Eliberare, de Imogen Kealey

„Pentru Aliați, ea a fost o luptătoare neînfricată, o legendă a operațiunilor speciale, o pionieră. Pentru Gestapo, a fost o fantomă, o umbră, cea mai vânată persoană din lume.

Dar, înainte de toate acestea, Nancy Wake este o tânără locuitoare a Marsiliei, proaspăt logodită cu iubitul ei. Apoi Franța este cucerită de naziști și, cu apetitul ei pentru pericol, Nancy se vede curând atrasă în Rezistența franceză. Supranumită Șoarecele Alb, cu o răscumpărare de 5 milioane de franci pusă de Gestapo pe numele ei, Wake reușește să nu fie prinsă, deși era în capul listei de persoane căutate de naziști. În schimb, soțul ei este arestat pentru trădare și acuzat că el ar fi Șoarecele Alb.

Wake ajunge în Marea Britanie și, după un antrenament la Departamentul pentru Operațiuni Speciale (DOS) este parașutată în Auvergne, unde trebuie să câștige respectul unora dintre cei mai duri șefi ai Rezistenței. Acolo se luptă cu naziștii, încercând, în același timp, să-și salveze soțul.”

„Cea mai bună deghizare pe care o avem este ceea ce cred alții despre noi.”

„Nancy (Grace Augusta) Wake, cunoscută sub numele de cod Helene, s-a născut în 1912 în Wellington, Noua Zeelandă. La 16 ani a fugit de acasă şi s-a angajat ca asistentă medicală folosind banii câştigaţi pentru a călători la New York şi la Londra. Ulterior a lucrat ca jurnalist în Paris.

În 1939 a cunoscut un industriaş francez Henri Edmond Fiocca cu care s-a căsătorit, tânărul cuplu stabilindu-se în Marsilia. Aici îi prinde invazia nazistă a Franţei din 1940.
Imediat dupa căderea Franţei, Nancy a început să acţioneze drept curier pentru mişcarea de rezistenţă pentru ca mai târziu să i se alăture direct acesteia. Talentul ei de a se ascunde i-a adus din partea naziştilor porecla de “Şoarecele alb”, aceasta reuşind să scape din situaţii cât se poate de periculoase.”  [Sursa]

Îmi era extraordinar de dor de o asemenea poveste, dar mai ales de un asemenea personaj interesant și plin de viață cum a fost Nancy Wake. Nu auzisem de ea până acum, cu toate că am citit deja câteva cărți cu spioane din Al Doilea Război Mondial. Dar realitatea e că ea a fost una dintre cele mai bune și mai capabile agente pe care le-a avut divizia de operaţiuni speciale a Marii Britanii. Iar subtitlul cărții îi face cinste pe bună dreptate. A fost Spioană, Eroină, Soldat. S-a făcut respectată într-o lume a bărbaților, care nu îi dădea nicio șansă de reușită, prin curajul, inteligența, siguranța de sine și…gura ei slobodă. Nancy știa să fie o doamnă, dar când situația o cerea, lăsa manierele deoparte și spunea lucrurilor pe nume cu subiect și predicat. Era o mână de fier într-o mănușă de catifea. Cred că descrierea aceasta i se potrivește perfect. A fost o femeie incredibilă.

Pe lângă galeria de personaje, romanul mai are un punct forte – nu te lasă să respiri. Ritmul este atât de alert, încât nu ai vreme să te plictisești. Suspans și răsturnări de situație din abundență, adrenalină în doze mari. Ăsta era „combustibilul” lui Nancy – adrenalina. Trăia pentru a lupta. Poate pentru noi, femeile de astăzi, e puțin greu de înțeles cum ai putea alege de bunăvoie să fii în prima linie, să trăiești la limită, să sfidezi moartea și să o provoci zi de zi, dar pentru femeile ca Nancy asta însemna viața, asta le făcea să simtă că trăiesc cu adevărat. Wake a fost mai curajoasă decât mulți bărbați. Și nu a uitat să fie femeie în tot timpul ăla. Își punea rujul roșu, uniforma și pistolul și pleca la război.
Femeia asta a avut mai mult de 9 vieți. Și le-a trăit cu demnitate pe toate.

„Totul e un rol, o mască. Gândește-te că suntem atât de preocupați să ne ascundem în spatele propriilor măști încât nu suntem în stare să observăm că și ceilalți sunt doar niște actori proști care-și joacă propriile povești.”

Eliberare este unul dintre cele mai bune romane cu această temă (dintre cele citite de mine) și îndrăznesc să spun de-acum că sigur va fi în topul meu de anul ăsta. Îl recomand cu căldură. A apărut la editura Litera, în colecția Blue Moon.

Rating Goodreads: 5/5 
Iustina Dinulescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.