Ucenica vrăjitoare, de James Nicol

45844667_2216968168578237_713148125153329152_n

„După ce ratează un test important din lumea vrăjitoarelor, Arianwyn este retrogradată la statutul de ucenică și trimisă în îndepărtatul oraș Lull. Totul pare pierdut, iar eroina crede că nu va mai ajunge niciodată o vrăjitoare adevărată, spre satisfacția rivalei sale, Gimma. Viața pe care o începe în orașul Lull este departe de a fi plictisitoare. Lucruri misterioase își fac apariția în pădure, orașul este cuprins de o epidemie de deochi și un vizitator misterios o supraveghează în permanență. Cu fiecare vrajă nouă, Arianwyn își perfecționează tehnicile de magie, iar visul ei de a deveni o vrăjitoare adevărată este aproape de realitate. Lucrurile rele nu se opresc însă aici. O forță întunecată o împiedică să mai facă vrăji și își dă seamă că întreg ținutul este în pericol. „

„Întotdeauna am știut că vreau să scriu un roman fantastic așa cum mi-aș fi dorit să citesc când eram copil, despre un loc în care să mă simt în siguranță și unde personajele care fac lucruri curajoase se și distrează în același timp. Am vrut ca în cartea mea magia să facă parte din lume, să nu fie un secret și să urmăresc ce se întâmplă după ce o vrăjitoare este antrenată și trimisă să lucreze.” – James Nicol

Lumea copiilor este magică oricum, dar o poveste cu vrăjitoare scrisă pentru copii este cu adevărat specială, cel puțin în viziunea mea. Magia ne atrage dintotdeauna și va avea întotdeauna succes. Firește, universul lui Harry Potter nu cred că va putea fi egalat vreodată de cineva, însă asta nu înseamnă că nu vom mai citi și alte povești drăguțe cu și despre vrăjitoare sau alte făpturi magice.

Arianwyn este vrăjitoare. În această lume creată de James Nicol vrăjitoarele nu sunt făpturi hidoase de care oamenii se tem, nu trăiesc în păduri și nu creează poțiuni ciudate în ceaune imense, așa cum ne sunt înfățișate în alte povești de genul. Dimpotrivă, după ce primesc calificarea de vrăjitoare cu acte în regulă sunt repartizate în câte un orășel pentru a veghea asupra liniștii cetățenilor, alungând tot felul de făpturi magice (mucinei, boglini) care distrug gospodăriile sau sperie copiii, creând amulete care să aducă noroc sau să protejeze purtătorul de spiritele rele. Ce să mai, vrăjitoarele erau un must-have al oricărei comunități.

Din motive necunoscute Arianwyn pică testul prin care obținea calificarea oficială de vrăjitoare, motiv pentru care este retrogradată la statutul de ucenică. Prin intervenția bunicii, care era un membru respectat al Consiliului Înțelepților, Arianwyn este repartizată într-un sătuc îndepărtat numit Lull. Deși dezamăgită de faptul că a picat testul care era mai mult o formalitate, ucenica vrăjitoare se integrează repede în noua comunitate și își face noi prieteni. Situațiile neprevăzute și periculoase nu întârzie însă să apară.

Drumul lui Arianwyn este unul de inițiere. Plecarea din casa bunicii care a crescut-o, eșecul testului, obstacolele întâmpinate pe parcursul șederii sale în Lull o maturizează destul de repede pe micuța vrăjitoare. Am îndrăgit-o pe draga de Arianwyn și am regăsit în personajul ei adolescenta care am fost cândva. Încrezătoare în oameni, dornică să ajute pe oricine avea probleme, ambițioasă și prea puțin conștientă de ceea ce putea fi dacă avea mai multă încredere în ea însăși.

Ucenica vrăjitoare este o carte pentru copii, da, dar noi, adulții, ar trebui să citim mai des astfel de povești. Ar trebui să ne oprim din graba noastră zilnică și să ne simțim bine cu noi înșine, să râdem mai mult, să ne bucurăm de prieteni, să apreciem pacea și să fim mereu un pic mai buni. Povestea lui Wyn ne reamintește că binele învinge atunci când noi îl alegem și că greutățile vieții pot fi depășite mai ușor alături de oamenii potriviți. Este o povestioară ușoară, dar care mi-a dat o stare de bine pe parcursul întregii săptămâni.
O să-mi amintesc cu drag de Arianwyn și abia aștept să o „cunoască” și fetița mea la momentul potrivit!

Cartea a apărut la editura Rao și o găsiți aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *