Jumătăți de adevăr

Dintotdeauna am fost învățați să fim sinceri. Ni s-a spus mereu că a fi un om cinstit și sincer ne va aduce un trai decent și un somn liniștit. Nu știu cum se face că în prezent, a fi prea sincer și prea cinstit nu îți aduce decât un somn liniștit (uneori nici pe ăla), nu și un trai decent. Ba mai mult, pentru asta poți fi privit chiorâș și chiar marginalizat.
Încă de copil, părinții mei mi-au insuflat aceste valori legate de adevăr. Mi-au explicat că nu e nevoie să mint că am luat o notă proastă sau că am spart o vază. Mi-au explicat că spunând adevărul sunt mai apreciată și nu las loc de îndoieli. Mi-au mai spus și că sinceritatea inspiră încredere, iar încrederea face ca oamenii să comunice mai bine unii cu alții. Toate astea pentru ca douăzeci și ceva de ani mai târziu, să îmi explice că de fapt, în lumea în care cu greu reușim să supraviețuim astăzi, în final, nu e atât de bine să fi exagerat de sincer și asta pentru binele tău. 

Regret să spun că mi s-a confirmat lucrul ăsta de prea multe ori.
Cinismul, lingușeala, ipocrizia, aroganța, indolența – astea sunt calitățile apreciate acum. Sinceritatea a fost demult uitată.
Într-o lume a vitezei, oamenii au încetat să mai caute sau să mai spună adevărul. Se mulțumesc să facă parte din mulțime, de teamă că fiind complet sinceri, și-ar pierde locul.
Eu nu pot spune că am un loc. Nu pot să-l găsesc printre adevăruri spuse pe jumătate și printre oameni care promovează alte valori decât cele pe care le am eu.
Nu mă pot obișnui cu falsitatea în nici una dintre variantele ei.
Nu mă pot obișnui cu ideea că oamenii mint de teama de a nu fi alungați, îndepărtați, judecați.
Nu mă pot obișnui cu toate astea, drept pentru care aleg în continuare sinceritatea și continui să cred și să sper că într-o zi, faptul că sunt cinstită și sinceră îmi va aduce într-adevăr un trai decent și un somn liniștit.

© Iustina Ţalea

3 răspunsuri la „Jumătăți de adevăr”

  1. Oamenii sinceri si onesti nu isi au locul in multime, ci printre oamenii asemenea lor. Chiar daca poate fi putin frustrant acest fapt, cred ca pe termen lung vor obtine mai multe satifactii si bucurii daca nu se adapteaza ”multimilor”. 🙂

  2. Stiu Iustina ,stiu si am invatat-o pe pielea mea ,multumesc pt tot …….iti doresc sti cum se spune ce imi doresc MIE ,ramai intodeauna Tu indiferent cat te va costa asta ……Tot binele din lume …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *