Înainte de ispită, de Peter Robinson

6b191df3a3ab291bf10111fa9f9d4139-6061385-700_700

GRACE FOX ŞI-A OTRĂVIT SOŢUL ÎN IANUARIE 1953. A FOST JUDECATĂ PENTRU CRIMĂ ŞI APOI SPÂNZURATĂ. DAR A FOST CU ADEVĂRAT VINOVATĂ?

Întrerupându-şi o carieră de succes la Hollywood, unde ani la rând a scris muzică pentru filme de Oscar, Chris Lowndry se întoarce în Yorkshire-ul natal pentru a locui în conacul izolat Kilnsgate şi a-şi găsi liniştea după moartea prematură a soţiei sale. Tot ce vrea acum e să-şi compună sonata pentru pian. Dar curând află de tulburătoarea istorie a conacului şi e sedus de povestea tragică a lui Grace Fox, petrecută în urmă cu şaizeci de ani. Şi cu cât descoperă mai multe despre viaţa acesteia, cu atât devine mai obsedat să aducă la lumină adevărul despre acea misterioasă noapte de ianuarie şi să demonstreze nevinovăţia lui Grace.”

Cu ce am rămas după ce am terminat de citit acest roman? Am rămas cu ideea că uneori bunătatea și integritatea unui om nu sunt de ajuns atunci când ești înconjurat de oameni nepotriviți sau ai neșansa să te naști într-un secol greșit.

Înainte de ispită explorează mai multe aspecte ale vieții, iar tema centrală nu e de fapt noaptea „crimei” așa cum ne face să credem descrierea cărții, ci este mai degrabă povestea unei femei deosebite, pe care tocmai felul ei de a fi a ucis-o pe nedrept.

Ceea ce se presupune că s-a întâmplat în noaptea în care Grace și-a ucis soțul se creionează în prima parte a romanului din fragmentele unei cărți în care este povestit procesul, cu care începe fiecare capitol, urmate de relatările lui Chris, care începe să investigheze trecutul cu ajutorul unor oameni care au cunoscut-o pe Grace și care mai sunt încă în viață ca să-i ofere informații cu ajutorul cărora el să asambleze întregul puzzle. Fragmentele legate de proces sunt urmate apoi de fragmente din jurnalul de război al lui Grace, iar acestea trebuie să mărturisesc că mi-au plăcut cel mai mult. Anii în care Grace a fost infirmieră militară i-au definit întreaga existență și au marcat-o pe viață. Ororile pe care le-a văzut și cărora le-a supraviețuit i-au conturat personalitatea. Datorită acestor fragmente reușești să cunoști mai bine personajul și totodată să te întrebi și mai insistent ce s-a întâmplat de fapt.

Finalul a fost neașteptat, căci ceea ce s-a întâmplat rămâne totuși un secret pentru toată lumea, deoarece „adevărul” se bazează în exclusivitate pe intuiția lui Chris. După ce pune cap la cap toate informațiile primite atât de la persoanele cu care a avut legătură Grace cât și din fragmentele jurnalului acesteia, Chris trage propriile concluzii. Iată un lucru care mi-a displăcut într-o oarecare măsură. Finalul ambiguu, parcă neterminat, prea brusc, prea lăsat la imaginația cititorului.

Un alt aspect pentru care îi mai scad o steluță este mulțimea de detalii care te plictisesc la un moment dat. Autorul a încercat să creeze totodată un roman vizual, presărând din abundență detalii cu privire la locuri, la mâncare și băutură, la muzică, care au devenit enervante de cele mai multe ori. Personal, în contextul oferit de carte mă puteam lipsi de ceea ce mânca Chris și de muzica pe care o asculta. Mi s-a părut că mă îndepărtam de scopul principal și anume acela de a afla dacă Grace a fost sau nu vinovată de moartea soțului său și dacă da, ce a determinat-o să recurgă la acest gest. Chris parcă bătea câmpii câteodată…

Una peste alta nu pot să spun ca nu mi-a plăcut, însă e puțin sub așteptările mele. Partea cea mai interesantă e experiența lui Grace din timpul războiului. Deși sunt fragmente scurte, aduc cel mai mare plus romanului.

3/5 steluțe de la mine. Dacă v-am făcut cumva curioși o găsiți aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *