Fericirea îmi scapă printre degete, de Agnes Martin-Lugand

1193031

„Încă din copilărie, Iris a fost pasionată să creeze haine, să le dea viață prin magia cusutului – nimic nu o poate face mai fericită. Dar părinții ei nu i-au împărtășit ambiția de a deveni creatoare de modă, pe care o considerau doar un capriciu. Iar Iris cu durere în suflet, s-a resemnat.
Astăzi, tânăra se sufocă într-un orășel de provincie, soțul o neglijează, iar viața pare să i se fi oprit în loc. Dar dezvăluirea unui cumplit secret de familie o îndeamnă pe Iris să-și ia viața în mâini. Nu renunță la pasiunea ei și se înscrie la o școală de haute couture din Paris, unde o întâlnește pe Marthe, muză și mentor, tulburătoare și autoritară…”

Dacă aveți câteva ore disponibile și vreți să citiți o carte micuță, simpluta și drăguță asta e alegerea potrivită. Agnes ML, cu stilul ei inconfundabil, ușor și plăcut a reușit să scrie încă o poveste fermecătoare, care te ține captiv între coperțile ei de la prima până la ultima pagină.

Fericirea îmi scapă printre degete este o poveste ușoară, dar ideea ei este suficient de interesantă încât să-ți capteze și să-ți mențină atenția. Este previzibilă de cele mai multe ori, dialogurile sunt plăcute, uneori pare un pic prea grăbită acțiunea; cu toate astea nu lipsesc nici elementele surpriză. Titlul singur reușește să cuprindă sentimentul pe care cu toții ajungem să îl înfruntăm la un moment dat. Iris se află într-un moment de cotitură în viața ei. Și-a abandonat visul din cauza lipsei de susținere din partea părinților și se irosește făcând ceva ce nu o definește, simțindu-se captivă în rutina care a devenit căsnicia ei. Soțul său Pierre nu o mai observă, este mereu absent, iar viața lor de cuplu este aproape inexistentă. Dar uneori mai primim și a doua șansă pentru a realiza ceea ce am crezut pierdut, astfel că Iris pleacă în călătoria împlinirii propriului vis, păstrat timp de 10 ani într-un sertar al inimii ei. Deși se lovește din nou de dezaprobarea părinților și de lipsa de susținere din partea propriului soț, care la fel ca și ceilalți nu crede în ea, ea decide să meargă înainte. După ce este remarcată de Marthe datorită talentului pe care îl are, viața ei începe să între pe un nou făgaș și intră într-o lume care la un moment dat amenință să o înghită. În noua ei viață îl cunoaște și pe Gabriel, un bărbat atrăgător și șarmant, un adevărat Don Juan, care încearcă deseori să o seducă, însă Iris rezistă eroic, rămânând fidelă soțului său.

Gabriel reușește totuși să o dezechilibreze emoțional și asta pentru că el o observă și o apreciază, chiar dacă intențiile sale nu sunt în prima fază chiar onorabile. Măcinată între sentimentul de vinovăție că nu reușește să-și salveze căsnicia și atracția irezibila pe care o simte față de Gabriel, Iris e prinsă între iubirea pentru doi bărbați. Două iubiri complet diferite-una comodă, rutinată și așezată, pe care o simte pentru Pierre și cealaltă pasională și devastatoare, pe care o simte pentru Gabriel. Mi-a plăcut că nu a cedat totuși tentației, deși era cât pe ce de câteva ori. Mi-a plăcut integritatea de care a dat dovadă.

Marthe, pe de altă parte, este un personaj impresionant și imprevizibil. O forță, dar o forță care uneori riscă să te dărâme. Mi-a plăcut și mi-a displăcut. O femeie puternică, manipulatoare, care reușește să o facă pe Iris să creadă în ea însăși și în talentul său. Fără Marthe, Iris poate că nu ar fi ajuns atât de departe într-un timp atât de scurt și cred că autoarea a vrut să evidențieze un lucru prin acest personaj-că unii oameni sunt și rai și iad în viața noastră. Că sunt importanți pentru evoluția noastră, dar prezența lor trebuie să fie doar temporară, altminteri ar sfârși prin a ne distruge.

 Fericirea îmi scăpa printre degete este o poveste simplă, așa cum spuneam și la început, dar te pune totuși pe gânduri…despre viață, oameni, relații periculoase, despre prețul succesului și urmarea propriilor visuri, despre alegeri dificile, despre iubire și obsesie. Iris se transformă în câteva luni din soția supusă care îi cere soțului permisiunea de a purta anumite haine în femeia puternică care este conștientă de frumusețea și talentul ei. Da, ea s-a regăsit pe sine atunci când a decis să-și urmeze visul, lucru care este foarte important în viața oricărui om-să știi cine ești, ce vrei și încotro te îndrepți.

Recomand cu drag. Chiar mi-a plăcut! O găsiți aici sau aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *