Frumoasele chinezoaice, de Lisa See

frumoasele-chinezoaice_1_fullsize

 

De Lisa See și de stilul ei narativ m-am îndrăgostit odată cu Floare-de-zăpadă și evantaiul secret. Apoi am pătruns în universul oriental deschis de ea, citindu-i următoarele romane. Absolut toate mi-au plăcut și mi-au rămas în suflet. Fiecare poveste m-a marcat într-un fel și m-a făcut să decopar lumi noi, căci, în esență, asta sunt cărțile: niște lumi noi, așteptând să fie explorate.

În 1938, Ruby, Helen și Grace, trei fete provenite din medii foarte diferite, sunt concurente la aceeași audiție pentru ocuparea posturilor de dansatoare la un club de noapte cu specific oriental din San Francisco. Grace, o chinezoaică născută în America a fugit de acasă din cauza tatălui abuziv. Helen este dintr-o familie din China, care are rădăcini adânci în Chinatown din San Francisco. Iar Ruby este japoneză, dar pretinde că este chinezoaică. Cele trei fete se împrietenesc, iar drumul lor este presărat cu succese, greutăți, război, iubire, trădare și inimi frânte. Dar cel mai interesant lucru este că autoarea reușește să creeze atât de bine atmosfera acelor vremuri.

Și acest roman, ca și celelalte, m-a ținut captivă până la ultima pagină, pentru că mi-a plăcut foarte mult. Cele 3 femei sunt atât de diferite, dar în anumite momente ajungi să te identifici cu fiecare în parte. Grace, Ruby și Helen înfruntă viața cu toate greutățile ei, se despart, se reunesc, se trădează, se iubesc, se iartă și se încurajează una pe alta de-a lungul timpului. O relație de prietenie destul de ciudată uneori, care totuși rezistă timpului și vremurilor nesigure din toate punctele de vedere.

Vă recomand cu drag atât această carte, cât și întreaga serie de autor. O găsiți aici.

Câteva fragmente:

„Așa merg oamenii mai departe…își fac prieteni.”

„Visătorii sunt născuți pentru a fi dezamăgiți.”

„Grace, amintește-ți că o femeie trebuie să aibă grijă de ea însăși. Să nu depinzi de un bărbat. Să nu te bazezi niciodată pe un soț.”

„Când va veni norocul, să nu te bucuri prea mult; când va apărea avantajul, să nu profiți de tot.”

„O parte din mine se bucura să o vadă suferind, dar apoi, când am văzut-o retrăgându-se, mi se aminti de cât de efemeră era viața. Dragostea dispărea. Prietenia se dizolva. Eram din nou singură.”

„A fi femeie nu înseamnă un singur lucru. Trecutul este în noi, schimbându-ne constant. Suferințele și eșecurile ne schimbă perspectivele, la fel ca bucuria și victoriile. În orice moment, în orice zi, putem fi prietene, rivale sau dușmance. Putem fi generoase sau meschine, iubitoare sau triviale, utile sau neserioase. Gândindu-mă la trecut, aveam destule regrete.”

„O singură bucurie spulberă o sută de suferințe.”

„Eram ca o pereche de bețișoare-întotdeauna în armonie. Mă așteptam să fim așa pentru totdeauna, chiar dacă ar fi urmat și zile negre. Atât de fericiți eram. Dar știi cum se spune. Bucuria extremă aduce tristețe.”

„Dacă simt un cântec, atunci îl simte și publicul, deoarece muzica spală sufletul de dramă. Este vehiculul prin care ne putem exprima spiritele și cele mai adânci emoții umane.”

„Există multe feluri prin care poți măsură succesul, dar niciunul nu este mai semnificativ decât atunci când oameni pe care i-ai cunoscut dintotdeauna te văd ridicându-te în lume.

„De-a lungul anilor, am învățat ca oamenii se înșală unii pe ceilalți, în multe feluri. Ascunzând […]. Distrugând […]. Schimbând subiectul […]. Mințind, pur și simplu […]. Dar cea mai bună-și cea mai simplă-metodă este să nu zici nimic. Îți spui: „Acesta nu e un moment potrivit” sau „Vom vorbi mai târziu despre asta”. Oamenii rostesc acele absurdități, dar asta nu îi fac mai puțin mincinoși, pungași sau înșelători.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.