Eu, și totuși alta, de Jojo Moyes

37221719_2019417194756675_2174609918412193792_n

„Lou Clark știe o mulțime de lucruri. Știe câți kilometri sunt între noua ei casă din New York și noul ei iubit Sam din Londra. Știe că angajatorul ei e un om bun și că soția lui păstrează un secret față de el. Ceea ce Lou nu știe este că e pe cale să întâlnească pe cineva care îi va da toată viața peste cap. Pentru că Josh îi va reaminti de un bărbat pe care l-a cunoscut cândva, iar asta o va face să sufere. Poate că Lou nu va ști ce să facă în continuare, dar indiferent ce alegere va face, asta îi va schimba cu totul viața. „

Voi ați găsit cumva personajul cu care să vă identificați atât de mult încât să aveți senzația că povestea pe care o citiți poate fi povestea voastră? Louisa este „personajul meu”. Zăpăcită, amuzantă, uneori prea vorbăreață, alteori prea tăcută, încăpățânată și carismatică, dar cel mai important… în căutarea sensului vieții. Continuarea poveștii ei nu putea veni într-un moment mai potrivit pentru mine. Eu însămi îmi caut rostul și încerc să îmi fac curaj pentru a face o schimbare, pentru a mă regăsi pe mine și pentru a-mi regăsi liniștea sufletească. Așadar, cartea aceasta a fost că un balsam pentru sufletul meu.

Moartea lui Will a sfărâmat-o pe Louisa în mii și mii de bucățele. Apoi a apărut Sam, care a reușit să o reclădească din bucățile găsite, ca pe un puzzle. Acum Louisa, și-a regăsit optimismul și entuziasmul și a plecat într-o nouă aventură. Ajunge în New York ca asistenta personală a unei tinere de aceeași vârstă cu ea, foarte bogată, dar depresivă și nesigură, captivă într-un mariaj țesut cu minciuni, cu un bărbat pe care îl iubește, dar în a cărui lume nu se poate adapta. Deși traiul în marea metropolă îi place, Lou este măcinată de dor. Știm cu toții, teoretic sau practic, că relațiile la distanță sunt extrem de dificile. Despărțiți de mii de kilometri și de un fus orar, Sam și Lou sunt puși la grea încercare. Dacă reușesc sau nu să treacă aceste obstacole vă las însă să descoperiți singuri.

Cartea este construită din mai multe povești-povestea lui Lou și a lui Sam; povestea lui Agnes, care demonstrează încă o dată că banii nu sunt totul și că obiectele materiale și lucrurile scumpe în general nu sunt cheia adevăratei fericiri; povestea bătrânei Margot, care o învață pe Lou că este important ca anumite alegeri să le faci la timpul potrivit și că regretele îți îmbătrânesc sufletul înainte de vreme; povestea lui Josh și povestea lui Will. Da, povestea lui Will, căci el este cel care îi ghidează pașii Lousei chiar și dincolo de moarte, cel care i-a insuflat încrederea în ea și care a determinat-o să-și schimbe viața.

Mai mult decât o poveste de dragoste, așa cum spuneam și la început, Eu, și totuși alta este o poveste despre a-ți găsi locul în lume. Unii oameni știu de la vârste fragede ce își doresc să facă și luptă de timpuriu pentru visul lor. Alți oameni, precum Louisa, înaintează o bună bucată din viață fără a avea un țel anume. Până într-o zi. O zi în care întâlnesc un om care le schimbă viața și traiectoria, o zi în care își dau seama cine sunt și ceea își doresc cu adevărat sau ceea ce îi reprezintă, o zi în care învață să se prețuiască și să prețuiască viață, ziua în care învață să trăiască clipa. Fără rezerve, fără remușcări.

Nu mai am cuvinte să descriu cât de mult a însemnat pentru mine această carte. Pentru mesajul ei și pentru ce m-a făcut să simt. Pentru imboldul pe care mi l-a dat. O să-mi lipsească mult Lou. Jojo Moyes a creat un personaj memorabil, care vă rămâne multă vreme în sufletele oamenilor de pretutindeni. Pentru că sunt multe Louise în lumea asta mare, multe Louise care încă orbecaie prin beznă căutându-și menirea sau iubirea…

Mulțumesc Libris pentru exemplarul oferit. Cartea poate fi găsită aici.

Fragmente: 

„În fond, cine era Louisa Clark?
Eram fiică, soră, iar o vreme, fusesem un surogat de mamă. Eram o femeie care avea grijă de alții, dar care părea că nu prea știe cum să aibă grijă de propria persoană. În timp ce roata strălucitoare se rotea în fața mea, am încercat să-mi dau seama ce vreau cu adevărat, nu ceea ce își doresc alții pentru mine. M-am gândit la ce-mi spusese, de fapt, Will-să nu trăiesc conform ideii altcuiva despre o viață plină, ci să-mi trăiesc propriul vis. Problema era că încă nu mă lămurisem care era acel vis.”

„M-am gândit cât de mult te modelează oamenii din jurul tău și cu câtă grijă trebuie să-i alegi tocmai din acest motiv, iar apoi, m-am gândit că, în ciuda acestui lucru, până la urmă poate că trebuie să-i pierzi pentru a-ți da seama cine ești cu adevărat.”

„Există o mare consolare în simplul fapt că poți face un lucru care îți place.”

„Există multe versiuni ale noastre din care putem alege. Cândva, viața mea părea destinată celor mai banale lucruri. Apoi, un bărbat care a refuzat să accepte singura lui versiune care-i mai rămăsese și o doamnă în vârstă, care și-a dat seama că se putea transforma la o vârstă când majoritatea oamenilor ar fi spus că nu mai e nimic de făcut, m-au învățat că lucrurile nu erau așa cum le crezusem.
Puteam alege. Puteam fi Louisa Clark din New York sau Louisa Clark din Stortfold. Sau puteam fi o cu totul altă Louisa, pe care n-o cunoscusem încă.
Esențial este să te asiguri că omul pe care îl accepți alături de tine nu decide cine ești și nu te țintuiește ca pe un fluture într-un insectar. Esențial este să știi că întotdeauna poți găsi o cale de a te reinventa.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *