Suflete pereche, de John Marrs

„Cum îți găsești perechea? Foarte simplu: îți faci un test ADN și, în scurtă vreme, urmează să fii potrivit cu partenerul perfect. Aceasta este promisiunea companiei Potriveste-ti ADN-ul, care a descoperit gena capabilă să determine sufletul pereche. Milioane de oameni din întreaga lume au beneficiat de serviciile companiei. Dar există și dezavantaje: distrugerea multor relații și schimbarea concepțiilor despre iubire și romantism. Cinci oameni au primit vestea că au fost „Potriviti”. Fiecare urmează să-și cunoască adevarata dragoste, dar nu tuturor le este garantată fericirea. Pentru că până și sufletele pereche pot avea secrete înfiorătoare…”

Ca să vă faceți o idee despre această carte, vă invit să faceți un exercițiu de imaginație: cum ar fi dacă ar exista o aplicație care să-ți garanteze în proporție de 99% că o persoană anume este exact sufletul tău pereche? Apoi cum ar fi dacă tu ai fi deja într-o relație sau dacă Potrivirea aleasă nu se dovedește totuși a fi ceea ce te așteptai? Cum ar fi dacă ai întâlni-o prea târziu, dacă sincronizarea ar fi atât de proastă încât s-ar putea spune că soarta îți joacă feste? Sau…cum ar fi dacă bărbatul pe care îl crezi fermecător și aproape perfect este de fapt un criminal în serie psihopat? 

Ei bine, romanul ăsta aduce în discuție toate aceste întrebări. Are o galerie impresionantă de personaje, care mai de care cu o poveste mai interesantă sau cu un final mai neașteptat. Autorul nu a ales la întâmplare tipologia personajelor sale și cred că a vrut să scoată în evidență ce poate merge prost în dragoste chiar și atunci când ți se promite un procent de 99% compatibilitate. 

Mi-a plăcut foarte mult cum a fost construită povestea și mi-au plăcut și personajele ei. Ceea ce nu mi-a plăcut însă la fel de mult a fost deznodământul. Aproape în fiecare poveste au rămas semne de întrebare sau au fost un pic prea grăbite spre final. Unele dintre ele meritau un pic mai multă atenție din partea autorului. Dar chiar și în pofida acestui aspect este un thriller SF destul de bun. De fapt, ideea unei aplicații de genul acesta nu pare o idee chiar atât de SF în momentul actual. În orice caz, John Marrs și-a concentrat atenția mai mult pe relațiile pe care le-a creat între personaje și pe morala fiecărei povești. 

Romanul este plin de răsturnări de situație, iar doza de suspans este atât de ridicată încât greu poți să lași cartea din mână. Dacă ar fi fost după mine aș fi citit-o dintr-o suflare, fără nicio pauză. Dacă ai deschis-o și ai citit prima pagină ești pierdut. Nu o mai poți lăsa deoparte. 

Nu pot numi o singură poveste dintre cele șase care să mă fi impresionat în mod deosebit, deoarece fiecare în parte m-a pus pe gânduri serios și toate la un loc m-au condus către concluzia că sufletele noastre se leagă de alte suflete pe căi nebănuite, că nu e vorba nici de chimie, nici de știință, nici de dragoste neapărat. Uneori sunt legături pe care nu le poate înțelege nimeni, nici măcar tu însuți. Așa că trebuie să le iei ca atare, să le accepți, iar mai devreme sau mai târziu să ți le asumi. 

Suflete pereche a apărut la editura Trei, în colecția Fiction Connection Thriller și o găsiți negreșit pe Libris

Rating Goodreads: 4/5*

Iustina Dinulescu 

Un răspuns la „Suflete pereche, de John Marrs”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *