Oscar și Tanti Roz, de Eric-Emmanuel Schmitt

oscar-si-tanti-roz-8adf

Oscar și Tanti Roz – o lectură de scurtă durată, dar cu efect pe termen lung. O poveste despre prietenie, iubire și credință.
Oscar este un băiețel de 10 ani, care locuiește într-un spital pentru că este bolnav de leucemie. El este supărat pe toți oamenii mari din jurul lui pentru că sunt lași și nu au curajul să-i spună adevărul, excepție făcând o infirmieră bătrână căruia el îi spune Tanti Roz, singurul adult care nu îl minte. Ea îi spune că mai are într-adevăr puțin de trăit și îl sfătuiește să trăiască fiecare zi ca și cum ar trece 10 ani și totodată îl îndeamnă să-i scrie lui Dumnezeu. Astfel că Oscar îi scrie lui Dumnezeu 14 scrisori în care îi mărturisește ce simte, ce gândește și ce își dorește și își trăiește fiecare dintre ultimele sale zile pe repede-înainte, fiind adolescent, tânăr, adult și bătrân.

Cartea de față este un manifest pentru viață, nu o carte despre moarte. Substratul său este despre viață și despre cum trebuie ea trăită indiferent cât de scurtă este.

„Mi-am dat imediat seama că veniseși. Și că-mi dezvăluiai secretul, marele tău secret: privește lumea în fiecare zi ca și cum ai vedea-o pentru prima oară.
Urmându-ți așadar sfatul, m-am străduit să-l pun în aplicare. Contemplând lumina, culorile, copacii, păsările, animalele. Simțeam cum aerul îmi pătrunde în nări făcându-mă să respir. Vocile de pe culoar veneau spre mine ca din boltă unei catedrale. Iar eu eram viu. Fremătam de o bucurie necuprinsă și pură. Aceea de a exista. O bucurie care mă fermeca.”

„Încerc să le explic părinților mei că viața e un dar buclucaș. La început ai tendința să-l supraestimezi crezând că viața pe care ai primit-o este veșnică. Apoi, dimpotrivă, îl subestimezi, găsind că-i o porcărie, scurtă de nu-nțelegi nimic din ea și pe care uneori ți-ar veni s-o arunci de să nu se vadă. Abia către sfârșit pricepi că nu-i vorba de nici un dar, ci de un simplu împrumut. Pe care trebuie să încerci să-l meriți.”

Oscar și Tanti Roz este a doua carte din seria de autor Eric-Emmanuel Schmitt pe care o citesc. Nu e un scriitor tipic, comun. Cărțile sale au subiecte profunde, abordate într-un stil unic și cu substrat.
Cei care doresc cartea o pot găsi aici – http://bit.ly/1lWkW5d

2 răspunsuri la „Oscar și Tanti Roz, de Eric-Emmanuel Schmitt”

  1. Si mie mi-a placut cartea :)!
    „Trebuie sa faci diferenta intre cele doua tipuri de suferinte, Oscar, suferinta fizica si suferinta morala. Suferinta fizica trebuie s-o suporti. Suferinta morala o alegi.” (extras din carte)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *