Floare-de-zăpadă și evantaiul secret, de Lisa See

În urmă cu un an mi-a picat în mână cartea „Floare-de-zăpadă și evantaiul secret”. Cu un stil destul de greoi de lecturat m-a prins totuși destul de repede și nu am putut să o las din mână până nu am terminat-o.
Romanul descrie în detaliu tradițiile unei Chine a secolului XIX, un secol în care „normalul” era cu totul altfel decât ceea ce cunoaștem noi în prezent. La 6-7 ani fetițelor li se leagau picioarele pentru a rupe și deforma oasele astfel încât să refacă forma tălpii. Cu cât era mai mic piciorul rezultat cu atât mai valoroasă era viitoarea mireasă.
Cel de-al doilea lucru important prezentat în roman este relația „laotong” – se stabilește între două fete din familii diferite și este o relație pe viață realizată cu ajutorul unui horoscop – trebuie să se potrivească toate cele opt caractere ale celor două persoane implicate.
M-a impresionat profund această poveste. Inițial, am simțit o oarecare milă pentru femeile care au trăit în acea perioda barbară, neavând posibilitatea de a se impune în vreun fel.
M-a impresionat devotamentul și iubirea celor două, lupta pentru supraviețuire și perseverența acestora.
E un roman complex pe care îl recomand tuturor persoanelor pasionate de tradițiile asiatice și nu numai.

Întâmplător, ceva mai devreme, am găsit filmul realizat după această carte. M-am bucurat tare mult, însă am fost dezamăgită acum că l-am terminat de văzut. Filmul nu redă nici măcar 10% din acțiunea romanului, iar povestea aceasta cu siguranță merita un film pe măsură.

Mi-a rămas însă în minte, următorul citat de la finalul filmului:
„Lumea este mereu în schimbare. Schimbarea este zilnică. Totul în viață se schimbă. Trebuie să privim în noi înșine pentru a găsi ceea ce rămâne la fel… cum ar fi loialitatea, trecutul nostru și iubirea uneia pentru cealaltă. În ele dăinuie adevărul din trecut.
Toată viața mea am tânjit după iubire. Întotdeauna am crezut că e implicită, dar acum văd, cu rușine și tristețe, că nu am înțeles nimic din iubirea din adâncul inimii. Iubirea dintre surori (laotong).”

Dacă v-am stârnit curiozitatea să citiți cartea, o puteți găsi aici. ツ

4 răspunsuri la „Floare-de-zăpadă și evantaiul secret, de Lisa See”

  1. nu ma pot dezlipi de tot ce scrii….as vrea sa cuprind tot ce scrii,nu-mi ajunge timpul,dar stiu un singur lucru,ca de cate ori deschid o pagina de-a ta ,ma regasesc in ea,esti speciala,esti deosebita,sa ai in viata ta numai bine,precum tie sufletul.O seara minunata

  2. Iubesc cartile Lisei See, am citit si evantaiul secret si floare de bujor si fetele din shanghai. urmeaza visul lui joy. Iubesc cartile despre Asia. Sunt superbe cartile, felul cum s-a documentat si cum a avut curajul sa ne prezinte si noua cititorilor povestea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *