Fetele din Shanghai, de Lisa See

V-am introdus acum ceva timp  în universul fascinant al autoarei Lisa See cu cărțile Floare de zăpadă și evantaiul secret, apoi cu Dragostea Florii de Bujor. Acum am lecturat cu inima plină de emoție cartea Fetele din Shanghai, un roman pe de-o parte plin de istorie, pe de altă parte plin de sensibilitate.
După ce am citit primele două romane ale autoarei, preferatul meu era cel de-al doilea. Acum, după ce l-am citit și pe al treilea nu știu cum să-mi exprim încântarea și părerea de rău că l-am terminat de citit.

Multe dintre întâmplările și personajele descrise în roman sunt reale, scriitoarea îmbinând cu măiestrie realul și ficțiunea, istoria cu sentimentele. Mai mult decât un roman, Fetele din Shanghai înseamnă pentru mine o lecție de viață. În cele 3 părți ale romanului, pe parcursul a 20 de ani din viața celor două surori am descoperit puterea de a o lua de la capăt după ce ai fost înfrânt atât fizic cât și emoțional, forța de a te lupta cu toată ființa pentru a reuși să-ți respecți o promisiune, am descoperit încă o dată ce reprezintă un sacrificiu și cum te urmăresc anumite alegeri pe care le faci la un moment dat pe parcursul întregii vieți, cum istoria are un mod ironic de a se repeta doar pentru a-ți arăta unde și când și cum ai greșit. De asemenea a fost subliniată atât de frumos iubirea de mamă și de soră, legături care rămân dincolo de moarte și de orice trădare și vină.

Am iubit acest roman de la prima la ultima pagină, am plâns pentru și alături de Pearl și m-am bucurat alături de ea atunci când pentru moment și-a regăsit liniștea și eu-ul. Am admirat-o pe May pentru optimismul ei și pentru cum s-a descurcat în situații limită. Am trăit din plin acest roman și toată acțiunea lui. Te ține în priză, fiind momente în care îți ții respirația încordat și momente în care răsufli ușurat doar pentru a putea să tragi din nou aer în piept ca să-ți ții din nou respirația.

Este un roman de inițiere, scris din perspectiva lui Pearl, o poveste despre destin,  încăpățânare, vise, promisiuni, regrete, secrete, trădări, minciuni, iubire și speranță.
Pe cuvânt că n-aveți voie să-l ratați!

În continuare, vă las câteva citate pe care le-am extras eu din carte:

„Se spune că trebuie să fii puternică, deșteaptă și norocoasă ca să supraviețuiești în vremurile de restriște, de război, de calamități naturale și torturi fizice. Însă eu cred că tortura sufletească – neliniștea, frica, sentimentul de vinovăție și decăderea morală – sunt mult mai greu de suportat.”

„Poate că toate mamele sunt așa. Par să nu aibă nimic ieșit din comun, până într-o zi, când se dovedesc a fi extraordinare.”

„Îmi doresc să fi făcut totul altfel, dar știu că tot aici s-ar fi ajuns. Asta înseamnă soarta, de fapt. Dar dacă într-adevăr unele lucruri îți sunt scrise-n frunte și unii oameni sunt mai norocoși decât alții, atunci trebuie să cred că încă nu mi-am aflat soarta.”

În curând voi citi și continuarea acestui roman – Visul lui Joy.
Până atunci, cei interesați pot găsi cartea Fetele din Shanghai aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *