Întâi l-au omorât pe tata, de Loung Ung

intai_l-au_omorat_pe_tata_2017

„Între anii 1975 şi 1979, prin execuţii, înfometare, boli şi muncă forțată, khmerii roșii au ucis sistematic două milioane de cambodgieni, aproape un sfert din populaţia ţării.

Aceasta este o relatare de supravieţuire, a mea şi a familiei mele. Deşi evenimentele menţionate constituie doar experienţa mea, povestea oglindeşte soarta a milioane de cambodgieni. Dacă aţi fi trăit în acea perioadă, aceasta ar fi fost şi povestea vostră.”

„O carte despre curajul de a muri” – spune Marius Oprea, cel care a scris prefaţa acestei cărţi. O carte despre îndrăzneala de a supravieţui, adaug eu după ce închei aceasta lectură care m-a tulburat într-un mod iremediabil.

Aşa cum am mai spus în repetate rânduri, genul acesta de poveşti te poartă în lumi necunoscute şi te marchează tocmai datorită faptului că nu sunt doar poveşti, nu sunt ficţiune. Tot ce întâmplă în această carte e cât se poate de trăit, de real. Nu ai cum să rămâi indiferent după ce citeşti o astfel de carte.

Încă din prefață aflu cu stupoare că noi, românii, avem o mică contribuţie la iadul pe care l-au trăit acei oameni sub ocupaţia khmerilor roșii (=comunişti). Se pare că Nicolae Ceauşescu a fost singurul lider comunist care a vizitat Cambodgia şi care le-a livrat khmerilor roșii tone de muniţie. Aşadar, fiecare român ar trebui să citească şi să cunoască această poveste cutremurătoare.

Citind istorisirea lui  Loung nu am putut decât să ridic ochii spre cer şi să fiu recunoscătoare că nu am trăit vremuri de război. Atrocităţile descrise în această carte depăşesc cu mult imaginaţia oricărei persoane care nu a luptat pentru a supravieţui. Au fost pasaje pe care le-am citit lăcrimând, pasaje la care mi s-a strâns stomacul de neputinţă, refuzând să-mi imaginez tablourile descrise.

Loung este întruchiparea curajului. Cred că puşi în situaţii limită oamenii descoperă în ei înşişi puteri şi rezistenţă de care nu se credeau în stare. Un astfel de om este şi Loung, care supravieţuieşte unui război care îi omoară o parte din familie şi care îi răpeşte mult prea devreme copilăria.

O carte care zugrăveşte într-un mod sinistru şi dureros cum oamenii se întorc împotriva semenilor lor, ducând războaie fără sens, mânaţi de ură şi o cruzime greu de suportat. Un genocid care desparte mame de copii şi copii de părinţi şi care scoate la iveală tot ce e mai urât şi mai rău în omenire.

Vă recomand această carte. În contextul politic actual mă face să privesc într-o lumină nouă tot ce se întâmplă în prezent. Cartea poate fi găsită aici.

 

Un răspuns la „Întâi l-au omorât pe tata, de Loung Ung”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *