Exerciții de echilibru, de Tudor Chirilă

 

21 de cuvinte. De mână cu Dumnezeu. Dialog între Lumină și Umbră. La poalele sufletului. Scrisoare către liceeni. Graniță. Dacă… . Bărbat, șosea, copac, câine, lan de grâu, clovn. Marea și noaptea. Chirilă în no man’s land. Inimă în renovare. Deschis muzeu. Știu. Să omorâm sindromul Caragiale. Milioane de Ulise. Când eram copil. Dumnezeu. Crăciunul nu e… . De ce funcționăm. Camerista mi-a dat visele la spălat.

Sunt doar câteva capitole care îți rămân pur și simplu în suflet. Pentru că Tudor, omul din spatele cuvintelor, le așează pe acestea în cele mai nebănuite moduri. Și pe măsură ce parcurgeam capitol după capitol din cartea lui mi-am dat seama cât de puțin cunoști un om până să-i citești cartea. Cât de puțin îi cunoști sufletul, chiar dacă el e poate la vedere prin muzică în cazul acesta. Da, cu siguranță afli atât de multe lucruri despre un om citindu-i povestea.
De la limbajul necenzurat la cele mai interesante metafore e doar o pagină distanță în această carte. Te uimește prin Sinceritate, Sensibilitate și prin Simplitate. E un cocktail delicios pentru orice om care iubește lectura și e curios să descopere un alt om decât crede că știe. Pentru că vedeți voi, prin scris, oamenii își dezvăluie sufletul în toată splendoarea și fragilitatea lui. Uneori cu teamă și rezerve, alteori cu curaj și fără să se gândească la urmări. O fac pur și simplu. Uitând că pot fi judecați, sau neînțeleși. Trăiesc prin scris și scriu trăind. Iubesc scriind și scriu iubind.
Așa e cartea lui Tudor Chirilă. O carte despre oameni, despre viață, despre iubire, despre natură, despre Dumnezeu, despre muzică, despre adolescenți și despre visători. O porție de viață.

„Poate că iubirea e atunci când, după ce ai stins lumina la baie și ți-ai văzut ochii obosiți în oglindă, alți ochi îi privesc pe ai tăi de undeva din întunericul apropiat. Și ești împăcat cu asta și nu mai tânjești după nimic altceva. Poate că iubirea e când nu-ți mai ești ție în oglindă.”

V-aș putea cita mult din carte, dar mai bine vă las să o descoperiți singuri. Pentru că merită!
Cei interesați o pot găsi aici.

Blogul lui: http://tudorchirila.blogspot.ro/

© Iustina Talea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *