Vara din noi

Vara este anotimpul care își ia visurile nedeslușite până la capăt și ți le prezintă dureros de sincer în toată puterea lor. Vara știe întotdeauna să-și developeze imaginile, amintirile, când sufletul e gol și pregătit pentru asta. Ca-ntr-un aranjament pentru vară, fericire, suflet și amintire. Sfârșitul fiecărei veri are ceva sfâșietor în el. Așa cum sfârșitul nici unui alt anotimp nu are. Amintirile verii sunt mai puternice, au timp să se așeze mai bine în noi, să se întipărească în sânge chiar. De parcă vara și-ar revărsa toată magia asupra noastră, prinzând în jadul ei cald și luminos gesturi și întâmplări simple, pentru ca mai apoi să ne spună că ele, de fapt, erau și însemnau fericirea.
Vara este anotimpul care își ia visurile nedeslușite până la capăt și ți le prezintă dureros de sincer în toată puterea lor. Cu alte cuvinte, vara este anotimpul în care fericirea își face de cap pe ascuns cu sufletul tău, lăsându-te mult mai târziu să înțelegi ce ți s-a întâmplat, ce nu ți s-a întâmplat, ce ai trăit, ce n-ai trăit, ce ai iubit, ce n-ai iubit, ce ai simțit, ce n-ai simțit.

Vara știe întotdeauna să-și developeze imaginile, amintirile, când sufletul e gol și pregătit pentru asta. Ca-ntr-un aranjament pentru vară, fericire, suflet și amintire. Mă gândeam când scriam aceste rânduri, încercând să răspund la întrebarea unde se duce, unde pleacă ea, că Vara nu pleacă niciodată. Întotdeauna ea rămâne în noi, aproape că ne cere aceasta. Iar noi, cu zâmbetul pe buze, ca-n fața unui compliment care ne face plăcere, dar ne și rușinează un pic, ne lăsăm fascinați și nu știm să spunem decât da, fără să credem o clipă că acest lucru e posibil. E farmecul, dar și talentul ei de a ne cotropi dintr-o joacă, fără să ne lase însă vreo șansă. Iar noi, când vom fi terminat de zâmbit, vom fi fost deja cuceriți, posedați chiar de vraja ei.

Vara nu pleacă niciodată din noi. Ne bântuie cu tot cu amintiri și prin ceilalți timpi ai anului, uneori atât de dureros, încât nu mai știm de e toamnă, iarnă sau primăvară.

* fragment din cartea Astenii de buzunar, de Marius Tucă
Cartea poate fi găsită aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *