În pielea unei jihadiste, de Anna Erelle

884160

„Foarte multe tinere europene pleacă în Orient după ce sînt contactate pe internet de organizații islamice. La aceste tinere s-a gîndit Anna Erelle cînd și-a făcut un profil fals de Facebook și s-a lăsat „racolata”. Anna este jurnalistă și se ocupă de filierele de recrutare ale Statului Islamic, organizație a cărei propagandă online este una dintre armele sale cele mai redutabile. Timp de o lună, Anna a fost Melodie și a primit informații prețioase de la „pretendentul” ei, un apropiat al lui Abu Bakr al-Baghdadi, califul autoproclamat al Statului Islamic. Călătoria în Orient ar fi trebuit să fie ultima etapă a anchetei sale și Anna o pregătește în cele mai mici amănunte. Însă pe drum lucrurile scapă complet de sub control…

Deoarece primește amenințări, iar Statul Islamic a emis o fatwa împotriva ei, cerându-i moartea, Anna Erelle nu-și poate dezvălui adevărata identitate.”

Nu ştiu cum e pentru voi, dar pe mine tot ce ţine de musulmani, lumea arabă, islam îmi dă fiori reci pe şira spinării. Cu cât aflu mai multe şi mai diverse despre această cultură atât de vastă nu pot decât să fiu efectiv înspăimîntată. E o lume de care sunt conştientă că există, însă pe care nu mi-o pot imagina deloc din postura mea de om liber, cu o credinţă care nu îndeamnă şi nu instigă la violenţă.

Mărturisesc că senzaţia de gol în stomac nu m-a părăsit încă, deşi am terminat de citit cartea de o oră, devorând-o pe nerăsuflate în reprize, pe parcursul zilei.

Nu ştiu cum să descriu „experimentul” Annei. Curajos sau nesăbuit. Într-un fel o admir pe această jurnalistă plină de zel. Însă preţul pe care l-a plătit mi se pare oricum prea mare. Incertitudinea cu care trăieşte în prezent cu siguranţă că i-a răpit senzaţia de libertate şi de siguranţă. Să încerci să păcăleşti un terorist e mai degrabă un act de inconştientă decât unul de curaj, oricât de nobilă a fost intenţia!

Aşadar, „experimentul” Annei scoate la lumină o lume macabră, cu personaje la fel de macabre. O lume despre care aflăm în linii mari pe canalele de ştiri şi de care de fapt n-avem habar din canapelele noastre confortabile!

Recomand lectura. Nu garantez însă starea de după. Pe mine m-a cuprins deznădejdea. Că suntem prea mici şi într-o lume atât de mare…

Cartea poate fi găsită aici.

 

2 răspunsuri la „În pielea unei jihadiste, de Anna Erelle”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *