Din ciclul „Aşa trebuie, aşa e mai bine”…

dd65d1f7203b7b7db97faefaaf02ca04

Probabil că mulţi vor spune că sunt demodată, înapoiată şi inadaptată epocii moderne.
Nu ştiu ce părere aveţi voi despre des întâlnita „căsătorie de probă”, sau, mai pe româneşte – mutatul împreună înainte de a deveni totul oficial, cu acte în regulă, însă eu nu o văd ca pe ceva bun sau nu neapărat bun cât benefic. Nu văd ce îmi poate aduce în plus. Mai am voie să mă răzgândesc după ce am spus „Da” dacă el nu va pune capacul de la toaletă la loc? Sau dacă îşi va arunca şosetele sub pat şi nu la coşul de rufe murdare?
Glumesc. Şi totuşi, îmi susţin ideea. Cum că oricum lucrul ăsta nu reprezintă o garanţie. Şi nici o portiţă de scăpare în cazul în care nu poţi să dormi din cauza că sforăie sau că lasă prea multă dezordine în urmă.

Noua barieră pe care o am mai nou de trecut este aceasta: „Cum? Nu v-aţi mutat încă împreună? Nu e bine, o să fie foarte greu atunci când o să vă căsătoriţi. O să vezi!”.
Nu pot să nu mă întreb cum oare au reuşit cei din generaţiile trecute să o facă să meargă după? Or fi avut altă reţeta a succesului în ale mariajului pe care nu au mai transmis-o mai departe?!
Nu, eu nu văd nimic greşit în asta. Să vrei să (te) (re)descoperi treptat şi să te bucuri de noutatea fiecărei etape. Până la urmă nu e vorba de acea hârtie, ci de jurământul pe care îl faci în faţa lui Dumnezeu. Nu faptul că ai stat 6 luni, 1 an, 2, 10 în aceeaşi casă înainte de a face pasul cel mare îţi garantează că totul va merge ca pe roate. Că îi cunoşti celuilalt toate secretele şi tabieturile.
Probabil că nu există nici un secret, nici o „lege” universal valabilă a reuşitei într-o căsnicie. Dar mai cred că indiferent că stai sau nu împreună înainte, dacă pleci la drum cu iubire şi respect înveţi mai uşor cum şi ce trebuie făcut. Împreună. Treptat.

Va fi greu? Va fi uşor? Rămâne de văzut. Cu iubire, răbdare şi respect mutăm şi munţii din loc. Împreună (iubesc cuvântul ăsta!).

© Iustina Ţalea

4 răspunsuri la „Din ciclul „Aşa trebuie, aşa e mai bine”…”

 1. Stii cum e? Am auzit la un moment cateva lucruri care mi-au dat de gandit in ceea ce priveste o relatie si anume:
  1. Nu incerca sa schimbi persoana de langa tine! Accept-o asa cum e, cu calitatile dar si cu defectele sale. Daca trebuie sa se schimbe cineva, acea persoana trebuie sa fii tu ( prin modul in care percepi lucrurile si le lasi sa te afecteze).
  2. Nimeni si nimic nu iti garanteaza ca o persoana va fi langa tine toata viata.
  Ceea ce vreau sa spun este ca degeaba tu depui toata dragostea si tot efortul pentru a face o casnicie sa mearga,daca cel de langa tine a uitat telul pe care vi l-ati stabilit impreuna. Nici eu nu cred in casatoria de proba, dar cred ca acolo unde exista dragoste si respect, totul va merge bine.

 2. Problema e ca… in perioada „casatoriei de proba” va avea grija unde-si va pune sosetele, abia dupa ce vei spune „DA” va ofta usurat si-si va arunca sosetele sub pat! 😀
  Glumesc si eu. Si totusi spun si adevarul.
  Fiecare om este asa cum este el. Cand se simte supravegheat va avea grija sa respecte aparen tele, sa nu greseasca, sa nu piarda… Iar incarncenarea asta poate-l face sa gandeasca : „Las-ca-mi scot eu parleala DUPA !”
  Iar glumesc. Dar si eu consider ca atunci cand exista iubire, rabdare, intelegere, comunicare, maleabilitate, dar si respect de sine si de celalalt, … educatia se face IN DOI. IMPREUNA.
  Daca nu te leaga nimic de el, poti renunta foarte usor inca de la prima, sau a doua, neintelegere. Dar daca sunteti casatoriti, veti privi totul cu mai multa maturitate si veti sti sa depasiti obstacolele.
  Intr-adevar, asta presupune IUBIRE, RESPECT si RABDARE.
  Gandesti intelept. Fie sa ai parte de noroc in viata!

 3. Eu cred ca daca ambii pleaca la drum cu iubire si respect au mari sanse de reusita in relatie. Dar trebuie neaparat sa fie din ambele parti, si toate acestea completate cu intelegere reciproca si o comunicare sincera, frumoasa si deschisa. Toti suntem diferiti. Ce il deranjeaza pe unul nu-l deranjeaza pe altul. Dar daca aceste lucruri se comunica frumos atunci cand e cazul, iar partenerul / partenera le aude, le intelege, le accepta si le respecta pentru omul iubit, e deja un mare pas spre o relatie armonioasa si de durata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.