Fiica negustorului de mătase, Dinah Jefferies

DSC_7787

„O alegere imposibilă: iubitul sau familia?
Indochina, 1952. Nicole, o tânără pe jumătate franțuzoaică și pe jumătate vietnameză, primește un magazin de mătase din Hanoi și trebuie să se ocupe de el. Dar sora ei mai mare, frumoasă Sylvie, este cea care pune mâna pe afacerea cu mătase a tatălui lor.
Pas cu pas, Nicole descoperă cruzimea francezilor aflați la putere în țara ei și, odată cu ea, amestecul propriei familii. Sfâșiată între frica de sora ei și teama de un război de care se simt amenințați cu toții, își caută liniștea în brațele lui Mark, un american fermecător, și apoi alături de vietnamezul Tran. Desigur, în curând va trebui să aleagă.
Roman de atmosferă, Fiica negustorului de mătase spune povestea spectaculoasă a unei supraviețuiri, a unei moșteniri și a unei iubiri.”

 „Nu-ți poți imagina niciodată cum lumea pe care o cunoști și o iubești ar putea fi atât de brusc și atât de neașteptat dărâmată.”

Cred că am auzit cu toții despre războiul din Vietnam. Dar câți dintre noi știu cu adevărat ce a presupus asta, ce frică a măcinat sufletele oamenilor care se temeau pentru viața lor, cum s-a schimbat viață celor care au rămas acolo și cum au supraviețuit războiului. Știam în linii mari despre acest fapt istoric, însă Dinah Jeffries a creat un tablou atât de amplu și de detaliat, încât m-am transpus cu totul în poveste și am simțit pe pielea mea ororile acelui război nedrept și crud. Însă pe fondul acestui eveniment din istoria Vietnamului, autoarea țese o poveste superbă despre familie, iubire, prietenie, dar mai ales despre legătura complicată dintre surori.

Nicole a fost un personaj excepțional, atent construit și bine pus în valoare. În prima parte a romanului, Nicole ne este înfățișată ca fiind o tânără plină de nesiguranță și de complexe. Trăind mereu în umbra lui Sylvie, sora sa mai mare, ea a dezvoltat în timp numeroase complexe, unele dintre ele alimentate chiar de către tatăl său prin diferențele evidente pe care le făcea între cele două fete. Nicole a crescut marcată de vină-vina că la nașterea sa mama ei a murit. Acest eveniment revarsă asupra personalității lui Nicole o mulțime de alte urmări. Nesiguranța ei se naște din faptul că fiind pe jumătate vietnameză, pe jumătate franțuzoaică nu reușește să se identifice cu niciuna dintre origini. Se compară mereu cu Sylvie, care are toate trăsăturile unei franțuzoaice autentice, o invidiază și se străduiește din răsputeri să o întreacă la ceva, orice, pentru a crește în ochii tatălui său. Înainte de a începe războiul, în viața ei apare Mark, de care se îndrăgostește fulgerător. Apoi, îl întâlnește pe Tran, un vietnamez rebel, care o determină să-și accepte originea vietnameză, pe care în sinea sa a renegat-o mereu și să creadă în ea însăși. Cei doi bărbați din viața ei o modelează într-un mod diferit, apoi războiul o transformă pe tânăra Nicole în femeia puternică, pe care am admirat-o la final. În război, Nicole a pierdut multe, însă a câștigat ceva foarte important – pe ea însăși. Și-a dat seama că este mai puternică și mai rezistentă decât își închipuia. Maturizarea ei este evidentă și este foarte frumos subliniată de autoare.
Sylvie, pe de altă parte, mi s-a părut un personaj ambiguu, complicat și imprevizibil. A reușit să mă surprindă de fiecare dată prin dualitatea ei. Mi s-a părut rea, meschină și perversă. De fapt, în anumite momente fiecare dintre personaje s-a situat la granița dintre bine și rău.

Povestea de dragoste dintre Nicole și Mark…ah, mi-era dor de o poveste de genul acesta. Dulce-amăruie, cu multe urcușuri și coborâșuri dar cu final fericit. Musai. Pentru că avem nevoie de finaluri fericite, avem nevoie să credem cu tărie că indiferent cât de adâncă e prăpastia și cât de mare e disperarea care ne cuprinde, cât de nedreaptă este uneori viața sau cât de cruzi ne sunt semenii, iubirea e colacul de salvare. Da, avem nevoie să credem că ea ne salvează de fiecare dată, într-o mie de feluri, din orice situație aparent fără scăpare.

Mi-a plăcut foarte mult. Chiar un pic mai mult decât Soția plantatorului de ceai, de aceeași autoare.
Fiica negustorului de mătase este o poveste atât de vie și de colorată, încât îți este cu neputință să îi dai drumul din brațe. O mirosi, o guști, o simți cu toată ființa ta. Este o poveste superbă despre război și despre cruzimea oamenilor, despre familie și legăturile ei complicate, despre dragostea care te vindecă și dragostea care te întărește, despre drumul căutării de sine și nu în ultimul rând despre iertare. Vedeți cât de complexă este? Trebuie să o citiți neapărat! Eu o recomand cu caldură.

Mulțumesc editurii Nemira pentru exemplarul oferit. Cartea poate fi comandată de aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.