Tura de noapte, de Michael Connelly

„Detectiva Renee Ballard a fost mutată disciplinar în tura de noapte, după ce a înaintat o plângere de hărțuire sexuală împotriva șefului ei.

Într-o noapte, Ballard are parte de trei cazuri aparent fără legătură: un furt de card de credit, o prostituată transgender, bătută, băgată în comă și abandonată într-o parcare, și cinci oameni uciși într-un atac armat dintr-un club de noapte. Nu mult după aceea, fostul ei partener, care nu a sprijinit-o atunci când a înaintat plângerea, este ucis în propriul garaj. În pofida faptului că întreg departamentul din care a a plecat este împotriva ei și o vrea exclusă, Renee nu se lasă și încearcă prin toate mijloacele să rezolve cele trei cazuri ce se împletesc în mod ciudat și vor scoate la lumină demonii din trecut.”


Luna aceasta am intrat direct în tura de noapte…oh, și de ce aventură am avut parte! Nu mai citisem de ceva vreme un roman polițist. S-a nimerit la fix cu dispoziția mea și m-a deconectat pentru câteva zile de la rutina mea literară.

Poliția este o lume dominată de bărbați. O lume în care femeile și-au făcut cu greu loc și în care pentru a rămâne acolo trebuie să facă diverse compromisuri. Unele le fac. Altele nu. Renne nu este genul de femeie care să facă asta. A fost retrogradată din funcție pentru că a raportat faptul că a fost hărțuită sexual de fostul ei șef. Partenerul ei nu a susținut-o, deși știa că este adevărat, așa că Renne a ajuns să lucreze doar în tura de noapte, într-un alt departament. Munca de noapte nu i se potrivea însă unui detectiv ca Ballard. Ea voia să aibă parte de acțiune, să investigheze, să găsească vinovații, lucruri care în tura de noapte nu îi erau permise. Trebuia doar să meargă la fața locului, să întocmească rapoarte și să le predea dimineața detectivilor din tura de zi, care urmau să se ocupe mai departe de caz. 

Într-o noapte, Renne are parte de 3 cazuri care îi stârnesc însă curiozitatea, iar impusul de a nu mai sta pe tușă în ciuda tuturor regulilor este prea mare. Faptul că este oarecum oaia neagră a poliției din L.A. datorită scandalului legat de hărțuire nu îi va face însă misiunea mai ușoară, căci uneori va obține informații de două ori mai greu decât dacă nu ar fi făcut asta pe cont propriu. 

Detectiva are fler, este extrem de perspicace și de ambițioasă, însă pentru că este nevoită să încalce regulile, viața îi este pusă în pericol. Mi-a plăcut modul ei de a gândi și de a acționa, dar uneori am avut senzația că a lipsit ceva în mersul lucrurilor. 

Mi-ar fi plăcut o analiză mai amănunțită a cazurilor, a motivelor pe care le-au avut făptașii și o interacțiune mai mare cu ei. Au fost câteva momente moarte, dar per total a fost un thriller polițist destul de bunicel. Cu siguranță voi citi și următoarele volume din serie atunci când vor apărea.

Romanul a apărut la editura Rao și îl găsiți aici pe site-ul editurii. 

Rating Goodreads: 4/5 ⭐

Iustina Dinulescu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *