Mărturie din iad, de Immaculee Ilibagiza

marturie-din-iad-in-mijlocul-genocidului-din-rwanda_1_fullsize

„Ura poate pătrunde în sufletul oricărui om şi poate coroda în timp iubirea şi compasiunea pe care o avem unii pentru alţii. […] Era un zid construit din ură, iar ura serveşte unui singur scop: distruge, distruge, distruge. Distruge case şi comune, ţări şi oraşe, pacea şi fericirea, prietenii şi familii, inimi şi suflete. […] Singurul instrument pe care-l putem folosi pentru a dărâma aceste ziduri este dragostea şi iertarea.”

Immaculee Ilibagiza a crescut într-o țară pe care o iubea, înconjurată de o familie pe care o prețuia. În 1994, lumea sa idilică a fost distrusă odată ce Rwanda a fost supusă unui genocid sângeros, o avalanșă de crime care a durat trei luni și în care și-au pierdut viața aproape un milion de ruandezi. Membrii familiei lui Immaculée au fost uciși cu brutalitate, dar, în mod incredibil, ea a supraviețuit măcelului. Timp de 91 de zile, împreună cu alte șapte femei, a stat ascunsă în baia strâmtă a unui pastor local, în vreme ce sute de ucigași înarmați erau pe urmele lor.

Ca şi Întâi l-au omorât pe tata, Mărturie din iad este o poveste care te şochează şi te marchează prin prisma ororilor pe care le descrie în detaliu. În prima este vorba de un genocid produs din cauze şi ideologii politice, iar în a doua genocidul este produs din motive rasiale. Rasismul este încă o problemă de actualitate, iar în anul 1994 a făcut un milion de victime în Rwanda fără ca cineva din exterior să intervină la timp.

Povestea lui Immaculee este mărturia dureroasă despre supravieţuirea dintr-un măcel sângeros, despre credinţa fără margini în Dumnezeu, despre curaj, forţă interioară, despre acceptare şi despre iertare. Immaculee ajunge să stea faţă în faţă cu ucigaşul familiei sale şi să-l ierte. Pare ceva imposibil de înfăptuit, dar ea îşi dă seama la timp că asta e singura cale prin care poate merge mai departe şi prin care îşi poate vindeca sufletul de durerea pricinuită de pierderea familiei sale în acel genocid sângeros.

Atrocităţile şi cruzimea descrise cu atâta acurateţe în această carte demonstrează încă o dată că cel mai mare duşman al omului este chiar omul.

Cartea poate fi găsită aici.

Un răspuns la „Mărturie din iad, de Immaculee Ilibagiza”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *