Cântecul păsărilor, de Sebastian Faulks

lt_faulks_cantecul_pasarilor_cvr

„Amiens, Franța, 1910.

Stephen Wraysford, un tânăr englez de douăzeci de ani, întâlnește dragostea vieții în persoana lui Isabelle Azaire, soția unui proprietar de fabrici de textile cu care a fost trimis să stabilească relații de afaceri. Stephen își convinge iubita să părăsească împreună cu el atmosfera sufocantă a vieții de familie provinciale, dar lucrurile iau o întorsătură neașteptată. După ce rămâne însărcinată, Isabelle hotărăște brusc să se întoarcă la părinți, înainte să-i dea vestea că vor avea un copil. Profund marcat de această relatie, șase ani mai târziu, Stephen o va duce cu el, îngropată în adâncul sufletului, în tranșeele marelui război care zguduie Europa. Experiența radicală a celui mai cumplit conflict din istoria de până atunci a omenirii îl transformă lăuntric și îi deschide perspectiva unei noi vieți – paradoxal, prin întoarcerea la Amiens pentru a regăsi iubirea și apoi prin salvarea lui, în urma unei explozii în subterane, de către un ofițer german cu care fraternizează. 

Cu o galerie de personaje memorabile, de o mare complexitate psihologică, cu o scriitură de o intensitate și o frustete tulburătoare, cu episoade capabile să răscolească sufletul oricărui cititor, romanul lui Sebastian Faulks este o emoționantă meditație asupra naturii umane și un omagiu adus soldaților britanici participanți la Primul Razboi Mondial.”

Fac eu cum fac și tot la război ajung! Anul acesta am făcut o pasiune/obsesie pentru romanele istorice, cel de-al Doilea Război fiind subiectul meu preferat. Am aflat atât de multe lucruri interesante și înfiorătoare deopotrivă, detalii despre locuri, evenimente și oameni care au schimbat cursul istoriei și al întregii omeniri. Însă despre Primul Război Mondial știam destul de puține amănunte. Nu mi s-a părut la fel de fascinant ca cel de-al Doilea, așa că nu am căutat în mod special cărți cu acest subiect până am dat de acest titlu. Mi-am spus că trebuie să aflu mai multe, să pătrund într-o altă lume, o lume care a măcinat generații întregi de oameni și care cu siguranță ne-a lăsat cu sechele pe viață.

Romanul este centrat pe viața soldaților pe câmpul de luptă, niște victime ale sorții, ale vremii, ale oamenilor. Tabloul creat de autor este unul impresionant datorită detaliilor violente, sângeroase, dure, menite să te zdruncine și să te emoționeze profund. Acei oameni prinși în războiul altor oameni au trăit în condiții mizere – umezeala, noroiul, sângele, șobolanii și păduchii – au luptat pentru viața lor și pentru libertatea altora și au pierdut mai multe decât ne putem imagina noi – s-au pierdut pe ei înșiși, unii la propriu, alții la figurat. Războiul a scos ce a fost mai rău în omenire, a degradat ființa umană și a impins-o către limita ei inferioară. Războiul s-a născut din sămânța urii și a lăcomiei și a lăsat în urmă oameni mutilați fizic și sufletește, incapabili să mai fie aceeiași de dinaintea războiului. Fiecare dintre personajele romanului are propria dramă și proprii demoni cu care trebuie să se lupte. La un moment dat devine copleșitor să asisti chiar și indirect la atâta suferință… parcă auzi obuzele suierandu-ti în urechi, parcă te simți captiv în tuneluri și dezarmat în bătaia tunurilor, parcă simți frica, deznădejdea și moartea plutind deasupra ta.

Aceasta este lumea prezentată de Sebastian Faulks. Un tablou dur, viu, care nu te lasă indiferent. În jurul dramei războiului se strecoară și o poveste de dragoste. Stephen se îndrăgostește de Isabelle, o femeie nefericită, captivă într-o căsnicie aranjată, care îi răspunde la rândul ei sentimentelor. Însă fericirea nu durează mult după ce fug împreună. Isabelle este măcinată de vinovăție și dintr-un impuls prostesc pleacă pe neașteptate, fără a-i mărturisi lui Stephen că este însărcinată. Această poveste de dragoste îl marchează pentru totdeauna pe tânărul îndrăgostit, având un impact destul de puternic asupra caracterului său și a deciziilor pe care le ia ulterior. Trebuie să mărturisesc că nu mi-a plăcut deloc personajul Isabelle, deoarece a demonstrat în repetate rânduri că este slabă și lasă, nehotărâtă și incapabilă să-și asume consecințele faptelor sale. Dar uite ca tocmai astfel de oameni schimbă viețile altor oameni…

Momentul care m-a impresionat cel mai mult a fost la sfârșitul războiului, când Stephen este salvat din tunelul surpat de către ofițeri inamici. Ceea ce s-a întâmplat atunci, acel schimb de „suveniruri” a fost extrem de emoționant –  un simbol al biruinței vieții asupra morții și al omeniei asupra urii.

Cântecul păsărilor este genul de carte care nu poate fi citită oricând. Poate că nu va fi nici pe placul oricui, mai ales cuiva care nu este pasionat de subiect. Totuși, eu personal consider că este o carte care ar trebui să fie cumva lectură obligatorie, pentru că este fără îndoială o veritabilă și autentică lecție de istorie. Acest roman este o poveste remarcabilă și memorabilă despre război, în cele mai mărunte și înfiorătoare detalii ale lui, o poveste despre iubire, prietenie și devotament, o poveste despre curaj, supraviețuire și pierdere, o poveste despre granița fină dintre uman și inuman și dintre viață și moarte. Recomand fără ezitare!

Acest exemplar mi-a fost oferit de către Libris pentru a fi recenzat. Le mulțumesc foarte mult pe această cale. Cartea o găsiți și voi pe site-ul lor la categoria Literatură contemporană.

Fragmente:

„Ăsta nu e razboi, e un mod de a testa până unde se poate degrada ființa umană.”

„Sună ciudat, dar am injosit într-atât viața omenească, încât trebuie să lăsăm puțin loc în care să poată renaște demnitatea. Căci s-ar putea să o facă, într-o bună zi.”

„Nici un copil și nici o generație viitoare n-au să știe cum a fost aici. Nu vor înțelege niciodată. Când se va sfârși, vom merge tăcuți printre cei vii și nu le vom spune. Vom vorbi, vom dormi, ne vom vedea de treburile noastre ca niște ființe omenești obișnuite. Vom pecetlui ceea ce am văzut în tăcerea inimilor noastre, și vorbele nu ne vor mai ajunge.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *