Un apartament la Paris, de Michelle Gable

un_apartament_la_paris

Raftul Denisei” nu m-a dezamăgit nici de data aceasta. Am mai bifat o carte bună din această colecție și trebuie să vă povestesc despre ea.
Ce m-a determinat să iau cartea:
1. ideea de Paris
2. inspirată dintr-o poveste adevărată
3. două planuri temporale
4. copertă (mă cunoașteți doar! 😀 )

„Două povești se întâlnesc în Un apartament la Paris: una din La Belle Epoque, alta din lumea contemporană. Pornind de la fapte istorice, una urmărește spectaculosul jurnal al lui Marthe de Florian, celebră demimondenă a Parisului de la sfârșitul veacului al XIX-lea, cealaltă, viața unei experte în mobilă europeană de la casa de licitații Sotheby’s, April Vogt. Pe măsură ce April, ajutată de un seducător avocat parizian, descoperă secretele vieții tumultuoase a lui Marthe, o întreagă epocă, strălucitoare și frământată, se conturează aducând în prim-plan figurile unor personaje cunoscute, precum pictorul Giovanni Boldini sau Robert de Montesquiou, dar și locuri sau cafenele din vechiul Paris: Maxim’s, Café Zephyr, Folies Bergères, Opera Garnier, Pigalle.

April Vogt, expertă în mobilă europeană, e trimisă de casa de licitații Sotheby’s să evalueze obiectele dintr-un apartament parizian care n-a fost deschis de șapte decenii. Odată ajunsă la Paris, în apartamentul plin de mobile spectaculoase, April va identifica un tablou al pictorului Giovanni Boldini care o înfățișează pe faimoasa proprietară – curtezana Marthe de Florian. Hotărâtă să afle mai multe despre frumoasa demimondenă, April găsește o serie de cărți de vizită ascunse în interiorul mobilelor și primește de la avocatul care se ocupă de moștenire scrisorile și jurnalul acesteia, descoperind astfel că viața lui Marthe de Florian fusese una fascinantă, petrecută printre poeți, artiști și oameni politici importanți. Pe măsură ce pune cap la cap firele poveștii existenței agitate a lui Marthe, April încearcă să-și facă ordine în propria viață.”

Bun. Lectura a mers puțin greoi la început (deh, nu mai am timp suficient pentru plăcerea asta a mea). Citind așa fragmentat mi s-a părut puțin plictisitoare la început, dar odată descoperită lumea Marthei de Florian am fost pe loc cucerită. Am făcut cunoștință pentru prima oară cu termenul „demi-mondaine” (aka prostituata de lux a zilelor noastre), am intrat cu totul în Parisul din la Belle Epoque și am făcut cunoștință cu Parisul prezentului (chiar trebuie să ajung o data în viața asta la Paris!), cele două spații temporale fiind frumos și proporțional împletite. Povestea lui April „curge” frumos pe fundalul poveștii lui Marthe și invers. Marthe a avut o viață cel puțin interesantă și tulburătoare și ne este dezvăluită nouă prin file din jurnalul ei.
Nu vă pot spune mai mult pentru că aș vrea să descoperiți singuri lumea frumoasă pe care o deschide aceasta carte. O găsiți aici.

Citate:

„Împrejurările pe care le trăim ne pot afecta dispoziția, dorințele, mai mult decât am dori să admitem. Adevărul e că toată aventura asta mă dezamăgea. E curios cum ce-ai visat să ai vreme de o jumătate din viața ta arată cu totul altfel când visul se împlinește.”

„Răzbunare. Sunt așa mulți care o caută. Sunt așa de mulți care o cer. Dar nimeni nu-ți spune că e cumplit de deșartă.”

„Un singur lucru e bun când ești la nivelul cel mai de jos: nu te poți uita decât în sus.”

Un răspuns la „Un apartament la Paris, de Michelle Gable”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *