Monolog III

large (8)

„Tu ești curajoasă. Tu ești frumoasă. Tu ești puternică.”
Așa mi se spune.
Dar azi nu. Azi nu sunt nicicum.

Nu știu cât sunt de curajoasă, de frumoasă ori de puternică atunci când gheara panicii mă sugrumă și mă lasă fără aer. Atunci nu sunt curajoasă și nici puternică, sunt doar o copilă speriată, care nu e sigură că ce a ales e ce are nevoie, că da-ul pe care l-a spus trebuia să fie nu sau invers. Nu te poți numi curajos atunci când sunt zile în care ți-e teamă să trăiești cu adevărat, în care ziua de mâine te sperie, căci nu știi cu exactitate pe ce drum să apuci. Nu ești cu adevărat curajos atunci când alegi să nu alegi nimic.

Uneori, mi-e teamă de mine, mă crezi? Mi-e teamă că teama mea de necunoscut și nesiguranța mea îi va alunga pe oamenii cărora momentan le pasă. Mi-e teamă că se vor sătura să mă înțeleagă, să mă accepte, să aibă răbdare. Mi-e teamă că angoasele mele mă vor face de neiubit. Oamenii își văd de viață, în timp ce eu mă simt blocată. Simt că mă învârt într-un ritm amețitor, într-un cerc vicios din care nu pot ieși. Sau poate că, din nou, mi-e teamă. Să respir, să trăiesc, să iubesc.

Ce s-o fi întâmplat cu momentele mele de siguranță, când chiar credeam că sunt omul puternic pe care îl văd ceilalți, că am curaj să tai răul de la rădăcină chiar dacă mă doare până în miezul sufletului. Parcă m-am plafonat într-o rutină confortabilă din care mi se pare că e imposibil să ies. Uneori chiar mi se pare că am fost cumva aruncată în propria mea viață fără niciun colac de salvare. Și privesc retrospectiv și cred că în momentele de răscruce  n-am fost eu, că dacă aș fi fost eu aș fi mers pe alte drumuri, alături de alți oameni.

Nu mai zâmbi ironic și nu mai crede că le știi tu pe toate. Azi e iarăși una din zilele alea în care ușa camerei nu se deschide, pentru că nimeni nu intră și nimeni nu iasă. E una din zilele alea în care liniștea de la suprafață ascunde perfect furtuna din adâncuri.

Ăsta e un monolog. Tratează-l ca atare.

Iustina Ţalea

Un răspuns la „Monolog III”

  1. O coincidență cutremurătoare cu ceea ce simt eu..
    Mulțumesc, Iustina!
    Faptul că nu ești singur pe lume îți dă (un pic!) putere…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *