Poate într-o altă viaţă, de Taylor Jenkins Reid

poate_intr-o_alta_viata

„Tot ce se poate întâmpla se întâmplă…”

„La douăzeci şi nouă de ani, Hannah Martin încă nu ştie ce vrea să facă în viaţă. De când a terminat colegiul, a locuit în şase oraşe diferite şi a avut nenumărate slujbe banale, dar, după o relaţie dezastruoasă, decide să se întoarcă în Los Angeles, oraşul ei natal. Pentru a sărbători prima seară în L.A., cea mai bună prietenă a ei, Gabby, o duce la un bar – unde Hannah se întâlneşte cu iubitul ei din liceu, Ethan. La miezul nopţii, Gabby o întreabă pe Hannah dacă e gata să plece. Ethan se oferă să o ducă el acasă dacă vrea să mai rămână. Hannah ezită. Ce se întâmplă dacă pleacă cu Gabby? Ce se întâmplă dacă pleacă cu Ethan?

Şi astfel, Hannah trăieşte efectele fiecărei decizii, în două universuri paralele, în două poveşti succesive, surprinzător de diferite şi cu consecinţe importante pentru Hannah şi oamenii de lângă ea. Aşadar, totul e sortit să se întâmple? Cât de mult din viaţa noastră este determinat de şansă? Şi, lucrul cel mai important: există suflete-pereche? Hannah crede că da. Şi, în ambele lumi, e convinsă că l-a gasit pe al ei.”

Cred că nu există persoană care să nu se fi întrebat măcar o dată „Ce-ar fi fost dacă?!”. Ba mai mult, uneori chiar ajunge să te urmărească această întrebare la care nu poţi decât să-ţi imaginezi scenarii, în general mai fericite. Cam de la această idee pleacă şi autoarea acestui roman. Îşi închipuie o situaţie şi două alegeri diferite, dezvoltandu-le ulterior în paralel. În viaţă, alegi o singură dată una sau alta şi nu ştii niciodată cum ar fi arătat viaţa ta dacă alegeai cu totul altceva. Poate într-o altă viaţă ne prezintă consecinţele a două alegeri.

Aşadar, intrăm în două universuri paralele. Unul în care Hannah pleacă acasă cu Gabby şi celălalt în care pleacă acasă cu Ethan. În ambele viaţa ei ia alt curs. În ambele viaţa lui Gabby ajunge în acelaşi punct. Cu toate astea, în ambele se întâmplă ceea ce trebuia să se întâmple. Concluzia este că indiferent ce alegeri facem, uneori destinul sau cum vreţi să-i spuneţi ne duce exact acolo unde trebuie să fim, alături de cine trebuie să fim, indiferent cât timp ne ia sau prin ce circumstanţe ajungem acolo. În acelaşi timp, o alegere ne poate schimba cu totul viitorul. Din fericire, chiar cred că din fericire, nu ne este dat să ştim dacă într-o altă viaţă am fi fost mai fericiţi alegând altceva.

Mi-a plăcut foarte mult această carte şi mi-a plăcut cum au fost explorate ambele alegeri. Cum Hannah îşi găseşte rostul în viaţă şi sufletul pereche şi într-un univers şi în altul. Cum Gabby ştie că şi-a găsit omul potrivit şi într-un univers şi în altul. Cum dragostea şi prietenia sunt la fel de intense şi de frumoase şi într-un univers şi în altul. Eu cred în asta. În faptul că totul ni se întâmplă cu un motiv şi că până la urmă ceea ce este menit să se întâmple se întâmplă. Uneori noi suntem creatorii propriului destin. Alteori nu.

Mi-au plăcut ambele poveşti. Le-am citit cu sufletul la gură, gândindu-mă la tot felul de variante. Nu pot spune că mi-a plăcut una mai mult decât cealaltă. Ideea că în cele din urmă Hannah e fericită şi împăcată cu alegerea pe care a făcut-o şi într-un caz şi într-altul mă face să le plac pe amândouă la fel de mult.

Poate într-o altă viaţă este o minunată lecţie despre viaţă, despre destin, despre alegeri şi consecinţe, despre posibilităţi şi probabilităţi, despre iubire şi prietenie, despre speranţa că ceea ce ne aparţine de drept va găsi întotdeauna o cale să ajungă la noi, mai devreme sau mai târziu. Depinde în care univers ne aflăm…

Ah, era să uit…acum că am terminat de citit cartea asta nu-mi doresc decât să mănânc un rulou cu scorţişoară cu muuuuulta glazură! (Preferatul lui Hannah)  :)))

Am îndrăgit acest personaj pentru că m-am regăsit într-o oarecare măsură în firea ei împrăştiată, nehotărâtă, care nu vede lumea în alb sau negru, ci în nuanţe.

Mulţumesc Libris pentru această carte, care mi-a fost oferită pentru recenzare din categoria Literatură universală. O recomand cu căldură!

Fragmente:

„E cam absurd, nu? Felul în care ne agățăm de evenimente și consecințele lor fie ca să ne învinovățim, fie ca să ne disculpăm.”

„N-avem cum să știm ce-am face în alte condiții. Știm doar ce-o să facem în cele cu care ne confruntăm.”

„Dacă tot ce se întâmplă în lume e rezultatul purei întâmplări și nu există nicio noimă, e o realitate prea haotică pentru mine. Ar trebui să pun sub semnul întrebării toate deciziile pe care le-am luat în viață și toate deciziile pe care le voi lua vreodată în viață. Dacă noi ne hotărâm destinul la fiecare pas pe care-l facem…e prea obositor. Prefer să cred că tot ce se întâmplă a fost menit să se întâmple.”

„N-ai cum să schimbi doar o singură parte, nu? Când stai și-ți dorești să se fi întâmplat totul altfel, nu poți să ștergi pur și simplu tot ce e rău. Trebuie să te gândești și la toate lucrurile bune pe care s-ar putea să le pierzi. E mai bine să rămâi în prezent și să te concentrezi ca să-ți fie mai bine pe viitor.”

„Nu cred că dragostea te spală de păcate. Nu mai cred că în dragoste și în război este totul permis. Aș spune chiar că tot ce faci din dragoste nu e o excepție de la adevăratul tău eu. Ci îți definește de fapt adevăratul tău eu.”

„Nu contează dacă n-am vrut să facem ceva. Nu contează dacă a fost un simplu accident sau o greșeală. Nu contează nici măcar dacă suntem convinși că e destinul la mijloc. Pentru că, indiferent de destin, tot trebuie să răspundem pentru acțiunile noastre. Zi de zi, luăm decizii, mai mari sau mai mărunte, și toate deciziile au consecințe. Trebuie să ne confruntăm cu consecințele faptelor noastre, fie ele bune sau rele. Nu putem să le anulăm spunând pur și simplu că n-am vrut. Fie că există destin, fie că nu, viețile noastre sunt tot rezultatul deciziilor pe care le-am luat. Încep să cred că dacă nu ni le asumăm, nu ne asumăm propriul nostru eu.”

„Nu poți să te ierți pentru greșelile trecutului decât în momentul când știi sigur că n-o să le mai repeți.”

„O să fac tot posibilul să trăiesc cu impresia că dacă ne e sortit să facem ceva anume în viață și să iubim anumiți oameni, o să-i găsim. La timpul potrivit. Viitorul este atât de incredibil de imprevizibil, încât dacă încerci să ți-l planifici exact e ca și cum ai învăța pentru un examen e care n-ai cum să-l treci niciodată.”

„Atunci când luăm o decizie, este absolut posibil să există o altă versiune a noastră undeva în univers care a ales altceva. Un număr infinit de versiuni ale noastre suportă consecințele fiecărei fapte posibile din viața noastră.”

2 răspunsuri la „Poate într-o altă viaţă, de Taylor Jenkins Reid”

  1. Am citit și eu cartea și mi-a plăcut. Dar am avut un moment, chiar la începutul cărții, în care mă pierdeam total și nu puteam urmări deloc planurile poveștii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *