Un bărbat şi o femeie, de Jojo Moyes

1164991

O mamă singură. O familie haotică. Un străin chipeş. O poveste de dragoste neaşteptată. Cu două slujbe şi doi copii, Jess Thomas se străduieşte să facă totul cât mai bine în fiecare zi. Dar e greu fără nici un ajutor. Mai ales că uneori îşi asumă riscuri prea mari din nevoia de a-şi îndeplini cât mai bine rolul de mamă… Tanzie, fiica lui Jess, deosebit de inteligentă, este pasionată de matematică, dar, lipsită de orice fel de susţinere, nu va avea ocazia să atingă succesul. Iar Nicky, fiul vitreg al lui Jess, un adolescent inadaptat, nu poate face faţă singur provocărilor dificile cu care se confruntă neîncetat la şcoală şi în cartier. Uneori, Jess simte că totul se năruie în jurul ei… Însă în viaţa lor apare Ed Nicholls, un bărbat a cărui existenţă este un adevarat haos şi care fuge de un viitor absolut incert. Dar Ed are la dispoziţie tot timpul din lume. Ştie cum e să fii singur. Şi vrea să ajute… Un bărbat şi o femeie este o poveste captivantă, originală despre doua suflete rătăcite, care se întâlnesc în cele mai insolite circumstanţe.”

Ştiam eu că nu o să mă dezamăgească Jojo Moyes. Ştiam. Chiar dacă iniţial mă gândeam că va fi un roman destul de siropos, pe parcurs a reuşit să mă convingă că nu este nicidecum genul acela. Oarecum previzibilă pe alocuri (dar nu îi acord nici un minus pentru asta), povestea reuşeşte să te surprindă şi să-ţi atingă o coardă sensibilă, căci situațiile prin care trece Jess sunt cât se poate de realiste. Întreaga poveste zugrăveşte partea urâtă şi crudă a realităţii, unde lucrurile merg uneori prost şi foarte prost, unde oamenii sunt nedrepţi şi înşelători şi superficiali, unde banul nu înseamnă totul şi totuşi e moneda de schimb pentru fericire, unde a fi diferit înseamnă anormal şi respins de societate, unde dreptatea se pierde undeva între divin şi birocratic.

Am reuşit să empatizez foarte mult cu Jess. Ca mamă mi-am putut imagina disperarea şi neputinţa ei de a reuşi să le ofere copiiilor ei ceea ce merită şi zbuciumul său interior cauzat de aceasta. Jess e un caracter foarte puternic şi îşi arată rareori slăbiciunile. Chiar şi în cele mai dificile situaţii ea le repetă copiiilor şi îşi repetă ei însăşi ca pe o mantră că totul va fi bine, că se va găsi o soluţie pentru fiecare problemă apărută.

Întâlnirea cu Ed este cel mai bun lucru care i se putea întâmpla unei femei ajunse la limita disperării, precum era Jess. Căci aşa e în viaţă. În momentele de cumpănă ne ies în cale oameni necunoscuţi care ne ajută să ajungem cu bine la liman. Asta nu înseamnă că te zbaţi mai puţin sau că anumite dezamăgiri nu dor, dar în doi parcă drumul nu mai e atât de greu, povara nu mai e atât de apăsătoare.

Mi-a plăcut foarte mult povestea de dragoste dintre Jess şi Ed. Doi oameni imperfecţi perfecţi împreună. Genul acela de cuplu pe care ţi-l imaginezi spunându-ţi „Chiar se potrivesc”. Şi, ca o paranteză, nu mi se pare că titlul a fost adaptat corespunzător în limba română – The One plus One (în original) redă exact ideea cărţii, pe când în română este total neinspirat. Inclusiv coperta e mai reuşită şi captează esenţa.

Aşadar, revenind la povestea de dragoste, aş mai adăuga faptul că este cât se poate de reală, de autentică. Doi oameni se întâlnesc în împrejurări nefericite şi pornesc la drum împreună, schimbându-şi vieţile reciproc. Iubirea apare pe neaşteptate şi datorită ei lumea devine din nou un loc mai bun, mai primitor.

Un bărbat şi o femeie este un roman de dragoste, da, dar este foarte bine ancorat în realitatea zilelor noastre. Un roman despre lupta pentru supravieţuire într-o societate de consum, despre destin sau momentul potrivit, despre a-ţi găsi calea şi identitatea, despre grija zilei de mâine şi despre a doua şansă la fericire.

Recomand cu drag. Pe mine m-a atins. Găsiţi cartea aici şi aici.

Un răspuns la „Un bărbat şi o femeie, de Jojo Moyes”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *