Miracle Creek. Locul unde se întâmplă miracole, de Angie Kim

„Cât de departe ai merge pentru a-ți proteja familia sau prietenii? Vei păstra secretele? Vei ignora minciunile?

Miracle Creek este un debut uimitor despre părinți, copii, prieteni și speranță de neclintit într-o viață mai bună, chiar și atunci când toată speranța pare pierdută.
Într-un oraș mic din Virginia, un grup de oameni participă la un centru de tratament experimental, o cameră hiperbarica care poate vindeca o serie de afecțiuni de la infertilitate la autism. Într-o zi, în urma unei explozii devastatoare, mor două persoane și altele sunt rănite, fiind evident că explozia nu a fost un simplu accident.
Intriga se conturează pe măsură ce firul poveștii se mișcă printre personaje care par să păstreze toate secrete și să ascundă trădări, într-un joc emoțional complex și plin de suspans.”

„Așa este viața. Fiecare ființă umană este rezultatul unui milion de factori diferiți care se combină, se amestecă – un milion de spermatozoizi care ajung la ovul la un anumit moment; chiar și o diferență de o milisecundă face să apară o cu totul altă persoană. Se întâmplă lucruri bune și lucruri rele – fiecare prietenie și iubire care apare, fiecare accident, fiecare boală – rezultate din conspirația a sute de lucruri mărunte care, în sine și de unele singure nu produc consecințe.”

Am ales această carte gandindu-ma că voi avea parte de un thriller, dar ceea ce am primit este mult mai bun și mai potrivit pentru gusturile mele decât ceea ce mă așteptam. A fost mai mult o dramă (de fapt mai multe) decât un thriller și a avut puțină acțiune propriu-zisă, însă modul în care a fost construită povestea a avut doza perfectă de suspans, astfel încât să-mi doresc să descopăr secretele fiecărui personaj, secrete care, fiecare în parte și împreună, au condus către o tragedie – un incendiu în urma căruia au murit 2 oameni – un copil și o mamă, iar alți 3 au fost răniți. 

Miracle Creek este radiografia vieții de părinte. Atât de multă suferință umană este în cartea asta, atât de mult zbucium sufletesc, atât de multe sentimente contradictorii. Uneori simți că nu mai poți să asiști nici măcar indirect la dramele acelor personaje, deoarece te poți pune în locul lor, iar asta te înfioară.

Să fii părinte înseamnă, prin definiție, să-ți faci griji. În momentul în care devii din om normal un părinte totul, absolut totul, se schimbă radical. Tu ești ultima persoană din viața ta pentru care îți faci griji sau te simți responsabil. Copilul devine soarele, iar tu gravitezi în jurul lui. Tot ceea ce credeai că știi despre viață se modifică și se ajustează. Iar în carte este vorba de mai mult decât a fi un părinte normal; este vorba despre a fi părintele unui copil cu nevoi speciale. Astfel de copii îți frâng inima. Îi privești cu o strângere de inimă, le vezi poveștile de departe, spui Doamne ferește, te imaginezi pentru câteva clipe în locul părinților respectivi, apoi te întorci la viața ta normală. Imperfectă, presărată cu tot felul de momente care te dezechilibrează, dar normală. 

Elizabeth, Teresa, Kitt – sunt mame de copii cu nevoie speciale sau cu dizabilități. Copiii a doua dintre ele suferă de autism, iar al treilea este o carcasă vie, căci copilul care a locuit acolo timp de 5 ani a fost „ucis” de un virus. Furia, revolta, frustrarea, ura, neputința, disperarea, acceptarea, speranța, grija, oboseala, iubirea, devotamentul – toate sentimentele astea ale lor sunt reale. Le simți și te copleșesc. Dar mai mult decât atât, te fac să te simți recunoscător pentru sănătatea copiiilor tăi. Te fac să te simți vinovat pentru toate dățile când te-ai plâns că e greu 2 sau 3 zile sau pentru câteva luni. Pentru părinții unor copii normali greul e temporar, în timp ce pentru părinții unor astfel de copii greul este permanent. Viața devine un coșmar din care nu te mai trezești niciodată și cu care te lupți zi de zi, secundă de secundă. Doare și să-ți imaginezi cum ar fi, pentru că ăsta este coșmarul oricărui părinte. 

Autoarea abordează în același timp și alte drame la fel de importante și de actuale: infertilitatea – modul în care asta poate destrăma un cuplu și condiția imigrantului – lupta lui pentru a se integra, sentimentul de dezrădăcinare, felul în care este desconsiderat și marginalizat de societatea în care trăiește. 

Familia Yoo a făcut sacrificii foarte mari pentru a-i oferi fiicei lor un viitor mai bun în America. Așa sunt părinții – fac totul pentru copiii lor, numai că uneori, încercând să facă asta, îi pierd. Nu în sensul fizic, ci emoțional. Ajunsă în America, fără soțul său, Young Yoo este nevoită să muncească de dimineața până seara, în fiecare zi, pentru a-i asigura lui Mary necesarul zilnic. Necesarul material. Fizic și emoțional, Young nu mai putea fi prezentă în viața fiicei sale, astfel că se produce inevitabil o ruptură. Mama și fiica nu se mai pot regăsi la jumătatea drumului, pentru că drumul a dispărut, iar în locul lui e o prăpastie imensă, plină cu reproșuri, tristețe și resentimente. 

 În Miracle Creek predomină drama umană, sentimentele. Un vulcan de sentimente amestecate, care erupe și arde. Secrete, trădări, minciuni, prietenii pierdute. Tragedia se întâmplă pentru că mai mulți oameni iau decizii proaste, mânați de impulsuri de moment. Și cumva, fiecare decizie influențează o altă decizie, fiecare decizie are o consecință, care are la rândul ei altă consecință. Un joc de domino, în care ne prăbușim cu toții până la urmă. Așa e în viață.

Miracle Creek a apărut la editura Creator (ex Libris Editorial). Îl găsiți pe Libris.ro.

Rating Goodreads: 4/5 
Iustina Dinulescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *