Când înfloreşte liliacul, de Martha Hall Kelly

dav

„Tata iubea faptul că liliacul înflorește doar după o iarnă grea. […] E un miracol că toată această frumusețe iese la lumină după atâtea greutăți.”

” Newyorkeza Caroline Ferriday este ocupată până peste cap cu postul de la consulatul francez și cu o nouă iubire la orizont. Dar lumea ei se schimbă dramatic atunci când armata lui Hitler invadează Polonia în septembrie 1939 vizând cucerirea Franței.
Peste ocean, Kasia Kuzmerick, o adolescentă poloneză, simte cum viața lipsită de griji pe care o duce e pe cale să se sfârșească pe măsură ce e tot mai ocupată cu rolul ei de curier pentru mișcarea de rezistență. Într-o atmosferă tensionată de supraveghere și suspiciune, un pas greșit poate avea consecințe grave.
Pentru tânăra și ambițioasa doctoriță germană Herta Oberheuser, un anunț de angajare ca medic guvernamental pare biletul de evadare dintr-o viață pustie și șansa nesperată de a-și practica profesia. Însă ea se trezește prinsă ca într-o capcană pe un tărâm plin de secrete și dominat de bărbați.
Destinele acestor trei femei se intersectează după ce Kasia este trimisă la Ravensbruck, faimosul lagăr de concentrare nazist pentru femei. Vor reuși Caroline și Kasia să le facă dreptate acelora pe care istoria i-a uitat?”

Oh, ce-aş putea spune eu despre romanul acesta astfel încât să nu mă repet?! Toate emoţiile pe care le-am trăit citind, toată durerea şi furia şi neputinţa pe care le-am simţit le-am descris de atâtea ori înainte, dar parcă acum mă simt mai răscolită, mai răvăşită. Romanul acesta are ceva special, mi-a intrat pe sub piele şi a sărit direct pe locul întâi în topul meu de cărţi cu această tematică.

Cu cât m-am apropiat mai mult de final am reuşit să prind esenţa titlului. Trebuie să recunosc că în primă fază eram nemulţumită de adaptarea în limba română, considerând varianta originală (Liliac girls) mult mai potrivită. Dar mi-am schimbat părerea şi o să vedeţi şi voi de ce. Aşa cum reiese din citatul ales la început, liliacul e de fapt un simbol al vieţii, al speranţei, al triumfului binelui asupra răului. Absolut fiecare detaliu al acestei minunate cărţi e impresionant.

Povestea din această carte este bazată pe întâmplări şi personaje reale, lucru care dă o notă de autenticitate în plus. Personajele Caroline Ferriday şi Herta Oberheuser au existat în realitate, iar autoarea a respectat aproape în întregime parcursul lor. Personajul Kasia Kuzmerick şi familia ei sunt doar inspirate de povestea unei supravieţuitoare din lagărul Ravensbruck, dar lucrul ăsta nu te face să te cutremuri mai puţin la ororile pe care le trăieşte Kasia în acel lagăr. În definitiv o mulţime de femei chiar au păţit toate acele lucruri descrise în carte. E înfiorător.

O să încerc să vorbesc puţin despre fiecare personaj în parte.

Caroline Ferriday a fost o femeie pur şi simplu extraordinară, un model de urmat. O femeie care şi-a dedicat viaţa oamenilor şi actelor de caritate, care a luptat pentru ca oamenii nedreptăţiţi să aibă parte de dreptatea pe care o meritau. E imposibil să nu ajungi să o admiri. Dar astfel de oameni nu sunt nume sonore în istorie. Ei rămân doar nişte luminiţe pe cerul întunecat al războiului. Nişte stele călăuzitoare.

Herta Oberheuser e antagonistul acestei cărţi, genul de personaj căruia nu îi poţi găsi nicio scuză şi nicio circumstanţă atenuantă pentru faptele abominabile pe care le-a făcut. A avut la rândul său parte de propriile traume, dar nimic, absolut nimic nu poate justifica monstrul în care se transformă.

Kasia Kuzmerick este de fapt nucleul acestui roman. Ea este singurul personaj al cărei drum se intersectează cu cel al Hertei după ce intră în lagăr şi cu cel al lui Caroline după ce iese de acolo. Prin ochii Kasiei asistăm la orori şi la experienţe pe care e dureros chiar şi să ţi le imaginezi. După Se numea Sarah şi lagărul de la Dachau şi Bibliotecara de la Auschwitz şi lagărul omonim nu credeam că mai pot afla ceva nou cu privire la viaţa într-un lagăr sau la experimentele făcute de nazişti. Dar m-am înşelat. Se pare ca fiecare poveste e şocantă şi nouă în felul ei.

Oamenii fac faţă durerii şi pierderii în moduri diferite. Pe de o parte o avem pe Kasia, care iese din lagăr cu sufletul îmbătrânit şi plin de ură, care crede că îşi va găsi liniştea doar atunci când va găsi o cale să se răzbune. Ea nu poate trece cu uşurinţă peste toate umilinţele şi traumele pe care le-a suferit la Ravensbruck, iar fantomele sunt mereu acolo, în întuneric, împiedicând-o să se bucure de viaţă şi de libertate. Pe de altă parte, este Zuzanna, sora Kasiei, care alege să lase răul în spate şi să privească doar înainte. Mi-a plăcut cum a fost pusă în evidență paralela între cele două.

Pentru un roman de debut este cu adevărat remarcabil, impecabil. Se vede că autoarea s-a documentat mult înainte. Se vede că a scris cu sufletul. Trebuie să citiţi cartea asta. Trebuie neapărat!

Eu după ce am terminat de citit m-am apucat să caut informaţii suplimentare despre lagărul Ravensbruck şi despre cele două personaje reale, Caroline şi Herta. Dacă sunteţi şi voi la fel de curioşi ca mine, iată câteva linkuri utile:

– https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/foto-ravensbruck-cel-mai-mare-lagar-nazist-pentru-femei

– http://m.adevarul.ro/life-style/stil-de-viata/cruzimea-gardienilor-fusta-mai-mare-lagar-nazist-femei-camera-nou-nascutii-erau-lasati-moara-scorpia-blonda-adora-tortureze-1_54b38121448e03c0fd856706/index.html

– http://www.marthahallkelly.com/what-happened-to-herta-oberheuser-the-only-woman-doctor-at-ravensbruck-after-she-was-released-from-prison/

– https://connecticuthistory.org/a-godmother-to-ravensbruck-survivors/

Cei interesați o găsesc aici.

„Uneori, și-a spus ea, viața e formată dintr-un șir de obstacole care pur și simplu trebuie depășite, poate printr-un act de voință pură.”

 

 

 

Un răspuns la „Când înfloreşte liliacul, de Martha Hall Kelly”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *