Mesagerul, de Markus Zusak

53330568_2376011309097260_752869185297580032_n

„Faceți cunoștință cu Ed Kennedy – șofer de taxi, jucător prost de cărți și nepriceput la sex. Locuiește într-o cocioabă, împarte cafeaua cu câinele său, Portarul, și e îngrozitor de îndrăgostit de Audrey. Viața lui este marcată de o rutină pașnică și de incompetent-asta până când nimerește din greșeală în plin jaf bancar. Atunci apare și șansa lui. Atunci Ed devine mesagerul. Alege să se implice, își face traseul prin oraș, ajutând sau rănind (când e cazul) până când mai rămâne o singură întrebare. Cine se află în spatele misiunii lui Ed?”

„Oricine poate trăi dincolo de propriile limite.”

Orice om poate fi extraordinar. Orice om poate deveni extraordinar. Iată mesajul acestui roman.

Ed Kennedy e un tânăr obișnuit cu o părere destul de proastă despre el însuși. Este exact așa cum vi-l imaginați din descrierea cărții. Anost, previzibil, comun. Până în acea zi când primește un As de caro pe care sunt notate câteva adrese. Curiozitatea îi îndreaptă pașii către acele adrese. Acolo sunt oameni care au nevoie de ajutor, de un semn, de un impuls, de o mică mare minune, care să le arate că viața poate fi mai bună. O cutie goală de pantofi poate schimba viața unei tinere? Da, atunci când cineva știe cum să facă din asta un simbol, un mesaj.

Misiunile lui devin un drum al autocunoașterii. Ed își descoperă scopul, se redescoperă pe sine și într-un final, înțelege că de fapt el nu este Mesagerul, ci mesajul.

Uneori, avem nevoie de „eroi” care să ne îndrume pe drumul cel bun atunci când ne rătăcim. Dar „eroii” sunt și ei tot oameni obișnuiți, căci fiecare dintre noi poate fi „eroul” cuiva. Mesagerul este o carte despre a nu fi indiferent, despre a-ți păsa. Ed învață și ne învață lecția empatiei. Nu te costă nimic să fii bun, să ajuți, să vezi. Să vezi oamenii care au nevoie de ajutor și să le întinzi o mână. Să le arăți calea pe care au pierdut-o, să le arăți lumina.

”Dacă un tip ca tine poate lua atitudine și poate face tot ce-ai făcut tu pentru oamenii aceia, atunci toată lumea poate. Oricine poate trăi dincolo de propriile limite.”

 Mesagerul a fost diferit ca stil de Hoțul de cărți, romanul de debut al autorului. Nu aș fi recunoscut scriitura lui Zusak. Deși îmi plac romanele care sunt aerisite și se citesc repede, stilul trunchiat al acestei cărți mi-a displăcut într-o oarecare măsură, deși inițial m-a atras. A avut un început bun, dar pe parcurs m-a pierdut. E un roman simplut, dar original și plăcut prin mesajul pe care îl transmite.

Fii bun. Fii un mesager al binelui. Fii un mesaj. Cunoaște-te. Învinge-ți temerile.

Romanul a apărut la editura Rao și îl găsiți aici.

Rating Goodreads: 3/5*

Iustina Dinulescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *