Trandafiri, de Leila Meacham

trandafiri_1_fullsize

„La începutul secolului XX, într-o vreme în care onoarea și sacrificiul sunt încă principii călăuzitoare, micuțul oraș Howbutker, din zona estică a Texasului, este guvernat de două familii cu origini străvechi: Toliver, stăpâna celei mai mari plantații de bumbac din zonă, și Warwick, care are în proprietate hectare întregi de păduri cu lemn pentru cherestea. Copiii celor două familii, frumoasa și încăpățânata Mary Toliver, și delicatul, dar puternicul Percy Warwick, sunt eroii unei povești de dragoste dramatice. Percy o iubește pe Mary de când se știe și își dorește cu ardoare să o ia în căsătorie, dar în inima lui Mary nimic nu este mai presus decât plantația de bumbac lăsată moștenire de tatăl ei. Atracția dintre ei este însă de neevitat, iar consecințele despărțirii lor se resimt de-a lungul anilor, dând naștere unui șir nesfârșit de minciuni, dezamăgiri, secrete și tragedii.”

Voi credeți în destin? În oameni predestinați unul altuia sau dimpotrivă, în oameni care oricât de mult s-ar iubi nu sfârșesc împreună? Credeți în iubiri imposibile? Eu cred. Cred că există multe astfel de iubiri în lumea aceasta, iubiri precum cea dintre Mary și Percy, care deși este atât de puternică nu este de ajuns. Nu pentru niște persoane atât de orgolioase și încăpățânate așa cum sunt ei.

Deși practic Trandafiri este scrisă cu câțiva ani înainte de Somerset este de fapt continuarea acesteia. Eu una mă bucur că le-am descoperit abia acum și că le-am citit invers de cum au fost publicate, dar în ordinea cronologică a evenimentelor. Citite așa formează o saga impresionantă și foarte cuprinzătoare, o poveste despre mai multe generații, din mai multe epoci, care marchează numeroase evenimente istorice, o poveste de și despre familie cu toate dedesubturile ei.

Chiar recent mă gândeam că noi, oamenii, nu am învățat mai nimic din greșelile strămoșilor noștri, lucru dovedit de istorie și de războaiele care au măcinat și macină în continuare generații întregi. Eu cred că asta este de fapt tema centrală a acestui roman – ciclul nesfârșit de greșeli care nu doar că se răsfrâng din generație în generație, ci ajung într-un mod ironic să se repete într-o formă sau alta.

Mary și Percy au trăit o poveste de dragoste tragică, tristă, dar care a durat o viață întreagă chiar dacă nu au trăit-o împreună. A fost o iubire imposibilă datorită lor, a alegerilor și a priorităților pe care le-au pus înaintea iubirii unuia pentru celălalt. Mary a fost o Toliver autentică, sacrificând absolut totul pentru Somerset, inclusiv propria inimă. Pe altarul iubirii pentru pământ  a sacrificat tot ce se putea sacrifica – familia, dragostea vieții ei, prietenia, făcând de multe ori alegeri care o fac să sufere enorm și care nu o afectează doar pe ea. Așa cum se întâmplă de cele mai multe ori, ea își dă seama de greșeala imensă pe care o face, însă prea târziu.

Personajul Mary este unul ambivalent. O iubești pentru forța ei de neclintit și o urăști pentru modul în care face să sufere atâtea persoane în jurul ei. Percy este evident cel mai afectat. După despărțirea de Mary nu va mai fi același om niciodată, iar întregul lanț de evenimente care urmează nu-i fac nici lui cinste. Ambițiile și orgoliile se plătesc scump în timp, cu multe lacrimi și multe dezamăgiri.

Deasupra întregului român planează întrebarea „Ce-ar fi fost dacă?!”. Dacă Mary și Percy ar fi ajuns la un compromis și ar fi rămas împreună oare căsnicia lor ar fi rezistat? Sau mai devreme sau mai târziu ar fi ajuns la același deznodământ trist? Oare destinul e o forță mai mare decât voința noastră sau noi suntem singurii noștri conducători?

Mi-a plăcut foarte mult cartea. Chiar un pic mai mult decât Somerset. Este scrisă puțin diferit, deși stilul autoarei e același. Descrierile crează un efect foarte vizual și te fac să te muți și tu în poveste, să vezi câmpurile de bumbac, noroiul de pe drum, să simți parfumul florilor și să ai impresia că ești la doi pași de personajele tale preferate. Povestea începe cu o Mary în vârstă, care știind că i se apropie sfârșitul încearcă în ultimul ceas să schimbe destinul generațiilor viitoare printr-o decizie incredibilă. Apoi cartea este structurată în patru părți, care conțin „Povestea lui Mary”, urmată de „Povestea lui Percy” și de povestea lui Rachel, nepoata lui Mary și a timpului prezent, în care deciziile de ultim moment ale lui Mary crează din nou controverse și nemulțumiri.

Este un roman construit dintr-o mulțime de detalii minuțios împletite. Pe tot parcursul lui apar foarte multe răsturnări de situație, pe care e imposibil să le anticipezi și care te șochează de cele mai multe ori. E o carte greu de lăsat din mână. Dacă nu ați auzit până acum despre ea vă recomand să citiți mai întâi Somerset și apoi Trandafiri. Eu am pus-o la loc de cinste printre preferatele mele.

O găsiți aici sau aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *