Negustorul de manuscrise, de John Grisham

DSC_3614

„O bandă de hoți pune la cale un furt spectaculos dintr-o cameră de valori aflată la subsolul Bibliotecii Firestone de la Universitatea Princeton. Prada este neprețuită, însă universitatea a asigurat-o pentru 25 de milioane de dolari.
Bruce Cable este proprietarul unui magazin de carte în Santa Rosa, însă câștigă bani buni ca negustor de cărți rare și ediții princeps, cochetând uneori cu piața neagră a cărților și a manuscriselor furate. Mercer Mann este o tânără romancieră care suferă din pricina lipsei de inspirație. Ea este abordată de o femeie elegantă și misterioasă care încearcă să o implice într-o poveste periculoasă, dar captivantă. O sumă considerabilă de bani o convinge pe Mercer să accepte o misiune sub acoperire, astfel că se infiltrează în cercul de prieteni al lui Bruce Cable.
Dar în paradisul de pe insula Camino survin întâmplări neașteptate și pline de suspans, iar adevărul amenință să iasă la iveală.”

Negustorul de manuscrise este o carte pentru iubitorii de cărți. Numai ei, în nesfârșita lor iubire pentru cuvintele scrise pot înțelege, gusta și simți cu adevărat această poveste. Numai ei pot vizualiza cu ochii minții frumusețea unui loc precum Bay Books și pot înțelege atenția și grija pe care proprietarul acestuia, Bruce Cable, le are pentru cărțile vechi și noi. A fost minunat să pătrund în lumea lor, a manuscriselor vechi,  a autorilor, a cititorilor. Am descoperit cu fascinație pasiunea unor oameni pentru cărți rare și valoarea lor, modul în care sunt păstrate și cum se ajunge în posesia lor.

 „Simțind că a înregistrat o victorie parțială, a umblat apoi prin magazin, inspirând mirosul cărților noi, al cafelei și, de undeva, o idee de fum de pipă. Adora rafturile supraîncărcate, maldărele de cărți, covoarele vechi, șirurile de cărți necartonate, secțiunea colorată de bestselleruri cu reducere de 25%. În cealaltă parte a magazinului, a văzut camera cu prime ediții, o zonă frumos lambrisată, cu ferestre deschise și sute de cărți scumpe.” 

Nu-i așa că nu are cum să te lase indiferent un magazin precum Bay Books? Lectura te transportă în acel loc minunat, plin de cărți frumos aranjate pe rafturi, un loc primitor, unde fiecare carte este prețuită, unde mirosul de tuș, de hârtie, de vechi și de nou te poartă în lumi secrete, care abia te așteaptă să le descoperi. Cărți rare, ediții princeps, manuscrise originale, cărți bune, cărți proaste, cărți care se vând bine ori cărți care nu se vând deloc – fiecare își are locul ei în magazinul lui Bruce Cable sau în sufletul lui.

Romanul debutează cu furtul celor cinci manuscrise originale ale lui Fitzgerald, apoi acțiunea se mută pe insula Camino, unde descoperim lumea și povestea lui Bruce Cable. Pasiunea lui pentru cărți a început cu mai bine de douăzeci de ani în urmă, când a găsit în biblioteca răposatului său tată câteva cărți rare și valoroase. Cu timpul, tot căutându-si menirea în viață, el și-a transformat pasiunea într-o afacere, care a înflorit frumos de-a lungul timpului, cochetând din când în când și cu piața neagră a manuscriselor furate pentru a-și mări propria colecție personală sau pentru profit.

Jaful perfect și negustorul cinstit nu există. Se aplică perfect și în cazul ăsta. Cred că de la premiza asta a și plecat Grisham cu Negustorul de manuscrise. Eu am făcut de curând „cunoștință” cu autorul și nu îi cunosc foarte bine stilul cu care a devenit cunoscut. Din câte am citit, acest roman are o abordare și un subiect diferite de stilul cu care s-au obișnuit fanii lui. Mie mi-a plăcut, dar hei, mie îmi plac oricum cărțile despre cărți (vezi Aerul pe care îl respiri).

Povestea în sine nu este foarte dezvoltată, personajele nu se remarcă prin ceva deosebit, iar pe alocuri relațiile dintre ele sunt oarecum forțate. Nu m-a deranjat foarte mult în cazul ăsta, deoarece am savurat atmosfera. De fapt, pe asta se concentrează autorul – pe atmosferă, pe ceea ce înseamnă pasiunea pentru cărți, pe plăcerea de a scrie, de a citi, de a colecționa și de a savura în tihnă o cafea în timp ce citești o carte bună, pe modul în care cărțile îți influențează viața sau îți dezvăluie noi orizonturi, pe forța cu care ele atrag oamenii unii către alții și îi apropie…

Eu nu am privit Negustorul de manuscrise ca pe un thriller. Nu a fost povestea hoților care au furat manuscrisele, nici povestea lui Mercer, spioana care i-a intrat în grații lui Cable pentru a afla unde ține „comorile”, ci a fost mai degrabă o invitație în culisele acestei lumi fascinante – a cărților.

Este o carte ușoară, dar plăcută. Iubitorii de cărți o vor îndrăgi negreșit.

Romanul a apărut la editura Rao și îl găsiți aici.

Rating Goodreads: 4/5*

Iustina Dinulescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *