Manuscrisul găsit la Accra, de Paulo Coelho

Manuscrisul gasit la Accra 560
„Manuscrisul găsit la Accra nu este o carte care să se citească pe nerăsuflate. Paginile trebuie parcurse pe îndelete, iar cartea – păstrată mereu aproape, căci îi va dezvălui de fiecare dată celui ce o deschide un nou înţeles.” – Epoca

Sunt cărţi, ca cea de faţă, care schimbă ceva în viziunea ta, în modul de a privi şi de a simţi lucrurile, oamenii, viaţa. Te motivează, te încurajează să visezi, să speri, să acţionezi, să trăieşti, să mărturiseşti, să ierţi, să iubeşti, să (te) înţelegi.
Am descoperit universul lui Coelho în urmă cu mulţi ani şi cu toate că lectura cărţilor sale mi se părea adeseori greoaie i-am citit cu sufletul deschis fiecare carte. Şi astfel i-am creat un loc în sufletul meu acestui om, căci fiecare scriere a lui îmi deschide noi orizonturi sau îmi răscoleşte sentimente uitate.

Nu am multe de povestit despre carte. Trebuie pur şi simplu să o citiţi într-un moment de linişte sau într-un moment în care aţi strâns în voi prea multe întrebări fără răspuns. Căci chiar aşa este structurată cartea – întrebare-răspuns. Şi veţi găsi acele răspunsuri pe care le aşteptaţi sau la care speraţi.

Citatele mele preferate din carte sunt următoarele:

„Cicatricile sunt medalii gravate cu fier şi cu foc în carne. […] Cicatricile vorbesc mai tare decât tăişul sabiei care le-a făcut.”

„Pe tărâmul dragostei purtăm primele noastre lupte – şi pierdem de obicei.”

„În singurătate vor învăţa că a spune „nu” nu înseamnă întotdeauna lipsă de generozitate şi că a spune „da” nu este întotdeauna o virtute.”

„”Greutate” este numele unei unelte vechi, creată doar că să ne ajute să aflăm cine suntem.”

„Credinţa ne arată că niciodată nu suntem singuri.”

„Frumuseţea exterioară este partea vizibilă a frumuseţii interioare. Şi ea se manifestă prin lumina care iese din ochii fiecăruia. Nu are de a face dacă persoana e prost îmbrăcată, dacă nu respectă canoanele eleganţei sau dacă nici măcar nu se sinchiseşte de părerea celor care îi stau în preajmă. Ochii sunt oglinda sufletului şi reflectă tot ce pare a fi ascuns. Dar, dincolo de puterea de a străluci, ochii mai au o virtute: sunt o oglindă. Şi reflectă pe cine îi admiră. Astfel, dacă sufletul celui care observă este întunecat, el îşi va vedea întotdeauna propria urâţenie. Deoarece, ca orice oglindă, ochii înapoiază fiecăruia dintre noi imaginea propriului nostru chip.”

„Ne-am obişnuit să credem că ceea ce dăm este pe potriva a ceea ce primim. Dar cei care iubesc sperând să fie iubiţi la rândul lor îşi pierd timpul. Iubirea este un act de credinţă, nu un troc. Contradicţiile o fac să crească. Conflictele îi îngăduie să rămână lângă noi. Viată e prea scurtă ca să ascundem în inimă cuvintele însemnate. Ca, de pildă, „Te iubesc”.”

„Dragostea este doar un cuvânt, până în clipă în care hotărâm că ne stăpâneşte cu toate puterile ei. Dragostea este doar un cuvânt, până ce vine cineva ca să-i dea înţeles”.

„Nu renunţa. De obicei ultima cheie din mănunchi este cea care deschide uşa.”

„Zâmbetul este felul meu de a spune: „Pot să-mi nimicească trupul, dar nu-mi pot distruge sufletul”.”

„Prietenia are virtuţile unui râu: ocoleşte stânci, se adaptează la văi şi munţi, uneori se transformă în lac până ce adâncitura se umple şi îşi poate urma cursul.”

„Oricum te-ai simţi, scoală-te în fiecare dimineaţă şi pregăteşte-te să-ţi răspândeşti lumina. Cei care nu sunt orbi îi vor vedea strălucirea şi vor fi fermecaţi de ea.”

„Ce înseamnă reuşită? Să te poţi duce la culcare în fiecare noapte cu sufletul împăcat.”

„Cele mai distrugătoare arme nu sunt lancea sau berbecele – care pot răni trupul şi nărui ziduri. Cea mai cumplită dintre toate armele este cuvântul – care distruge o viaţă fără să verse sânge şi ale cărui cicatrici nu se vindecă niciodată.”

„Duşmanul nu este cel care stă în faţa ta, cu spada în mână. E cel care este lângă tine, cu pumnalul la spate.”

Cei interesaţi o pot găsi la Libris accesând următorul link – http://bit.ly/12fxQmH

 

Lasă un răspuns