Sunt mamă, dar sunt și femeie. Sunt femeie, dar sunt și mamă.

14479804_1301534976544904_8508974970088978693_n

 

Femeia, după ce devine mamă, uită pentru o vreme că mai e și…femeie. Își pune pe planul doi sau nici măcar pe ăla ritualurile ei de înfrumusețare, iar oglinda îi devine pentru o vreme un inamic tăcut, care pare să o sfideze de cele mai multe ori.
Corpul femeii în timpul sarcinii suferă modificări majore și însemnate. Da, e minunat ce se întâmplă cu el și e și mai minunat ce rezultă după aceea, însă nu toate femeile sunt la fel de norocoase ca să revină rapid la silueta de dinainte. Inițial ești prea obosită și prea ocupată ca să-ți mai pese, dar vine un moment când te vezi cu adevărat. Te privești cu ochi duri, goală, în oglindă și parcă nu-ți mai place deloc ce vezi. Nu te mai simți atât de atrăgătoare, nu îți mai regăsești senzualitatea și îți privești goliciunea ca pe ceva neplăcut, nu te mai simți…femeie. Ajungi să cazi dintr-o extremă în alta până te accepți și te privești din nou cu încredere.

Ca să fiu sinceră, mi-a fost destul de greu să abordez subiectul acesta până acum. Este destul de personal pentru fiecare femeie în parte, știu asta. Eu fac parte din categoria femeilor de care vorbeam mai sus. Ălea care nu au avut norocul ca kilogramele în plus să se topească văzând cu ochii, iar corpul să nu pară că a dat naștere unei alte ființe. În ciuda cremelor și uleiurilor folosite pe timpul sarcinii, câteva vergeturi îmi spun zilnic că pielea mea nu a fost atât de elastică, burtica rămasă îmi amintește că Eva a fost mai întâi acolo, iar sânii cu siguranță nu mai au aspect și „întrebuințare” sexuală. Sunt zile în care mă văd frumoasă și mă simt bine în pielea mea și zile când mă îmbrac repede fără să mă mai uit în oglindă. Sunt zile în care încrederea în mine e la cote înalte și zile în care nici măcar nu am timp și nici chef să mă spăl pe cap. Sunt zile în care mă simt femeie și zile în care mă simt doar…mamă.

După ce devii mamă ritualurile și pregătirile de dinaintea schimbării devin oarecum un lux pe care nu ți-l poți permite întotdeauna din n motive. Motive, nu scuze. Doar mamele știu despre ce vorbesc. Înainte îmi permiteam să judec în necunoștință de cauză. Acum am învățat să nu mai grăbesc să trag concluzii. Fiecare femeie e unică, fiecare corp e de asemenea unic. Silueta se poate modifică, însă lucrul de care trebuie să ținem cu dinții este încrederea în sine. Atunci când tu te vezi grasă și urâtă și oamenii te vor percepe la fel. Atunci când te simți frumoasă, ești frumoasă și pentru cei din jurul tău. Pentru că tu emani asta. Ceea ce e în interior se vede și în exterior.

Soțul meu îmi spune zilnic că sunt frumoasă. Și în ochii lui chiar mă văd astfel. Poate și asta contribuie la stima personală. Când cineva îți spune în fiecare zi că ești frumoasă, ajungi să îl crezi până la urmă și să te vezi astfel chiar dacă uneori oglinda încearcă să te facă să crezi contrariul.
Da, aspectul fizic contează, dar nu primează. Nu în ochii copilului tău, nu în ochii celor care te iubesc pentru ceea ce ești, nu pentru corpul tău. A fi mamă nu înseamnă neapărat a uita să fii femeie, dar cumva, cele două noțiuni se separă în subconștientul tău. Una nu o exclude pe cealaltă, dar prioritățile și timpul alocat se schimbă.

Sunt mamă, dar sunt și femeie. Sunt femeie, dar sunt și mamă. Sesizați diferența? Da, ăsta e adevărul. Uneori ești mai mult mamă și mai puțin femeie, alteori femeia din tine își cere drepturile și iese la suprafață. Pentru că oricât de mult ți-ai iubi minunea, ți-e dor de tine, femeia. Și trebuie să înveți să te privești din nou astfel, să înveți să îți accepți noile imperfecțiuni și să redefinești perfecțiunea, să ai încredere în tine și să nu te neglijezi, oricât de mult efort ar presupune asta în unele zile.
Ești frumoasă! Ești minunată! Ești femeie și ești mamă, ești mamă, dar ești și femeie. Crede în tine. Crede în tine și învață să-ți iubești imperfecțiunea care dat viață. 🙂

Pentru voi, super-femeile, cu drag!

Iustina Dinulescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *