Paradisul de la malul mării, de Elin Hildebrand

65045840_1151331311742762_884448132635557888_n

„Madeline King și Grace Pancik sunt cele mai bune prietene, invidiate de locuitorii insulei Nantucket pentru căsniciile lor perfecte, copiii frumoși și întâlnirile în patru de duminică seara, alături de soții lor devotați. Dar, în această vară, ceva s-a schimbat, iar dacă e ceva în Nantucket care să placă mai mult decât cocktailurile pe plajă, la apusul soarelui, aceea este o bârfă bună.

Și umblă vorba că…
… Romancieră de succes, Madeline se află într-un blocaj de creație, cu un termen de predare care se apropie vertiginos, împingând-o să ia o decizie disperată;
… Grace, care s-a străduit să-și transforme curtea într-o grădină a paradisului, a colaborat un pic prea îndeaproape cu arhitectul ei peisagist extrem de atrăgător;
… Soțul lui Grace, Eddie Pancik, dezvoltator imobiliar de succes, s-a angajat într-un proiect colateral destul de neobișnuit.
Pe măsură ce bârfele se înmulțesc și toți se confruntă cu riscul de a pierde viața fericită pe care se străduiseră din greu s-o obțină, Grace și Madeline încearcă din răsputeri să îndrepte lucrurile. Însă adevărul ar putea fi chiar mai rău decât se zvonește.”

A văzut cineva serialul Neveste disperate? Când am citit prima oară descrierea romanului exact cu gândul la ele m-am dus. Și nu m-am înșelat deloc. Ce se întâmplă pe insula Nantucket nu e cu mult diferit de ceea ce se întâmpla pe Wisteria Lane. O comunitate restrânsă, unde toată lumea cunoaște pe toată lumea și unde orice lucru pe care îl face cineva e subiect de bârfă.

„Pst, ai auzit?!” – cu asta începe orice bârfă bună. Și cu cât află mai multe persoane despre ea, cu atât adevărul va fi din ce în ce mai denaturat și mai exagerat.

Nantucket e o insulă mică. Oamenii care o locuiesc se cunosc foarte bine, se invidiază în secret, dar se complimentează în persoană, analizează viețile altora de după draperii și le transformă în senzațional, se hrănesc cu zvonurile care circulă la fiecare colț de stradă și adoră să le transmită mai departe.

Madeline este scriitoare, iar deadline-ul pentru predarea unui nou roman pune o presiune imensă pe ea, având în vedere că nu a scris nici măcar un rând despre ceva, orice. Inspirația îi vine însă de unde se aștepta cel mai puțin…Grace, prietena ei cea mai bună are o aventură cu grădinarul ei, iar Madeline începe să pună pe hârtie tot ceea ce îi povestește aceasta… fără acordul ei.

Grace, o soție care se simte neglijată și neobservată de către toți membrii oricefamiliei sale face o pasiune pentru grădinarul ei, doar că ceea ce inițial începe ca o aventură, capătă ulterior proporții neașteptate.

Eddie, un om de afaceri de succes, obișnuit să câștige întotdeauna și să arunce cu banii în stânga și în dreapta ajunge într-un punct în care este îngropat în datorii despre care nu vrea să spună nimănui și soluția care pare cea mai la îndemână este cam ilegală.

Lumea vorbește. Lumea caută senzaționalul. Lumea abia așteaptă să audă un zvon și să-l dea mai departe. Iar personajele acestui roman parcă sunt prinse într-o cursă de șoareci. Și evident că le e greu să țină pasul.

Paradisul de la malul mării este o carte ușoară, care nu te solicită și nici nu te impresionează prea mult. Personajele nu sunt remarcabile și parcă le-a lipsit ceva. Întregului roman i-a lipsit ceva. Nu e rău, se potrivește perfect în bagajul pentru concediu și e o alegere la fel de bună pentru un weekend în care vrei să te relaxezi citind.

Morala ei este că uneori un mic zvon nevinovat se poate transforma într-o adevărată tornadă în viețile celor care sunt vizați. Zvonurile nu ar trebui luate în serios. Zvonurile nu ar trebui să ajungă sa distrugă reputații sau relații. Zvonurile ar trebui să rămână exact asta… niște zvonuri pe care nimeni nu ar trebui să le ia prea în serios.

Romanul a apărut acum 2 ani în aceeași colecție a editurii Litera sub titlul Zvonul, care de altfel este și titlul original al cărții și care este cel mai potrivit pentru ea. Nu înțeleg de ce a trebuit să fie reeditată la atât de puțin timp, cu aceeași copertă dar cu un titlu diferit, dar la un preț mai mare. Nu-mi place când editurile fac matraseli din astea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *