Fără mine, de Gayle Forman

DSC_7687

 „Uneori, lucrul cel mai plin de iubire pe care poți să-l faci e să lași pe cineva în urmă.” 

„Personaje înduioșătoare, o femeie gata să lase totul în urmă pentru a se redescoperi. O lume în care iertarea, maturizarea, înțelegerea trecutului și descoperirea de sine conturează povestea personajului principal, Maribeth Klein. Gayle Forman este un fin observator al naturii umane, iar romanul său irezistibil aduce în discuție ambivalența faptului de a fi mamă în ziua de azi, și pune întrebarea: ce se întâmplă când o femeie în toată firea fuge de acasă?” 

Nu foarte de mult am scris un articol despre mame, despre ce înseamnă să fii mamă, dar mai ales despre cum să reușești să rămâi și femeie în același timp, căci la un moment dat, în tot acest proces al transformării, noi, femeile, ne pierdem puțin identitatea. Devenim înainte de toate mame, avem alte priorități, iar timpul alocat nouă suferă ajustări considerabile. Așa că vine o zi, acea ZI, în care nu mai știm cu certitudine cine ne privește din oglindă, nu mai știm cine suntem. O zi în care suferim cumplit după eul pe care l-am pierdut pe drum și în care nu reușim să ne mai regăsim. Nici în partenerul nostru, nici în copiii noștri. Suntem ca o barcă în derivă, plutind haotic pe niște ape nesigure și agitate, în căutarea unui țărm, în căutarea siguranței.

Maribeth Klein are o familie fericită, dar este o mamă stresată, ca mai toate mamele care încearcă să țină pasul, să fie eficientă atât la serviciu cât și acasă și să se implice cât mai mult în viața copiilor săi. Până într-o zi. ACEA ZI. La 44 de ani Maribeth suferă un atac de cord din cauza stresului. Trece cu bine de acest eveniment, însă perioada de recuperare se dovedește a fi un calvar. Cei care ar trebui să o ajute nu o fac, soțul său se eschivează cumva, iar copiii sunt mai răi ca niciodată. Nu-i acordă nimeni o clipă de răgaz. Așa că Maribeth clachează și pleacă. Își pune câteva haine într-un rucsac și pleacă de acasă fără nicio destinație precisă în minte.

Poate pentru unii asta va fi ceva revoltător – ca o mamă să plece „de nebună” și să-și lase copiii și familia în urmă. Poate și pentru mine ar fi fost acum 2 ani. Acum 1 an. De fapt, sigur așa a fost. Ei bine, iată că pe Maribeth nu am putut să o judec și să o condamn. M-am identificat cu disperarea ei de moment, cu dorința de a lua o pauză de la tot și de a se izola, cu impulsul de a pleca pur și simplu în căutarea propriului sine. De fapt, nu e nevoie să o judecați voi, căci ea singură și-a fost cel mai aspru judecător, vina urmărind-o pe tot parcursul romanului. Nu i-a fost ușor, dar i-a fost necesar, aproape vital. Mamele sunt oameni, nu sunt super oameni. Iubesc, greșesc, cedează. Au nevoie de ajutor, oricât de mic și neînsemnat ar părea, căci puțin cu puțin se face mult. Nu degeaba se spune că o mamă fericită înseamnă o familie fericită. Ea, mama, are propriile nevoi și uneori, chiar dacă fizic încă mai poate, sufletul este cel care are nevoie de un răgaz. Nu judecăți prea aspru mamele!

Mi-a plăcut foarte mult povestea lui Maribeth. Călătoria ei, regăsirea ei. Mi-au plăcut toate personajele, inclusiv cele secundare. Fiecare a avut ceva de spus, fiecare a avut o lecție de predat. Gayle Forman a creat niște personaje puternice, care te cuceresc din prima și care rămân cu tine chiar și după ce ți-ai luat la revedere de la ele. Ajungi să ții la ele ca la niște prieteni.

Fără mine este povestea unei mame, unei femei, unei familii. Este povestea tuturor mamelor care uneori se simt depășite și a tuturor femeilor care nu se mai regăsesc. Este o poveste plină de sensibilitate și uneori de umor, despre cât de important este de fapt să fii împăcat cu ține însuți, să-ți accepți și să-ți asumi trecutul și să iei viața așa cum este ea. Să te bucuri de prezent, de clipă, de tine.
Îl recomand cu căldură. Este un roman ușurel ca stil, dar profund prin tematică. Povestea este mult mai complexă decât v-am povestit eu, dar nu am intrat în prea multe detalii ca să nu dezvălui prea mult. Merită să o descoperiți singuri.

Mulțumesc mult Libris pentru exemplarul oferit. Puteți comanda cartea de aici.

 

2 răspunsuri la „Fără mine, de Gayle Forman”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *