Fata dinainte, de J.P. Delaney

fata

„Vă rog să faceți o listă cu toate bunurile pe care le considerați esențiale pentru viața dumneavoastră. Cererea pare ciudată, chiar indiscretă, iar pentru cele două femei care răspund, consecințele sunt devastatoare.

 
EMMA
Traumatizată de o spargere la vechea locuință, Emma își dorește un loc nou în care să trăiască. Dar nici unul dintre apartamentele pe care le vizionează nu este sigur sau la un preț accesibil. Până la One Folgate Street. Casa e o capodoperă arhitecturală: design minimalist din piatră de culoare deschisă, sticlă și tavane înalte. Dar există anumite reguli. Arhitectul enigmatic care a proiectat casa păstrează un control total asupra ei: fără cărți, fără perne aruncate, fără fotografii sau obiecte personale de orice fel. Spațiul e destinat să-l transforme pe cel care-l ocupă – și asta se și întâmplă.
 
JANE
Dupa o tragedie personală, Jane simte nevoia unui nou început. Atunci când găsește One Folgate Street, ea este atrasă instantaneu de casă – și de creatorul ei rezervat, dar seducător. Curând după ce se mută, Jane află despre moartea prematură a chiriasei anterioare, o femeie care îi seamănă, ca vârstă și ca înfățișare. În timp ce încearcă să separe adevărul de minciună, Jane urmează fără să știe aceleași tipare, face aceleași alegeri, întâlnește aceleași persoane și trece prin aceeași teroare ca fata dinainte.”

Oh, de când așteptam eu un roman de genul ăstuia, care să mă bage în sperieți, să mă zdruncine serios și să mă facă să exclam într-una Wow Wow Wow! Da, genul ăsta de roman e Fata dinainte, care nu e deloc ceea ce pare, începând de la titlu până la ultima pagină.

Nu știu cum să vorbesc despre cartea asta fără să scap vreun spoiler, așa că o să fiu cât se poate de scurtă. Povestea e construită în așa fel încât să dai disperat pagină după pagină, pentru a afla ce s-a întâmplat cu cele două locatare ale misterioasei case, căci suspansul e aproape insuportabil. Capitolele scurte, alternează poveștile celor două femei, scoțând la iveală tot felul de secrete, minciuni și aspecte neprevăzute care se dovedesc a fi exact opusul a ceea ce îți imaginai. Fiecare personaj din romanul asta are doza lui de nebunie și de surpriză. Când crezi că povestea o ia într-o direcție se schimbă toate datele problemei la doar o pagină distanță.

Mi-au plăcut personajele și modul în care au fost create. Au fost credibile, extrem de credibile. Edward m-a cam băgat în sperieți cu fixurile lui și cu obsesia de a deține controlul absolut atât asupra lucrurilor cât și asupra oamenilor. Emma m-a surprins cu adevărat, iar Jane… ei bine de Jane m-am atașat cel mai mult.

Finalul. Ah, finalul clar te ia prin surprindere. Deși e un fel de regulă a genului ca persoana la care te aștepți cel mai puțin să fie exact cheia cu care se dezleagă misterul eu una nu am anticipat finalul. Dar asta mi-a plăcut. Și mai mult mi-a plăcut ironia fină a deznodământului… Viața, până la urmă ne-o plătește la toți într-un fel. Uneori brutal, alteori doar…ironic.

Fata dinainte e un thriller de calitate, cel puțin pentru gustul meu de consumator ocazional al genului. M-a prins rău de tot, din prima, m-a ținut captivă în poveste chiar și atunci când nu puteam să citesc și făceam altceva și probabil că o să mă mai gândesc o vreme la ea. Recomand!

 

2 răspunsuri la „Fata dinainte, de J.P. Delaney”

  1. O citesc acum, dar nu pot sa spun ca ma da pe spate. Fara sa mai mentionez ca uneori am impresia ca tin in mana Fifty shades of grey…nu sunt fan.

    1. Intr-adevar, si eu am avut aceeasi senzatie la scenele respective, insa per total povestea m-a prins si mi-a placut. Nu am putut sa ma opresc pana nu am terminat-o! 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *