Dulcea mea răzbunare, de Jane Fallon

DSC_9569

„Vreau să-l fac pe soţul meu să se îndrăgostească din nou de mine. Să vă explic. Acesta nu este un exerciţiu inspirat de gloriosul matriarhat din anii ‘50. N-am citit niciun articol din revistele pentru babe, gen «Douăzeci de metode prin care să-ţi păstrezi bărbatul». Nimic n-ar putea fi mai departe de adevăr. Vreau să se îndrăgostească din nou de mine pentru ca, atunci când o să-l pun să dispară dracului din viaţa mea, să-l usture. Sau măcar să priceapă ce i se întâmplă. Să nu-şi spună, pur şi simplu: «A, ce bine!» Vreau să-l doară!“ 

Paula i-a fost devotată complet lui Robert de când erau colegi la școala de actorie. A renunțat la visurile ei pentru ca el să reușească în carieră. Acum Robert este în culmea succesului, iar Paula tocmai a descoperit că el are o aventură. E momentul să interpreteze rolul vieții ei. Răzbunarea e dulce. Nu-i așa?

Ești cumva în căutarea cărții ideale de luat în vacanță? O carte ușurică, dar cu mesaj, pe care să o citești repede și care să-ți dea o stare de bine? Tadam… asta e cartea potrivită! Dulcea mea răzbunare e la fel de dulce și de frumoasă precum coperta pe care o are. Mă așteptam să fie o poveste previzibilă, dar spre surprinderea mea nu am ghicit decât o singură chestie din toate răsturnările de situație care au fost. Fiecare scenariu mi-a picat unul câte unul, iar lucrul acesta mi-a plăcut mult. M-am bucurat că mi-a depășit așteptările.

Paula era o soție care intrase într-un con de umbră. După 20 de ani de căsnicie nu mai punea niciun preț pe aspectul fizic și se mulțumea cu rutina a cărei pradă cădem la un moment dat cu toții, fără excepție. Ziua în care află din întâmplare că soțul său o înșală cu colegă de platou, o actriță superbă, nu cu mult mai tânără ca ea, este ca un duș rece, o alarmă de trezire. În Paula se activează instinctul răzbunării. Așa că își face un plan. Aparent simplu. Dar știm prea bine că mai nimic în viața asta nu e chiar atât de simplu. Începe să-și joace rolul vieții ei, un rol care poate dacă și-ar fi urmat visul la timpul lui, cel mai probabil ar fi făcut-o celebră. Începe să facă sport și să se preocupe de aspectul fizic, încearcă să-i intre din nou în grații soțului și chiar se împrietenește cu amanta acestuia. Totul face parte din plan. Însă cum socoteală de-acasă nu se nimerește aproape niciodată cu cea din târg, planul Paulei merge oricum numai ca pe roate nu.

Mi-a plăcut personajul Paulei, deși nu m-am apropiat sufletește de ea. M-am întrebat ce aș face eu, cum aș reacționa pusă în situația asta. E inevitabil să nu te întrebi „Cum ar fi dacă”? Dacă suntem toate niște viitoare Paule, care se uită pe ele având grijă de familie, de copil, de casă. Dacă trebuie să ajungem să fim înșelate ca să învățam să ne prețuim mai mult și să învățam că nu e bine să faci din bărbat un întreg univers în jurul căruia trebuie să gravitezi. Dacă răzbunarea e dulce sau e de fapt, mai mult sau mai puțin amăruie?

Fidelitatea e un subiect extrem de dezbătut și de ofertant pe hârtie. Există scuze sau nu? Circumstanțe atenunate? Momente de slăbiciune? Poate că da, poate că nu. În unele cazuri da, în altele nu. Nu vreau să dezbat prea mult subiectul în cauză acum, căci m-aș lungi prea mult. Ce e de făcut totuși când te trezești că ești fraierul din poveste? Da, primul gând e să te răzbuni. Iar planul Paulei mie personal chiar mi s-a părut de bun simț. Și chiar dacă lucrurile nu s-au așezat așa cum și-a propus ea, în final fiecare a primit ce a meritat.

Mi-a plăcut cum a fost construită povestea și mi-a plăcut schimbarea Paulei. Aș fi vrut să nu ajungă în situația de a fi înșelată pentru a-și da seama că trebuie să schimbe ceva la ea însăși nu pentru a-și atrage bărbatul, ci pentru a se simți ea bine în propria-i piele. Dar hei, cine suntem noi să o judecăm pe Paula? Fiecare om are momentul lui de cumpănă, acel moment revelator în care își dă în sfârșit seama unde și cu ce a greșit, acel moment când învață să fie în armonie cu el însuși.
Finalul mi s-a părut un pic, doar un pic pripit și neverosimil. Mi-a plăcut cum s-au așezat lucrurile pentru fiecare personaj în parte, dar nu am fost pe deplin satisfăcută de modul în care au ajuns acolo.

Dulcea mea răzbunare este o poveste ușoară, dar deloc banală despre despre iubire, fidelitate, manipulare, răzbunare. În același timp este o poveste despre a doua șansă în dragoste, despre noi începuturi și despre puterea de a accepta ceea ce nu poți schimba.

O carte ca o limonadă rece într-o zi fierbinte de vară. Recomand. O gasiti pe Elefant aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *