită, cărora Violet cu greu le-a făcut față singură. Nici relațiile cu celelalte personaje nu sunt atât de bine conturate. Prietenia dintre Violet și Alice este disfuncțională. Nu mi-am putut imagina relația lor dinainte, cum de Violet putea să o considere cea mai bună prietenă. Trădarea lui Alice din universul alternativ nu mi s-a părut deloc surprinzătoare.
Triunghiul amoros nelipsit din acest gen de cărți este și el cam tras de păr. Nu m-a convins așa cum speram să o facă. Nu am simțit iubirea, patosul.

În ciuda acestor minusuri mi-a plăcut povestea. Nu duce lipsă de suspans și de răsturnări de situație, în special în a doua parte. Am stat până târziu în noapte să o termin de citit.
Fandom este o poveste despre curajul de a fi tu însuți și de a lupta pentru schimbare, despre sacrificiu, prietenie și trădare. O recomand pasionaților genului și celor care își doresc o schimbare a genului. O carte ușurică, de weekend.

O găsiți pe site-ul editurii Rao și în alte librării partenere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *