Secretul marelui sigiliu, de Steve Berry

30707670_1903442613020801_5391585361359011840_n

„Cotton Malone, fost agent al unei divizii de elită în contrainformații din cadrul Departamentului american de Justiție, având numele de cod Magellan Billet, este pensionar și deține un anticariat în Danemarca. Dar când fostul lui șef, Stephanie Nelle, îi cere să-l urmărească pe un răufăcător nord-coreean care sustrăsese mai multe dosare top-secret de la Departamentul de Trezorerie, acțiune care a afectat grav siguranța națională, Malone începe o adevărată cursă contracronometru pentru a le recupera, începând cu canalele din Veneția și terminând cu Croația.” 

Ați dat cumva peste titlul ăsta, dar aveți încă dubii dacă merită sau nu?! Ei bine, eu vă asigur că merită. Cu vârf și îndesat. Dacă aveți chef de o carte cu o doză considerabilă de suspans și de acțiune, cu o intrigă bine ancorată în istorie – trecută și actuală – cu o galerie impresionantă de personaje fascinante, Secretul marelui sigiliu este alegerea ideală! Mi-a plăcut neașteptat de mult, deși nu este genul pe care îl aleg în mod normal. În cazul meu a fost o surpriză plăcută.

Romanul este al zecelea volum din seria Cotton Malone, scrisă de Steve Berry, însă poate fi citit ca un standalone fără niciun fel de problemă. Seria îl are în centrul atenției pe agentul Cotton Malone, care, de-a lungul timpului rezolvă sau descoperă mai multe enigme sau conspirații. În Secretul marelui sigiliu, deși pensionat, agentul este solicitat pentru rezolvarea unei crize. SUA este în prag de colaps din cauza furtului unor documente clasificate, iar Cotton Malone pornește într-o nouă cursă contra cronometru pentru a prinde hoțul și a recupera prețioasele secrete de stat.

Subiectul principal, în jurul căreia se învârte întreaga acțiune, este un fapt istoric real, foarte bine documentat și redat în carte. Chiar dacă autorul la un moment dat a împletit realitatea cu elemente și personaje fictive, ceea ce vei afla te va face să privești America într-o nouă lumină. De exemplu, cum ar fi dacă Amendamentul 16 – impozitul pe venit – ar fi cu adevărat ilegal? Ce ar însemna asta pentru America și pentru întreaga lume? În prezent, în realitate, această întrebare a rămas doar o ipoteză nedemonstrată, cu mii de speculații pe marginea ei, căci nu există dovezi concrete. Modul în care a fost construită însă povestea de către Steve Berry este genial. Un puzzle imens, în care fiecare piesă se îmbină perfect cu următoarea și tot așa.

Un alt aspect care mi-a plăcut mult a fost îmbinarea istoriei trecute din America cu cea de actualitate din Coreea de Nord. Din nou, autorul a îmbinat realitatea cu ficțiunea. Personajul Kim Yong Jin este inspirat din personalitatea adevăratului frate al lui Kim Jong -Un (Marele Conducător Iubit), personajul Hana este fictiv, însă „amintirile” și experiențele ei din lagărul 14 sunt inspirate din cartea de memorii „Evadare din lagărul 14” (pe care trebuie să o citesc neapărat!!) – deci sunt pe cât de sfâșietoare, pe atât de reale, iar referirile la Coreea de Nord și ceea ce se întâmplă acolo sunt de asemenea inspirate din fapte reale.

Două personaje mi-au plăcut în mod special: Cotton Malone și Hana Sung – agentul cu mintea brici și tânăra din umbră, aproape mereu cu un pas înaintea tuturor. În cele din urmă, fiecare dintre cele două personaje a avut același scop – supraviețuirea.

 Secretul marelui sigiliu este un roman plin de simbolistică. M-a făcut să caut pe Google bancnota de 1 dolar să văd cu ochii mei simbolurile ascunse de pe spatele ei și aproape că îmi vine să dau o fugă să fac rost de una de 20 ca să mă conving de „coincidența” descoperită. Și aceste simboluri (pe care vă las să le descoperiți singuri) sunt reale. Acele însemne chiar sunt acolo, pe dolarii americani, iar lucrurile astea te pun serios pe gânduri. Teoria conspirației e reală. Chiar cred că noi habar n-avem la ce nivel suntem manipulați și înșelați de către marile puteri ale lumii, în câte moduri murdare sunt rulați banii și de câte atrocități sunt capabili oamenii în lupta lor pentru putere.
Așadar, revin la îndemnul meu. Citiți neapărat cartea asta. O să se aprindă garantat un beculeț! Veți găsi o mulțime de date și fapte istorice despre SUA și Coreea de Nord, despre lagărele din Coreea, despre masonerie, spionaj, contraspionaj, conspirații și trădări.

Mulțumesc mult editurii Rao pentru exemplarul oferit. Recomand!
Cartea poate fi comandată de aici.

Un răspuns la „Secretul marelui sigiliu, de Steve Berry”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *