Peste cinci ani, de Rebecca Serle

„Avocată de success în Manhattan, Dannie Kohan are toată viața personală și profesională plănuită punct cu punct. În ziua când are un interviu pentru slujba vieții ei și când se logodește cu bărbatul perfect, crede că viața perfectă e pe cale să înceapă.
Dar, în aceeași seară, Dannie adoarme și se trezește în cu totul alt apartament, cu alt inel de logodnă pe deget și alături de un bărbat necunoscut. Pe ecranul televizorului vede data: 15 decembrie 2025. Cinci ani în viitor. Visul atât de real o bântuie multă vreme, dar viața merge mai departe. Asta până când, peste patru ani și jumătate, bărbatul din vis apare la un colț de stradă.”

Unde te vezi peste cinci ani? Ați mai auzit asta, nu-i așa? E întrebarea aia pe care o primești la aproape fiecare interviu pentru o slujbă și la care tot aproape niciodată nu răspunzi cu toată sinceritatea. Pentru că nu ai cum. Pentru că, deși poate că unii dintre noi își plănuiesc viitorul pe termen lung, intervine viața, care uneori ne duce în cu totul altă direcție decât am planificat sau ne-am imaginat.

Cinci ani pot trece într-o clipă sau pot înseamna mult în viața unui om. Cred că rareori se întâmplă ca anumite decizii pe care le luăm în prezent să ne ducă exact acolo unde ne vedem noi în viitor. Mie nu mi-a plăcut niciodată întrebarea asta și foarte rar mi-am făcut planuri cu bătaie lungă. Noi îl avem doar pe azi și, eventual, și pe mâine. Mai departe de atât nu putem și nu are rost să planificăm.

Dannie Kohan are în prezent tot ceea ce își poate dori o tânără de 28 ani – o carieră în ascensiune, un iubit minunat, multe planuri de viitor. Într-o zi, la interviul pentru jobul visurilor sale, este întrebată asta – „Unde te vezi peste cinci ani?”. Avea răspunsul pregătit dinainte, evident, dar ea chiar credea în acel viitor. O persoană atât de organizată și echilibrată nu putea, credea ea, să aibă altă traiectorie decât aceea pe care și-o dorea și la care lucra în prezent. Numai că, în aceeași seară, Dannie are un vis. Se trezește în alt apartament decât cel în care locuia alături de logodnicul ei, lângă un bărbat necunoscut. Era 15 decembrie 2025. Peste cinci ani, în viitor. Un viitor cu totul diferit de ceea ce își imagina și plănuia ea. Se trezește înapoi în viața ei și vreme de 4 ani și jumătate lucrurile se îndreaptă exact către ceea ce plănuise Dannie pentru viața ei. Până în ziua Z, aceea în care destinul i-l scoate în cale pe bărbatul din vis. Și vă întrebați ce ar putea să se întâmple într-o jumătate de an, astfel încât viața lui Dannie să sară complet de pe șine? Nici nu vă imaginați. Aproape o viață de om…

Povestea e departe de a fi desăvârșită, dar este un roman de stare. Chiar dacă îi observi imperfecțiunea, treci cu ușurință cu vederea minusurile și lipsurile, pentru că e genul de poveste care te atinge sufletește. Fie că crezi sau nu în destin ori că îți place să crezi că viitorul depinde exclusiv de alegerile tale din prezent, cartea asta te va pune pe gânduri. Pentru că uneori viața noastră, deciziile noastre, viitorul nostru e legat cu mii de fire invizibile și neștiute de viețile și alegerile altor oameni. Habar nu avem cât de strâns legați suntem unii de alții și cât de rapid ne apar în cale drumuri noi, pe care ieri nu le aveam în față.

Romanul a apărut la editura Nemira, în colecția Damen Tango și îl găsiți aici.

Mi-a plăcut mult. Este o alegere excelentă pentru weekend sau de citit după o carte mai greoaie. E pentru cei visători și nu numai. Recomand!

Tu? Unde te vezi peste cinci ani?

Rating Goodreads – 4/5🍂
Iustina Dinulescu

Un răspuns la „Peste cinci ani, de Rebecca Serle”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *