Cele două cuvinte

taxi-alb– Te iubesc!
– Și eu.
– Și tu ce?
– Și eu te… iubesc.

Acele două cuvinte. Pe unii dintre noi îi fac atât de fericiți, pe alții îi stânjenesc. Unii le spun cu ușurință, iar alții le ocolesc cât pot de mult până ajung din nou să se ciocnească de ele. Unii le spun târziu, atunci când simt cu adevărat, alții le folosesc cu prea mare ușurință, aruncând în stânga și în dreapta cu „Te iubesc-uri” neînsemnate. Unii le spun des până devin o rutină, iar alții nu o spun deloc, lăsând sufletul celuilalt pârjolit de dorința de a le auzi.

„Te iubesc. Da, te iubesc.” – când e potrivit să o spui? După cât timp poți să o spui fără ca celălalt să creadă că o spui din obligație sau că nu o simți. Cât să aștepți până îndoiala nu apucă să încolțească în inima celuilalt, căci și-ar dori să le audă, dar nu le aude de la tine?
Iubirea se simte și fără prea multe cuvinte. Și totuși are nevoie de cuvinte. De aceste două cuvinte. Ne agățăm de ele ca de un stâlp de rezistență al relațiilor noastre în caz de cutremur emoțional. Dar ele nu ne oferă întotdeauna certitudini. De fapt, nu ne oferă niciodată certitudinea că sentimentele celuilalt sunt profunde sau sunt superficiale. A devenit mai mult un ritual, un mod de a-l asigura pe celălalt că „Azi sentimentele mele sunt neschimbate”, cu toate că uneori vântul schimbării poate a început deja să adie în suflet.

Distanța dintre două inimi nu se parcurge de la un Te iubesc la altul. Și totuși… totuși ne arde sufletul de incertitudine atunci când celălalt întârzie să-l spună și ne ard urechile de dorința de a fi mângâiate de ele. De cele două cuvinte.

© Iustina Ţalea

2 răspunsuri la „Cele două cuvinte”

  1. Aceste doua cuvinte ar trebui sa fie, pentru noi toti, cuvinte sacre. Sacre prin frumusete, prin naturalete, prin dragoste, prin ceea ce reprezeinta: prin iubire.
    Din pacate, unii oameni arunca cu aceste cuvinte in stanga si-n dreapta, fara sa isi dea seama cat de mukt pot rani.

    Frumos articol!

  2. Sau si mai pacat atunci cand nu le pretuiesti daca ti le spune cineva – cu sinceritate, dar le astepti de la altcineva care nu le are in suflet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *