Marile minciuni nevinovate, de Liane Moriarty

marile-minciuni-nevinovate_1_fullsize

O crimă… un accident tragic… sau doar nişte părinţi care se poartă urât? Incontestabil, cineva a plătit cu viața.
Madeline e o forță căreia nu e ușor să-i faci față. E amuzantă, tăioasă și pătimașă; ține minte totul și nu iartă pe nimeni. Celeste e genul de femeie frumoasă după care oamenii întorc capul pe stradă, dar are de plătit un preț pentru iluzia perfecțiunii. Nouă în oraș, Jane e o mamă singură, atât de tânără încât este confundată cu dădaca. Are un trecut misterios și o tristețe mult prea profundă pentru vârsta ei. Trei femei aflate fiecare într-un moment crucial al vieții, dar care își intersectează pașii în același loc fatidic.

Marile minciuni nevinovate e o poveste senzațională despre foști soți și noi soții, mame și fiice, bârfă în curtea școlii și micile minciuni care se pot transforma în dezastre.”

Aș îndrăzni să spun că majoritatea secetelor ajung mai devreme sau mai târziu să genereze un lanț întreg de evenimente nefericite, care pot afecta nu doar persoana în cauză, ci un număr mai mare de oameni cu legătură mai mică sau mai mare cu secretul respectiv. Nici această poveste nu face excepție!
Ca și în Secretul soțului, Moriarty construiește în jurul unui secret mare mai multe drame diferite care ajung însă să se întrepătrundă, știind exact când și cât să dozeze suspansul astfel încât să rămâi prins în poveste până la ultima pagină.

Madeline este un personaj foarte colorat și plăcut, cu o tendință pronunțată spre dramatism și exagerare. Ea se luptă pe de o parte cu criza femeii ajunsă la 40 de ani care încearcă să accepte că nu mai este tânără, pe de altă parte cu grija pentru un adolescent care își caută identitatea într-o societate în care e foarte ușor să te pierzi ca individ și să-ți pierzi valorile.

Celeste este femeia pe care toată lumea o invidiază pentru frumusețea și pentru statutul său. Din afară viața ei pare perfectă, însă în spatele ușilor închise ea trăiește drama a milioane de femei. Un subiect delicat abordat cu pricepere de autoare – violența domestică. Zbuciumul lui Celeste este real, iese dintre pagini. Ea e sfâșiată între dorința și teama de a pune capăt terorii și consolarea că ultima agresiune e chiar ultima dintr-un șir lung și că de fapt violența soțului său este un „defect” ca oricare altul. E dureros și nedrept ca o femeie să treacă prin această experiență. Mi se pare cumplit.

Jane este tânăra ajunsă mamă în urma unei întâmplări nefericite care și-a lăsat amprenta asupra ei și care încă o bântuie deși au trecut ani de zile de când s-a întâmplat. Ea se mută în Pirriwee din motive care nici pentru ea nu sunt foarte clare, aducând cu ea secretul întunecat și consecințele acestuia. Jane se împrietenește cu Madeline dintr-o întâmplare banală, însă această întâmplare va schimba mersul lucrurilor pentru mai mulți membri ai acestei comunități restrânse în care toată lumea cunoaște pe toată lumea și bârfește pe toată lumea.

Pe parcursul romanului se țes nenumărate intrigi și apar noi legături între personaje, legături nebănuite care îți mențin vii interesul și curiozitatea. Cine e victima? Cine e vinovatul? Până la final schimbi o mie de teorii. Dramele și secretele personajelor se întrepătrund, așa cum spuneam și la început, fiecare dintre ele fiind de actualitate și atingând un subiect sensibil.

Mie mi-a plăcut mult. O recomand cu drag. O găsiți aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *